Bloedtest bewijst of hoesten door virus komt
3 minuten
Onderzoekers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld waarmee artsen binnen enkele uren kunnen vaststellen of een hoestende patiënt met koorts een bacteriële of virale infectie heeft.

Het is lastig voor artsen om op basis van klachten zelf vast te stellen of hun patiënt een bacteriële infectie of een virusinfectie heeft. De nieuwe test kan daarbij helpen en voorkomt onnodig antibioticagebruik.
Bijna altijd juiste uitslag
Onderzoekers gebruikten de test bij 577 kinderen tot vijf jaar oud in zes ziekenhuizen in Nederland en Israël. De belangrijkste uitkomst was dat de test bij bijna alle kinderen (98 tot 99 procent) een juiste uitslag gaf.
Bij kinderen die met koorts of acute luchtwegproblemen binnenkomen op de SEH is vaak niet duidelijk wat de oorzaak is. Artsen kunnen op basis van de klachten geen onderscheid maken tussen een infectie door een bacterie of een virus.
Analyse van drie eiwitten
Voor de zekerheid wordt vaak alvast een antibioticakuur voorgeschreven zonder dat op dat moment duidelijk is of om een bacteriële infectie gaat. Met deze nieuwe bloedtest, die is gebaseerd op de gecombineerde analyse van een drietal eiwitten, kan de arts voorkomen dat dit gebeurt.
Naast een meer accurate diagnose en behandeling dan de op dit moment beschikbare methoden, leidt gebruik van de nieuwe test ook tot doelmatiger gebruik van antibiotica, waardoor antibioticaresistentie kan worden voorkomen.
De test gaf bijna altijd een juiste uitslag
De nieuwe bloedtest is nog niet beschikbaar in Nederland. Eerder dit jaar stelde de Europese Commissie via het Horizon 2020-programma een subsidiebedrag van 2,3 miljoen euro beschikbaar aan het Israëlisch bedrijf MeMed (dat de test ontwikkelde) voor verder onderzoek, zoals het testen van de betrouwbaarheid in specifieke groepen patiënten.
Op basis van deze positieve onderzoeksresultaten hoopt de producent de test spoedig in Nederland op de markt te brengen. Wanneer de test precies op de markt komt is echter nog niet bekend.
Sneltest via vingerprik
Er is overigens al een vergelijkbare test, de CRP-test die al langer bestaat. Dit is een sneltest die via een vingerprik werkt. De CRP-sneltest kan in combinatie met goede consultvaardigheden gebruikt worden om patiënten te identificeren, die te maken hebben met ernstige infectie van de onderste luchtwegen, waarbij behandeling met antibiotica juist wel nodig is.
De resultaten van de studie van de onderzoekers van het UMC Utrecht zijn gepubliceerd in het medisch vakblad Lancet Infectious Diseases.

Antibioticaresistentie is een levensgevaarlijk en groeiend probleem
“Overmatig gebruik van antibiotica leidt tot verspreiding van antibioticaresistentie”. Dat zegt Louis Bont. kinderinfectioloog-immunoloog van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (onderdeel van het UMC Utrecht), in een persbericht van het ziekenhuis zelf. “Hierdoor worden ziekmakende bacteriën steeds meer resistent tegen antibiotica, waardoor we sommige patiënten niet goed meer kunnen helpen.
Het European Centre for Disease Prevention and Control heeft berekend dat alleen al in Europa elk jaar zo’n 25 duizend mensen sterven doordat ze niet goed reageren op antibiotica omdat de bacterie waarmee ze zijn besmet resistent is geworden.”
Bronnen
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van informatie uit
- https://www.rd.nl/meer-rd/gezondheid/virus-of-bacterie-snelle-test-helpt-arts-1.1361524
- https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/nieuwe-test-onderscheidt-bacteriele-en-virale-infectie.htm
- http://www.umcutrecht.nl/nl/Over-Ons/Nieuws/2016/Nieuwe-test-maakt-onderscheid-tussen-bacteriele-en