Skip directly to content

Erasmus MC winnaar Europe ASPIRE 2016 Research Awards

30 mei 2016 - De onderzoeksgroep van het Erasmus MC o.l.v. Prof. Dr. Maikel P. Peppelenbosch is een van de zeven winnaars van Pfizer’s Inflammation Europe ASPIRE 2016 Research Awards. De groep krijgt de Research Award ter waarde van zestig duizend euro voor hun onderzoeksvoorstel ‘The effect of the microbiome on Jak/STAT/SOCS signaling in the intestinal epithelial compartment of IBD patient.’

De onderzoeksgroep zal in dit onderzoek de relatie tussen de darmflora en de eerst cellaag in de darm verder onderzoeken. Onze darmen zitten helemaal vol met goede (en ook slechte) bacteriën, tot wel 2 kilo per persoon! Deze heterogene mix van bacteriën wordt gereguleerd door ons lichaam. Een van de signaalroutes waarmee dat gebeurd is de JAK/STAT/SOCS signaalroute. Bij mensen met chronische darm ontsteking (IBD, ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) is deze signaalroute overactief. Het doel van de onderzoekers is om deze overactieve signaalroute beter in kaart te gaan brengen.

De missie van de Inflammation EUROPE ASPIRE 2016 Research Awards is om basaal-  en translationeel (het vertalen van veelbelovende bevindingen in het laboratorium naar een toepassing in de patiënt) onderzoek door middel van een competitief subsidieprogramma te stimuleren en zodoende de medische kennis in het begrijpen van de rol van de JAK - STAT trajecten in IMID ( immuun-gemedieerde ontstekingsziekten) te verbeteren.

Pfizer maakt zich sterk voor onderzoek op het gebied van inflammatoire aandoeningen. Om translationeel onderzoek naar immune-gemedieerde ziekten, zoals reuma (RA) en chronische darmontsteking (IBD) verder te stimuleren en medische innovatie te ondersteunen, is de Europese onderzoeksprijs (‘Competitive Investigator Research Awards Programme’) in 2013 opgezet. De prijs voorziet in onderzoeksubsidies voor studies ontworpen en uitgevoerd door niet-Pfizer artsen en wetenschappers

Ook dit jaar konden onderzoekers uit Europa een onderzoeksvoorstel indienen rond de rol van JAK-STAT signaalroutes/pathways in immuun-gemedieerde ziekten.

In totaal zijn er 70 voorstellen ingediend. Een onafhankelijke commissie van Europese medische experts op het gebied van inflammatoire aandoeningen heeft de onderzoeksvoorstellen beoordeeld en de winnaars van de grants geselecteerd.

Bovendien heeft Pfizer een Independent Grant for Learning and Change (IGLC) beschikbaar gesteld voor zorgverbeteringsvoorstellen voor colitis ulcerosa (UC) patiënten. Dit is een competitieve grant voor zorgverbeteringsprojecten om de zorg omtrent UC patiënten nog verder te optimaliseren. Kijk voor meer informatie op  http://www.pfizer.com/files/IGLC_CGA16UC2_KnowledgeGapsUlcerativeColitis... of neem contact op met Pfizer.

PP-PFE-NLD-0020