Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Bloggen

‘2022: op een ‘nieuw’ nieuwjaar’

Wat een bizar jaar was 2021! Het was een jaar dat, op alle fronten, volledig werd gedomineerd door de wereldwijde coronapandemie. Toch wil ik proberen om er op een positieve manier op terug te kijken. En als ik dat doe, springen er voor mij drie dingen uit.

De ongelooflijke kracht van wetenschap

Het motto van Pfizer is ‘science will win’. Het is onze poolster, onze leidraad en vormt de basis van alles wat wij doen. Het ligt mij ook nauw aan het hart. Ik ben afgestudeerd als wetenschapper en weet dat je áltijd een open geest moet houden. Volg de feiten en de wetenschap, zelfs als dat betekent dat je tegen lang gekoesterde veronderstellingen ingaat. Dit heeft ons al ver gebracht en leidde uiteindelijk ook tot een goed verdragen en effectief coronavaccin.

Begin 2021 waren we nog heel hoopvol. In januari werd er begonnen met een grootschalige vaccinatiecampagne van de bevolking met de intentie om samen corona te bedwingen. Het woord coronapandemie zou verdwijnen uit het nieuws en een plek krijgen in de geschiedenisboeken.

Maar helaas duurt de weg naar het ‘nieuwe normaal’ langer dan we dachten. Ten eerste omdat de deltavariant venijniger en besmettelijker is dan het oorspronkelijk Wuhan-virus. En ten tweede omdat we daardoor een nog hogere vaccinatiegraad nodig hadden dan we eerst dachten. En opeens was daar omikron. En dus vieren we de kerstdagen weer in een gedeeltelijke lockdown en is ineens weer veel onduidelijk.

Enver Erkan-Pfizer

De vaccins hebben ons al heel ver op weg geholpen

Maar vergis je niet. Juist doordat er zoveel mensen gevaccineerd zijn, volstaat op dit moment een tijdelijke lockdown en hoeven we niet massaal thuis te blijven om het aantal infecties niet door het dak te laten gaan.

De vaccins hebben ons al heel ver op weg geholpen maar omikron is dus de nieuwe troef van het virus. Over deze nieuwe coronavariant heeft Pfizer geen harde uitspraken of veronderstellingen gedaan totdat we laboratoriumuitslagen van wetenschappelijk onderzoek hadden.

En hoewel twee doses van het vaccin nog steeds bescherming kunnen bieden tegen ernstige ziekte veroorzaakt door de omikron-stam, blijkt uit voorlopige onderzoeksgegevens dat die bescherming wordt verbeterd met een derde dosis/booster van ons vaccin.
 

Trots op onze bijdrage

Daarom ben ik ook positief en zie ik een duidelijk lichtpunt. Hoe het exact zal gaan, dat is absoluut nog niet te zeggen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de wetenschap uiteindelijk zal zegevieren. In 2022 zullen we de pandemie er daadwerkelijk onder krijgen, mede met behulp van nieuwe antivirale middelen en andere behandelopties waar verschillende bedrijven hard aan werken en die eraan komen (als ze worden goedgekeurd).
 

Equity

Een tweede lichtpunt voor mij is ‘equity ’. Een wereldwijde, eerlijke verdeling van de vaccins was vanaf het begin onze leidraad. Om ervoor te zorgen dat elk land dat kiest voor het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin hier ook toegang toe kan hebben, moest aan twee voorwaarden worden voldaan: een prijs die alle landen zich kunnen veroorloven en een betrouwbare productie om brede wereldwijde distributie mogelijk te maken.

‘Een wereldwijde, eerlijke verdeling van de vaccins was vanaf het begin onze leidraad.’

Wat betreft dat eerste: we leveren vaccins tegen kostprijs aan lage inkomenslanden. En wat betreft dat tweede, inmiddels wordt in meer dan 20 locaties, waaronder Zuid-Afrika en Brazilië en verspreid over vier werelddelen, aan onze COVID-19-vaccins gewerkt. Daardoor hebben we 163 landen - waaronder 36 Afrikaanse landen - van meer dan 2,25 miljard doses van ons COVID-19-vaccin kunnen voorzien.
 

Meer dan vaccins

Hiervan zijn meer dan 808 miljoen doses geleverd aan 95 lage- en middeninkomenslanden. Dat maakt deel uit van onze belofte om voor het einde van dit jaar 1 miljard doses te leveren aan deze landen. En in 2022 nog een keer 1 miljard. Pfizer heeft daarnaast onder meer ook geïnvesteerd in haar verbintenis met Zipline. Dat is een bijzonder innovatief bedrijf dat medicijnen, en nu ook onze coronavaccins, vervoert per drone in afgelegen gebieden, zoals in Ghana.

‘Daarom ondersteunen wij overheden over de hele wereld met onze kennis en expertise op het gebied van distributie en logistiek.’

We beseffen dat het niet genoeg is om enkel vaccins te leveren. De sleutel van de pandemie is zorgen dat deze vaccins daadwerkelijk in de armen van mensen terecht komen. Daarom ondersteunen wij overheden over de hele wereld met onze kennis en expertise op het gebied van distributie en logistiek. Ik ben trots op de bijdrage die wij op al deze manieren leveren aan het bestrijden van de pandemie.
 

Science wil win

Het derde punt waar ik kort bij stil wil staan, is de samenwerking tussen alle partijen betrokken bij de bestrijding van de pandemie en Pfizer. Denk aan het ministerie van VWS, overheidsorganisaties zoals het RIVM, GGD GHOR Nederland, logistiek verwerker Movianto en vele andere organisaties en individuen. Ook in 2022 blijven wij ons gezamenlijk keihard inzetten om Nederland en de rest van de wereld uit deze crisis te krijgen.

2022 zal wederom een spannend jaar worden. Hopelijk kunnen we terugkeren naar normale tijden, al is het misschien beter om te zeggen ‘het nieuwe normaal’. Maar de wetenschap zal winnen. Let maar op!

Voor nu: hou vol, alvast fijne feestdagen en op een gelukkig & gezond ‘nieuw’ nieuwjaar.

Pagina beoordelen Like Dislike