Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Bloggen

Laten we het hier snel over gaan hebben.

Terwijl ik deze blog schrijf, ben ik erg verheugd dat ik morgen met het vliegtuig kan vertrekken om aan mijn vakantie te beginnen. Voor het eerst in twee jaar ga ik mijn ouders weer zien. In gedachten ben ik de afgelopen twee jaar langsgegaan die mij tot dit moment gebracht hebben. Hierbij valt alles rond een ding samen, de kracht van de wetenschap. Het klinkt cliché maar het is waar, het is dankzij de kracht van de wetenschap dat we onze ouders kunnen ontmoeten, voorzichtig terug kunnen keren naar een bijna normaal leven en kunnen genieten van een zomervakantie.

Maar wat kan de gezondheidszorg in de toekomst nog allemaal meer verwachten van de wetenschap?

Laten we het hier snel over gaan hebben.

Ik weet zeker dat iedereen inmiddels gehoord en gelezen heeft over de messenger-RNA (mRNA)-technologie achter een aantal van de vaccins voor COVID-19. Misschien heeft u ook gehoord dat Pfizer, BioNTech en anderen deze nieuwe technologie willen inzetten voor andere ziektegebieden zoals griep, HIV en kanker. Het is prachtig om na te denken over de dag dat we een vaccin tegen kanker of HIV zullen hebben. Ik zal ernaar uitkijken om zo’n vaccin te krijgen.

Maar er is meer dan dat. Ik weet haast zeker dat u ook heeft gehoord over gentherapieën, celtherapieën en precisiegeneesmiddelen die in de toekomst mogelijk ziekten kunnen behandelen en wellicht ook kunnen genezen. Ook naar die dag, waarop we alle slopende ziekten daadwerkelijk kunnen genezen en waaraan miljoenen patiënten over de hele wereld lijden, kijk ik nu al uit.

De grote vraag is nu, hoe klaar zijn we voor zo'n toekomst? Dankzij de kracht van wetenschap en innovatie zullen we langzaam overgaan van behandeling naar preventie en genezing. Is ons gezondheidszorgsysteem, ons vergoedings- en financieel systeem, en onze maatschappij in het algemeen, klaar voor een dergelijke verandering?

ontwikkelden en tot bloei kwamen als een wetenschap, hadden we nooit van het concept van levensverzekering of pensioen gehoord. Maar dankzij deze wetenschappelijke ontwikkeling, in het begin van de 19e eeuw, waren we in staat om met behulp van historisch verzamelde gegevens nauwkeurig te berekenen hoe een premie voor een levensverzekering eruit zou moeten zien.

‘Misschien kunnen we inspiratie putten uit de geschiedenis om dergelijke veranderingen, aangejaagd door de komst van de wetenschap, aan te pakken.’

Waarom zouden we een dergelijke aanpak niet kunnen toepassen als het gaat om het betalen voor onze gezondheidszorg? We kunnen bijvoorbeeld betalen voor resultaten en niet zozeer voor de aanschafkosten van een medicijn of vaccin? Dit kan er dan uitzien als normale betalingen wanneer de verwachte uitkomsten daadwerkelijk worden bereikt. Hiervoor verzamelen we tussentijds uitkomstengegevens en zorgen we ervoor dat systemen met elkaar ‘communiceren’. Dit zal de ‘payers’ in de zorg (overheid, zorgverzekeraars en uiteindelijk ook u) gemoedsrust geven dat er betaald wordt voor gezondheidsopbrengsten. Het zal er ook voor kunnen zorgen dat patiënten toegang krijgen tot innovatie en hier ook optimaal van profiteren. De innovatieve organisaties en bedrijven worden uiteindelijk zo ook beloond voor hun innovatie op basis van de uitkomsten. Pfizer staat open voor samenwerking en voor een nieuw toekomstbestendig systeem dat werkt voor patiënten, betalers, zorgverleners en innovators en in het algemeen voor ons als samenleving.

Laten we het hier snel over gaan hebben. Maar eerst, fijne vakantie en ‘stay safe’.

Pagina beoordelen Like Dislike