Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antibioticaresistentie is een groeiend probleem

‘Antibioticaresistentie is een groot en groeiend probleem’ Deskundigen voorspellen dat er in 2050 wereldwijd jaarlijks 10 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van antibioticaresistentie. Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer noemt antibioticaresistentie een ‘groot en groeiend probleem’

antibiotica resistentie groeiend probleem

Niet alleen kunnen onschuldige infecties ernstig en zelfs fataal worden, wanneer antibioticaresistentie optreedt. Ook wordt het lastiger en risicovoller om andere medische interventies die afhankelijk zijn van antibiotica uit te voeren, zoals operaties en transplantaties.

Daarom staat Pfizer pal achter European Antibiotic Awareness Day. Dat is een jaarlijks terugkerend evenement op 18 november met als doel om het algemeen publiek bewust te maken van het gevaar van de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie.

Zorgen dat mensen zorgvuldiger worden 

Een tweede doel is ervoor zorgen dat mensen zorgvuldiger met antibiotica omgaan. Zorgvuldig gebruik van antibiotica kan ervoor zorgen dat bacteriën minder snel resistent worden en dat de antibiotica ook werkzaam blijven voor volgende generaties. Uit onderzoek blijkt dat door heel Europa steeds meer mensen besmet raken met antibioticaresistente bacteriën.

Nu al wordt geschat dat er in Europa en Amerika jaarlijks minstens 50.000 mensen overlijden aan de gevolgen van antibioticaresistentie en dat er nog eens honderdduizenden mensen door sterven in andere delen van de wereld. Deskundigen voorspellen dat er in 2050 wereldwijd jaarlijks 10 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van antibioticaresistentie. Dat is meer dan nu aan kanker en diabetes bij elkaar opgeteld.

Er sterven straks meer mensen aan antibioticaresistentie dan kanker en diabetes opgeteld

Pfizer voelt zich als ontwikkelaar van antibiotica verantwoordelijk voor het zorgvuldig gebruik ervan en werkt met allerlei andere partijen samen aan oplossingen voor de wereldwijd groeiende resistentieproblematiek.

Vorig jaar was Pfizer als een van de ruim honderd grote internationale bedrijven ondertekenaar van de Davos Declaration waarmee zij zich beloven in te zetten om samen op te trekken in de strijd tegen antibioticaresistentie en dat ze zich daarnaast inspannen om nieuwe antibiotica te helpen ontwikkelen.

Straks sterven meer mensen door antibioticaresistentie dan kanker
Het aantal doden door antibioticaresistentie per jaar, wereldwijd.

Pfizers vierdelige strategie 

Omdat veel factoren bijdragen aan antibioticaresistentie heeft Pfizer ook een eigen, vierdelige strategie ontwikkeld om dit probleem te helpen aanpakken. Deze bestaat onder meer uit grotere controle op het gebruik, het beter voorschrijven en het ondersteunen van verantwoorde productieprocessen.

Verder is regionaal en wereldwijd toezicht op resistentie tegen antibioticapatronen een belangrijk instrument. Dit om zowel de aard en de omvang van de problemen op te sporen als ook om de effectiviteit van onze inspanningen om resistentie tegen te gaan, te meten.

Ook houdt Pfizer zich bezig met onderzoek naar en ontwikkeling van vaccins. Daarmee kan antibioticaresistentie worden gereduceerd, doordat infecties worden voorkomen en het gebruik van antibiotica afneemt.

Tot slot moet de aandacht volgens Pfizer worden gericht op een mix van economische en regelgevende prikkels om de krimpende pijplijn van nieuwe antibiotica aan te pakken en de ontwikkeling van nieuwe vaccins te ondersteunen. Pfizer is van mening dat de snelheid en de omvang van onderzoek en ontwikkeling hierdoor kan worden gestimuleerd.

Pagina beoordelen Like Dislike
Bronnen

Bronnen