Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe je (kind) besmet kan raken met het RS-virus

Het RS-virus is enorm besmettelijk. Het dringt gemakkelijk je lichaam binnen via je neus en je keel. Als je het virus eenmaal hebt, kun je anderen ermee besmetten. 

Je bent al besmettelijk voordat je klachten krijgt. Dus zonder dat je het weet, geef je het virus door. Daarom is het altijd een goed idee om regelmatig je handen te wassen met water en zeep – ook al heb je nergens last van. En zodra je klachten ontwikkelt, word je nog besmettelijker. Dat komt omdat je dan begint met niezen en hoesten waardoor je het virus verspreidt. 
 

Hoe je kind besmet kan raken met RS virus

Hoe gaat dat precies? Dat doorgeven van het RS-virus?

Het virus lift mee via druppeltjes die uit je keel komen tijdens het uitademen, praten, niezen en hoesten. Zo’n besmette – door de lucht vliegende – druppel kan bij een ander binnenkomen tijdens het inademen. 

Een andere besmettingsweg is direct contact. Bijvoorbeeld met neergeslagen druppels op mouwen van truien, handen en speelgoed. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat het virus zich op deze manier razendsnel kan verspreiden. 

We nemen het kinderdagverblijf als voorbeeld. 

Stel dat een kindje met het RS-virus op een speeltje sabbelt en het daarna ergens op tafel achterlaat. Dan is het wachten tot een ander kindje het pakt. Die hoeft daarna maar even de vingers in de mond te steken om zelf besmet te raken. 
 

hoe je kind besmet raakt met RS virus

Aan het einde van de dag wordt het kindje, dat zojuist is besmet, opgehaald. Zo kan het RS-virus meeliften en in de thuissituatie belanden. En daar lopen eventuele (jongere) broertjes en zusjes het risico om op hun beurt het virus op te pikken. 

Nu duidelijker is hoe je (kind) het RS-virus kan oplopen en waarom het gevaarlijk is voor baby’s en jonge kinderen, sluiten we af met een aantal feiten en cijfers.
 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.