Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Werk aan de winkel!

 |  Jan Karel van Eijnatten

Voor veel Nederlanders is het sinds hun kinderjaren, of voor een verre reis, geleden dat zij een vaccinatie hebben gekregen. De coronapandemie heeft vaccins, en hoe we daarvan gebruik maken, echter nadrukkelijk in de schijnwerpers gezet. En dan blijkt dat we vaccinaties iets te lang als vanzelfsprekend hebben gezien.

Hoe goed is ons vaccinatiestelsel eigenlijk? Volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) is ons vaccinatiestelsel eerder een lappendeken dan een doelmatig georganiseerd en samenhangend geheel.

In het Verenigd Koninkrijk werd al aan het begin van de pandemie het besluit genomen om Kate Bingham, topwetenschapper en durfkapitalist, verantwoordelijk te maken voor de uitrol van de vaccinatiecampagne. Dit heeft de Britten geen windeieren gelegd. De vaccinatiecampagne verliep voorspoedig en de Britse premier Boris Johnson maakte onlangs bekend dat een deel van de coronamaatregelen in Engeland binnenkort wordt versoepeld.

Jan Karel

Vooruit denken is dus belangrijk. Om die reden werd in Nederland in februari Hans Schikan als speciale gezant voor COVID-19 vaccins aangesteld. Begin april concludeerde hij dat er op de korte termijn weinig mogelijkheden voor het opschalen van de productie van vaccins in Nederland bestaan. Op de langere termijn is er van alles mogelijk, maar dan moet de Nederlandse overheid bereid zijn om te investeren.

Uit de discussies over de Europese inkoop van vaccins kwam overigens naar voren dat Europa wellicht te lang over een betere prijs heeft onderhandeld maar dat daar nu voor wordt betaald door de latere levering.  Het lastige van preventieve maatregelen is dat je de waarde ervan vergeet zolang het goed gaat. Pas als het te laat is blijkt dat je te weinig hebt geïnvesteerd. Dat kan de beste overkomen. Laten we dan ook oppassen dat we niet ‘pennywise, pound foolish’ te werk gaan.

Maar laten we niet te lang over onze schouder achterom kijken, en focussen op wat er in Nederland nodig is.

De RVS constateert dat het Nederlandse systeem complex en rigide is. Dus, wat kunnen we leren van de vaccinatiecampagne tegen COVID-19 waar organisaties voortdurend flexibel hebben moeten opereren? Wat kunnen we samen doen? Wat moeten we samen doen?

Het lastige van preventieve maatregelen is dat je de waarde ervan vergeet zolang het goed gaat.

Schikan oppert een intensieve samenwerking tussen de publieke en private sector. Kijk samen naar de voorwaarden voor de ontwikkeling en productie in Nederland en hoe je die kunt verbeteren. Zorg met elkaar dat we goed voorbereid zijn op een volgende pandemie door betere afstemming tussen overheid en bedrijfsleven. Open het Rijksvaccinatieprogramma voor innovatieve vaccins; veel van die vaccins zijn al beschikbaar maar worden niet ingezet in Nederland.

Er is, kortom, werk aan de winkel. Pfizer sluit graag aan.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.