Skip directly to content

Eduardo Pavinato Olimpio wint Pfizer Prijs voor Life Sciences voor onderzoek naar de statistische mechanica van cellen

28 november 2016 - Op 28 november ontvangt Eduardo Pavinato Olimpio (TU Delft) de Pfizer Prijs voor Life Sciences van 5.000 euro voor zijn onderzoek naar de werking van cellen bij het Hyun Youk lab aan de TU Delft. Hij bestudeerde een wiskundig model voor het collectief gedrag van levende cellen en verrichtte experimenten met de groei van gistcellen, nadat deze bevroren zijn geweest. De prijs wordt uitgereikt bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Pfizer stelt deze prijs beschikbaar om haar betrokkenheid bij de wetenschap te tonen.

Een van de basisprincipes van de natuurkunde is dat de dingen als vanzelf in een steeds grote staat van wanorde vervallen (de rommel in de kamer wordt altijd groter). Maar levende organismen moeten om voort te kunnen bestaan juist goed georganiseerd blijven. Zij gebruiken energie uit voedsel om hun celstructuur in stand te houden en zo door te leven. De principes achter dat proces zijn nog niet goed bekend. Om daar achter te komen bouwde Eduardo in zijn scriptie een wiskundig model over hoe levende cellen zichzelf in de tijd organiseren. Hiermee kon hij een aantal principes achter die ordening beschrijven. Daarnaast bestudeerde hij het effect van temperatuur (bevriezen en ontdooien) op dat ordenende proces.

Eduardo’s onderzoek draagt bij aan een beter begrip van hoe het leven eigenlijk werkt. Daardoor kunnen we beter begrijpen hoe complexe organismen, zoals mensen, zich ontwikkelen (van conceptie tot volwassenheid) en geëvolueerd zijn. Betere theoretische kennis van het leven maakt ook nieuwe ontwikkelingen mogelijk, zoals het manipuleren van levende cellen, bijvoorbeeld voor nieuwe medische behandelingen. Daarnaast kan kennis van de effecten van invriezen en ontdooien van organismen van praktisch belang zijn, bijvoorbeeld voor het bewaren van voedsel en het doorgronden van gistingsprocessen (bier, brood). Maar ook voor meer exotische verschijnselen als cryonisme, het invriezen van (zieke) mensen, zodat zij in de toekomst medisch behandeld kunnen worden.

Volgens de jury is het werk van Eduardo een goed voorbeeld van multidisciplinaire wetenschap. Zijn scriptie getuigt van een grote fascinatie voor de wetenschap. Eduardo definieert zijn onderzoeksdoelstellingen vanuit een holistische invalshoek, in een poging om actuele sociale en milieu-uitdagingen op te lossen.

Eduardo is geboren en getogen in Itapira, een klein stadje op het platteland bij São Paulo. Nu woont hij nog in Delft, maar eind 2016 vertrekt hij naar Brazilië om daar met een nieuwe baan te beginnen.

De Jong Talent Pfizer Prijs voor Life Sciences wordt op 28 november uitgereikt door Marc Kaptein, medisch directeur Pfizer. “De Life Sciences Prijs is bedoeld voor uitzonderlijke onderzoekstalenten zoals Eduardo Pavinato Olimpio. Zijn werk kan de vertaalslag van fundamentele wetenschap en technologieën naar geneesmiddelen en vaccins die er het meest toe doen mogelijk versnellen. Pfizer ondersteunt deze prijs dan ook van harte omdat ook wij dagelijks (samen)werken aan medische vooruitgang ”, aldus Marc Kaptein.

De jurering was in handen van de KHMW te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen. (zie ook: www.khmw.nl)

                                                                                                                                                                                                                      PP-PFE-NLD-0041