Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Bloggen

Korte lijntjes

Corona heeft het bedrijfsleven en de overheid dichterbij elkaar gebracht. Laten we dat na de crisis vooral zo houden.

Beademingsapparatuur, de corona app, mondkapjes, tests en vaccins - de overheid heeft behoefte aan bedrijven die deze producten ontwikkelen, maken en leveren tijdens de coronacrisis. Diezelfde bedrijven zijn echter ook afhankelijk van de overheid. Zonder centrale inkoop, teststraten, massale inspanningen van de GGD voor bron- en contactonderzoek en Europese contracten voor potentiële vaccins hadden bedrijven hun bijdragen niet kunnen leveren.

Vanzelfsprekend is die samenwerking niet. In de geneesmiddelensector hoor ik regelmatig de wens  dat ‘we zo graag aan tafel zouden willen zitten’. ’Immers, politici praten veel óver, maar zelden mét bedrijven. Aan de andere kant krijgt de sector het verwijt niet transparant te zijn. Sinds de politieke crisis over het afschaffen van de dividendbelasting lijkt het wel alsof multinationals volgens de Nederlandse politiek niet meer te vertrouwen zijn.

Robbert Smet| Pfizer Nederland
Robbert Smet, Pfizer Nederland

Maar die argwaan jegens elkaar zit het snel vinden van een goede oplossing tijdens een crisis alleen maar in de weg. Hadden we sneller meer testen beschikbaar gehad als er meer vertrouwen was geweest in commerciële aanbieders? Gelukkig kan Pfizer nu snel schakelen met het RIVM om alle vragen over de distributie van een potentieel vaccin voor COVID-19 te beantwoorden. Want, hoe zou je voor een goede bevoorrading kunnen zorgen als je de leverancier niet vertrouwt?

Ook nadenken over de toekomst doe je samen. Bedrijven spelen een belangrijke rol in onze gezondheidszorg; of je het nou leuk vindt of niet. Zij weten hoe hun producten werken, wat ze voor patiënten beteken en kennen de processen waarin die worden toegepast.

Bedrijven spelen een belangrijke rol in onze gezondheidszorg; of je het nou leuk vindt of niet.

Om die gesprekken voort te zetten als de crisis wegebt, zullen we de transparantie van de vaccinontwikkeling moeten vasthouden. De heldere onderzoeksprotocollen en het vroegtijdig delen van data maken het bijvoorbeeld mogelijk veel sneller dan vroeger een vaccin te beoordelen. Daar hebben we allemaal wat aan. Plus, als vaccinontwikkelaars niet zo open mogelijk communiceren over hun vaccins blijft een deel van de bevolking wellicht twijfelen om zich in te laten enten.

Dus laten we de lijntjes kort houden. Ook na deze crisis. Allereerst omdat het niet de laatste crisis zal zijn die we samen moeten doorstaan. Maar vooral omdat we samen de gezondheidszorg beter kunnen maken. We gaan het niet over alles eens zijn, maar wel vaker dan we nu denken.

Pagina beoordelen Like Dislike