Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Artritis psoriatica

'Ik ben wel ziek, maar niet zielig!

Leestijd: 4 minuten

“Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: Ik ben wel ziek, maar niet zielig!” De 62-jarige Peter Naastepad heeft artritis psoriatica. “Ik probeer me niet te veel aan te trekken van m’n ziekte. Ik doe wat ik wil. Soms moet ik daar dan later de tol voor betalen. Maar dat neem ik voor lief.”

Met een vrolijke, Rotterdamse tongval vertelt Peter hoe hij vorige week nog eigenhandig een steiger heeft op- en afgebouwd, omdat hij thuis het dakraam wilde schuren en verven. “Dat soort dingen doe ik gewoon. En het lukt me ook nog. Oké, ik kreeg wat hulp. En daarna was ik echt verrot. Ik had pijn en was echt doodmoe. Maar daar ben ik ook weer overheen gekomen, ja toch?”

Ik ben wel ziek, maar niet zielig! | Pfizer Nederland

Artritis psoriatica (PsA)

Artritis psoriatica, in de volksmond afgekort tot PsA is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij 10 tot 30 procent van de mensen met de huidziekte psoriasis. De aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Meestal start PsA met psoriasis, maar bij een kleine groep mensen beginnen de gewrichtsklachten voordat de huidaandoening zich openbaart.

PsA is een chronische ziekte en de symptomen zijn vooral huidproblemen (psoriasis) en gewrichtsontstekingen (artritis). Bij PsA komen de meeste gewrichtsontstekingen voor in de gewrichten van de armen of benen, zoals de handen, voeten, ellebogen of knieën. De gewrichten voelen dan pijnlijk en stram. Soms komen gewrichtsontstekingen van één (of meerdere) vingers of tenen voor. De vingers en tenen zijn dan opgezet en zien er uit als een soort worst, dat wordt ‘dactylitis’ genoemd.

Op zijn slippers loopt Peter door zijn huis. ’’Kleine stukjes in huis kan ik prima lopen, maar vraag me niet om 100 meter te wandelen, dat gaat absoluut niet. Omdat er geen kraakbeen meer in mijn voeten zit, doet elke stap pijn. Ik heb aangepaste schoenen, maar in huis loop ik het liefst op slippers. Als ik ergens naartoe ga en het is in de buurt, dan doe ik dat meestal met mijn scootmobiel. Maar ik kan ook nog gewoon fietsen en autorijden hoor! Alleen dat lopen is dus slecht.’’

Ik ben wel ziek, maar niet zielig! | Pfizer Nederland
’’Als ik rechtop zit en niet teveel op mijn armen leun, dan gaat fietsen prima. Zeker als het lekker weer is dan fiets ik graag, want het gaat sneller dan m’n scootmobiel.”

Peter is zijn hele leven onderhoudsschilder geweest. Sinds 2006 deed hij dit als ZZP-er. ’’Toen ik in 1996 de diagnose artritis psoriatica kreeg, maakte ik me er niet zo druk over. Tuurlijk vond ik het wel irritant dat ik lichamelijke klachten had, maar ik kon toen nog gewoon werken.” De PsA van Peter uit zich voornamelijk in artritis in zijn rug. Van psoriasis heeft hij nauwelijks last. ’’Wel eens wat putjes in mijn nagels, maar meer dan dat is het niet.”

De Vlaardinger staat voorzichtig op. ’’Van zitten naar staan is lastig, dan moet ik even op gang komen.” Uit de kast haalt hij een röntgenfoto van zijn nek, waarop 14 schroeven te zien zijn. “Het kraakbeen in mijn nek is helemaal weg. Er werden zenuwbanen bekneld en ik had kans op een dwarslaesie, daarom moest ik in 2012 acuut geopereerd worden. Na de operatie werd me eigenlijk pas echt duidelijk dat ik achteruit ging. Daar had ik daarvoor niet zoveel rekening mee gehouden.’’

Ik heb een spaarpot, dat is mijn geluk.

Na meerdere operaties aan zijn nek en rug kan Peter zijn werk als schilder nu niet meer doen. ’’Ik had gelukkig een spaarpotje opgebouwd, daardoor ben ik niet in financiële problemen gekomen. Door mijn aandoening was het namelijk voor mij als ZZP-er niet mogelijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Niemand wilde me hebben, of het was belachelijk duur.’’

Genetisch overdraagbaar

Onder een microscoop is te zien dat de zogenaamde T-lymfocyten (afweercellen) en macrofagen (afvaletende cellen) van mensen met PsA overactief zijn. In de ontstoken gewrichten en in de huidschilfers zitten veel T-lymfocyten en macrofagen. Artritis psoriatica is genetisch overdraagbaar. Dit betekent dat het vaak voorkomt bij meerdere leden uit een familie.

Peters zoon is ook gediagnosticeerd met PsA. Of Peters dochter van 19 de ziekte ook heeft, is nog niet onderzocht.

'Ik ben wel ziek, maar niet zielig!' | Pfizer Nederland

Peter demonstreert dat hij zijn hoofd nog maar minimaal kan draaien. ’’Werken als schilder kan ik niet meer. Misschien heeft het zware lichamelijk werk dat ik jaren heb gedaan mijn ziekteproces wel versneld, ik weet het niet.’’

’’Nu heb ik ’s ochtends vaak wel energie, dan doe ik dingen in huis of ga ik naar buiten. Maar ’s middags ben ik moe en val ik vaak in slaap.’’ Met een grijns zegt hij erachteraan: ’’Dit kan natuurlijk ook met m’n leeftijd te maken hebben.”

“Tegen andere patiënten met een reumatische aandoening zou ik willen zeggen: Je moet proberen nog zoveel uit je leven te halen als je kan. Ga niet bij de pakken neer zitten. Laat je leven niet leiden door je ziekte.”

“Zelf denk ik het liefste aan wat ik wél kan. Als ik mijn vouwfiets of scootmobiel achter in de auto gooi kan ik mooie plekken bezoeken, ik kan fietsen, het huishouden doen, uit eten, noem het op. Ik ben misschien wel ziek, maar mijn leven is niet voorbij hoor!”

Kijk hier voor meer informatie over Artritis Psoriatica

Bronnen:

Bronnen: