Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Eczeem

Wereld Eczeem Dag

Het is op woensdag 14 september Wereld Eczeem Dag. Op die dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor patiënten met eczeem. Ook Pfizer staat stil bij alle kinderen en volwassenen die deze ontstekingsziekte hebben. Samen met patiëntenvereniging VCME maakten we een digitaal tijdschrift over het leven met eczeem. Dat kun je vanaf de 14e downloaden.

In het tijdschrift vertellen patiënten en ouders van kinderen met eczeem hoe het is om te leven met de ontstekingsziekten en praat een dermatoloog over de psychologische impact van eczeem. Ook staan er artikelen in met tips voor gesprekken met je arts, hulpmiddelen zoals de Happi Huid app en wat je bijvoorbeeld kunt doen tegen jeuk. Ook stelt de patiëntenvereniging VCME zichzelf voor.

Je kunt het digitale tijdschrift hier downloaden

In Nederland zijn er ongeveer 400.000 mensen met atopisch - ook wel constitutioneel - eczeem. Dat is 2,5 procent van de bevolking. Daarmee staat in ons land eczeem op de vierde plaats in de top tien van chronische aandoeningen.1,2

Bij kinderen is eczeem na astma zelfs de meest voorkomende chronische ziekte. Niet zelden hebben kinderen beide ontstekingsziekten. Ook kunnen zij naast eczeem last hebben van hooikoorts, voedselallergie en huisstofmijtallergie. Samen vallen deze aandoeningen onder de noemer atopisch syndroom. Het is nog niet precies duidelijk wat het verband ertussen is. Wel is bekend dat de symptomen ervan het eczeem kunnen verergeren.

Impact van eczeem

Eczeem kan je dagelijks leven ernstig verstoren. Mensen met eczeem hebben vaak last van pijn en jeuk. Eczeem kan ook een groot negatief effect hebben op hoe je je voelt. Het omgaan met de jeuk, de belasting van de dagelijkse behandeling, het omgaan met reacties uit de omgeving en schaamte kunnen allemaal een grote invloed hebben op je kwaliteit van leven.

Het thema van de Wereld Eczeem Dag is dit jaar ‘beweging’. Bewegen is goed voor het lichaam en de geest, zeker wanneer je een chronische ziekte hebt.

Bronnen

Bronnen

1. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/constitutioneel-eczeem/cijfers-context/huidige-situatie

2. https://www.vmce.nl/eczeem/wat-is-eczeem.html

Pagina beoordelen Like Dislike