Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

De meeste farmaceuten deugen ...

 |  Hanneke van Deventer

Ja, u heeft gelijk. De titel van mijn blog refereert aan het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Uiteraard mag u het met mijn titel oneens zijn. Maar ‘als de meeste mensen deugen’ dan kan het niet anders dan dat van de duizenden mensen die in Nederland bij een geneesmiddelenbedrijf werken, de meesten daarvan ook deugen. 

Maar laat ik voor mijzelf en mijn directe collega’s bij Pfizer spreken. Wij zetten ons elke dag voor de volle 100% in om de levens van patiënten positief te veranderen met doorbraken die mensen helpen, mensen beter maken, mensen op hun best laten zijn. 

‘Wij zetten ons elke dag voor de volle 100% in om de levens van patiënten positief te veranderen met doorbraken die mensen helpen.’

Mijn passie en fascinatie ligt bij gentherapie. Dit is een totaal andere manier om patiënten te behandelen dan hoe we dat nu doen. Niet dagelijks een pil innemen maar een (eenmalige) behandeling voor lange duur. Het effect van gentherapie zal, zoals het er nu naar uitziet, langer zijn dan een paar jaar. Dit brengt gelijk een probleem met zich mee. Want de huidige financiering betreft meestal een kortere periode. Hierover zullen we dus met elkaar nieuwe financieringsmodellen  moeten ontwikkelen. Want het laatste wat we willen, is dat deze, vaak dure, geneesmiddelen voor kleine groepen patiënten niet vergoed worden. En uiteindelijk dus ook niet bij de patiënt die ze nodig heeft terechtkomt. We moeten hier met elkaar  een antwoord op vinden. Een oplossing die verantwoord en toekomstbestendig is binnen ons zorgbudget. Ook wij willen dat.

Maar de komst van gentherapie heeft nog  veel meer gevolgen. Waar gaat gentherapie toegediend worden? En waar vindt de nazorg plaats? Dit zal anders zijn dan die van de huidige geneesmiddelen. Ook hier moeten we met elkaar over in gesprek. Hoe gaan we dit inrichten? En, allerbelangrijkst, hoe zit het met de patiënt? Haar/zijn leven kan drastisch veranderen. Van een chronisch zieke patiënt die soms meerdere keren per week een infuus moest aanleggen, naar mogelijk nooit meer een behandeling. Hoe mooi is dat?  In de nabije toekomst kan hij/zij wellicht ineens met vakantie zonder een extra (gekoelde) tas aan benodigdheden en medicatie. Je bent als patiënt wellicht vrijer en krijgt meer tijd om andere dingen te gaan doen. Hoe ga je hiermee om? 

‘Gentherapie heeft de potentie om veel te veranderen.’

Kortom, gentherapie heeft de potentie om veel te veranderen. Het leven van de patiënt kan er ineens heel anders uit gaan zien. De behandeling en zorg van de medisch specialist en de verpleegkundige zal anders worden. De rol van familieleden zal wijzigen. Ik ben er zeker van dat dit lijstje niet volledig is, dus help ons hierin te ontwikkelen.

Om al die veranderingen snel en goed op elkaar af te stemmen, en veilig te laten verlopen, moeten we goed en nauw met elkaar samenwerken. Elkaar dus niet op afstand ‘beschieten’ via twitter of de media maar met elkaar in gesprek gaan. Laten we elkaar in de ogen kijken als we wat van de ander vinden en zoals Rutger Bregman beschrijft, dan “deugen de meeste mensen”. En belangrijker nog, dan kunnen we er met elkaar een toekomst van maken die op orde is. Een toekomst die deugt. 

Groet,

Hanneke

PS Mocht je nou ideeën hebben over onderwerpen die nodig zijn om gentherapie op een deugdelijke manier onderdeel van de zorg te laten worden, dan nodig ik je van harte uit om met mij in gesprek te gaan. Ik hoor graag wat er speelt. Zo komen we gezamenlijk verder in de verbetering van de zorg die ons allen raakt!

Zie al onze uitnodigingen op https://www.pfizer.nl/conversation-couch

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.