Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hanneke van Deventer

We willen doen waar de patiënt baat bij heeft en niets anders.

Van oorsprong ben ik bioloog met een PhD binnen de klinische microbiologie en antimicrobiële therapie en sinds 2001 werkzaam bij Pfizer. 

Hanneke

Mijn functie bij Pfizer is Business Unit lead Zeldzame Ziekten. Dit houdt in dat ik eindverantwoordelijk ben voor het portfolio van geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. Volgens de Europese definitie is een zeldzame ziekte (rare disease) een levensbedreigende of chronisch slopende ziekte die in Europa niet vaker voorkomt dan 1 per 2000 mensen. Wereldwijd zijn er tot nu toe meer dan 7000 geïdentificeerde zeldzame ziekten. Volgens de VSOP (Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties) zijn er ruim 1 miljoen Nederlanders en ruim 35 miljoen Europeanen met een zeldzame ziekte.

Mijn team en ik streven er continu naar dat onze geneesmiddelen bij de juiste patiënten komen. Dat klinkt simpel maar gezien het feit dat het bij zeldzame ziekten gaat om kleine aantallen patiënten en waarbij de ziekten soms pas in een laat stadium worden gediagnostiseerd, is het soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit geldt uiteraard ook voor de patiënt die soms een zeer lange reeks van onderzoeken achter de rug heeft waarbij het niet direct duidelijk is wat zij of hij heeft. Dan is het een enorme opluchting als je weet wat je hebt. Neemt niet weg dat je natuurlijk liever gezond bent.

Naast het werk rond onze geneesmiddelen kijken wij dan ook hoe we de diagnostiek of het zorglandschap kunnen verbeteren. Hierbij werken we nauw samen met artsen- en patiëntenorganisaties. Dit laatste is superbelangrijk omdat je dan pas goed hoort waar patiënten mee te maken krijgen, tegenaan lopen en waar hun behoeften liggen. We willen doen waar de patiënt baat bij heeft en niets anders.


Gelukkig zijn er binnen zeldzame ziekten zijn er heel veel ontwikkelingen gaande. Dit is heel belangrijk aangezien er voor nog maar een heel klein deel van de 7000 zeldzame ziekten een goedgekeurde behandeling is. Pfizer Rare Disease heeft hier een belangrijke rol. Wij hebben een gevestigde wereldwijde ‘footprint’/aanwezigheid. Iedere dag zetten wij ons in om met doorbraken te komen die het leven van patiënten kunnen veranderen. 
 

In mijn vrije tijd zet ik mij ook in als vrijwilliger, o.a. voor het Zeldzame Ziekten Fonds alsook voor GivingBack, een initiatief van Rotterdam Partners. 


In 2018 ben ik in het kader van Pfizers internationale vrijwilligersproject Global Health Fellows 4 maanden naar Tanzania geweest om kennis en ervaring te delen met de mensen van de non-profit organisatie PSI. Gezamenlijk is gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe strategie voor niet overdraagbare ziekten (diabetes, hoge bloeddruk en baarmoederhalskanker).


Ten slotte geniet ik enorm van mijn kinderen en mijn hond, lekker sporten en gezond eten. Last but not least, blijven leren is mijn motto!
 

Blog Hanneke van Deventer
Hanneke van Deventer, Business Unit lead Zeldzame Ziekten
Lees de blogs van Hanneke van Deventer