Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereld Eczeem Dag: kom in beweging!

Het is op woensdag 14 september Wereld Eczeem Dag. Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor mensen met eczeem. Ook Pfizer staat stil bij alle kinderen en volwassenen die deze ontstekingsziekte hebben. Het thema van de dag is ‘In beweging’. Omdat bewegen ook goed voor je is als je eczeem hebt, zowel voor je lichaam als voor je geest.

Als je eczeem hebt, ben je in Nederland beslist niet de enige. Er zijn nog zo’n 820.000 andere mensen die het ook hebben. Omgerekend gaat dat om 4,6 procent van de bevolking. Daarmee staat eczeem in de top vijf van meest voorkomende chronische aandoeningen.1,2,3

Kinderen

Bij kinderen is eczeem zelfs de meest voorkomende chronische ziekte, op astma na. Soms hebben kinderen naast eczeem ook astma, hooikoorts, voedselallergie en huisstofallergie. Deze aandoeningen noem je samen het atopisch syndroom. Het is nog onbekend wat het exacte verband hiertussen is. Wel lijken de andere aandoeningen het eczeem te kunnen verergeren.4,5

Impact van eczeem

Soms groeien kinderen over eczeem heen. Maar je kunt het ook de rest van je leven houden. En of je nu klein of groot bent: eczeem kan enorme impact hebben op je dagelijks leven en je vermogen om alles te doen wat je wil.

Vaak heb je met eczeem last van pijn en jeuk. Dat kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt en daardoor vermoeid en bijvoorbeeld prikkelbaar wordt. Maar ook kan het lastig zijn voor je om te sporten of te bewegen. Omdat je last hebt of krijgt van schuurplekken door zweet.

Daarbij kan eczeem een negatieve invloed hebben op je zelfbeeld. Misschien durf jij je niet in sportkleding te vertonen omdat jij je schaamt voor je uiterlijk of bang bent voor negatieve reacties.

Sporten, of beter gezegd bewegen - want het maakt niet uit of je nu hardloopt, tennist of wandelt - , is echter heel goed voor je als je eczeem hebt. Bewegen zorgt ervoor dat je beter in je vel gaat zitten. Het kan ervoor zorgen dat je eczeem minder erg wordt en ook dat je je mentaal beter voelt.6,7,8,9

Eczeemdag en eczeemspecial

Patiëntenvereniging VCME wil graag dat iedereen met eczeem in beweging komt. De VCME houdt op zaterdag 17 september een informatiemiddag in Breukelen met interactieve workshops over eczeem en bewegen. De eczeemdag wordt geopend door ‘beweeggoeroe’ Olga Commandeur. Ook bij Pfizer zetten wij ons in om mensen die leven met eczeem te ondersteunen. Met de VCME maakten we een eczeemspecial over het leven met eczeem. Het tijdschrift kun je gratis downloaden via deze link. In het tijdschrift vind je interviews met volwassenen en ouders van kinderen met eczeem en vertelt een dermatoloog over de psychologische impact van eczeem. Ook staan er artikelen in met tips voor gesprekken met je arts en wat je kunt doen tegen jeuk.

 

Speciaal voor kinderen met eczeem is er het gratis kinderboek ‘Zalfje’ dat geschreven is door kinderdermatoloog Elodie Mendels. Spelenderwijs leert ‘Zalfje’ kinderen wat eczeem is. Ze leren om hun eczeem (beter) te accepteren en waarom het smeren van zalf zo belangrijk is om het onder controle te krijgen.

Verder willen we je wijzen op de Happi Huid App. Deze gratis app is ontwikkeld door stichting Happi. Dermatoloog Patrick Kemperman is verantwoordelijk voor de dermatologische inhoud. Met deze app kun je bijhouden wat de invloed is van je eczeem op je dagelijkse kwaliteit van leven. Je kunt de gegevens die je bijhoudt, delen met je dermatoloog.

Bronnen

Bronnen

1. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben eczeem of psoriasis (cbs.nl)

2. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/constitutioneel-eczeem/cijferscontext/huidige-situatie

3. https://www.vzinfo.nl/ranglijsten/voorkomen

4. https://www.vmce.nl/eczeem/wat-is-eczeem

5. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2008/49/een-op-de-vijf-kinderen-heeft-chronische-ziekte#:~:text=Langdurige%20fysieke%20aandoeningen%20zoals%20astma,heeft%20een%20kwart%20ook%20astma.

6. https://nationaleczema.org/blog/eczema-exercise/

7. https://www.mdpi.com/1660-4601/17/21/8175/pdf?version=1604571302

8. https://www.medicaljournals.se/acta/content/html/10.2340/00015555-1556

9. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/exercise

 

Pagina beoordelen Like Dislike