Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Bloggen

Elke dag telt

Dat elke dag belangrijk is, is voor mij een van de belangrijke lessen uit de pandemie. Tijdens de nijpende situatie waarin we aan het begin van de pandemie stonden, en toen we iedere dag hoorden over de aantallen COVID19-patiënten die overleden, voelde ik de enorme verantwoordelijkheid die dit op onze schouders legde.

Elke dag waarmee we ons vaccinonderzoek, de productie en de leveringen konden versnellen deed ertoe. En zie, het is gelukt. We hebben over de hele wereld onze middelen ingezet om ons vaccin zo snel mogelijk te leveren, zonder stappen over te slaan. We zijn erin geslaagd om een effectief en op veiligheid onderzocht vaccin te ontwikkelen en hier zijn wij trots op.

Dit succes deed mij diep nadenken. Immers, we weten dat er ook elke dag patiënten aan andere ziekten komen te overlijden. Denk bijvoorbeeld aan kanker. Maar hebben we, als samenleving, altijd hetzelfde gevoel van urgentie zoals we dat nu voor COVID-19 hebben?

Pfizer doet er in ieder geval alles aan om de potentieel nieuwe geneesmiddelen die zich in onze pijplijn bevinden zo snel als mogelijk op veiligheid en effectiviteit te onderzoeken. Kunnen we het beter doen? Ja, ik denk het wel. Zijn er lessen die we kunnen toepassen vanuit de aanpak van ons COVID19-vaccin? Absoluut.

Sterker nog, Pfizer is er al in geslaagd om in de afgelopen vijf jaar de succesratio van het onderzoekstraject te verviervoudigen: van 5 procent naar 21 procent. Dit is bijna het drievoudige van de benchmark van de sector van 8 procent in 2019. Oftewel, we zijn erin geslaagd om meer ‘breakthroughs’ naar patiënten te brengen.

Maar zijn we er dan? Helaas niet. Want zelfs als we onze medicijnen en vaccins zo snel als mogelijk onderzoeken en laten toetsen op effectiviteit en veiligheid alvorens ze bij patiënten terechtkomen, moeten ze nationaal en subnationaal beoordeeld worden. En moeten wij - terecht - de waarde van deze middelen aantonen, voordat een medicijn in Nederland in het basispakket wordt opgenomen. Daarnaast moeten ze worden opgenomen in formularia ’s en richtlijnen.

Dit zijn absoluut belangrijke en noodzakelijke stappen. Echter, na het krijgen van onze vergunning voor toelating, kan het meer dan een jaar duren voordat het middel de Nederlandse patiënten bereikt. Soms zelfs langer.1

Maar wie is er nu verantwoordelijk om dit proces van begin tot eind te overzien? Helaas niemand, omdat elke stap wordt gecontroleerd door een aparte partij. Hebben alle betrokken partijen dan hetzelfde gevoel van urgentie? Ik wou dat ik ‘ja’ kon zeggen. Er gaan zo kostbare dagen verloren.

Dit is een fantastisch initiatief en inmiddels zijn al vier geneesmiddelen via dit uitstekende project beoordeeld.

Dat gezegd hebbende: er zijn ook ontwikkelingen die zeer bemoedigend zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het ZorgInstituut Nederland (ZIN) zijn een pilot begonnen om hun evaluaties parallel uit te voeren.2 Dit is een fantastisch initiatief en inmiddels zijn al vier geneesmiddelen via dit uitstekende project beoordeeld. Dit heeft erin geresulteerd dat patiënten sneller konden beschikken over nieuwe behandelingen. Is dit genoeg? Zijn we er dan nu?  Niet echt, maar het is wel een eerste positieve stap.

Ik heb nog een aanvullende suggestie. Waarom laten we nieuwe geneesmiddelen niet direct na goedkeuring door het EMA (European Medicines Agency) en het CBG toe tot het basispakket? Door zowel ZIN als zorgverzekeraars? Voor sommigen is dit wellicht een radicale stap, maar ik ben van mening dat het wel meevalt. Want onze buren in Duitsland laten geneesmiddelen ook op deze manier direct toe. Daar gebeurt het al op deze wijze. Patiënten kunnen daar in het eerste jaar direct na goedkeuring al beschikken over nieuwe geneesmiddelen.

Je zou hier tegenin kunnen brengen dat we dan niet zeker zijn of de samenleving wel de juiste waarde betaalt voor het middel. Om dit weg te nemen is Pfizer bereid om, als het middel in de praktijk niet de waarde brengt zoals gedacht, de uitgaven terug te betalen nadat het is beoordeeld en geëvalueerd door de ‘payers’.

Want vergeet niet dat we met elkaar een gemeenschappelijk belang hebben: we willen patiënten helpen en ze beter maken. Om dit sneller mogelijk te maken, willen wij ons heel graag flexibel opstellen. Want elke dag is belangrijk. Ik besef dat maar al te goed en daarom ga ik graag het gesprek aan.

1. https://fd.nl/achtergrond/1330393/patient-moet-langer-wachten-op-nieuw-medicijn

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2020/12/18/kamerbrief-over-voortgangsbrief-financiele-arrangementen-2020/kamerbrief-over-voortgangsbrief-financiele-arrangementen-2020.pdf

2. https://www.zorginstituutnederland.nl/werkagenda/parallelle-procedures-cbg-zin

Pagina beoordelen Like Dislike