Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Stop voorgoed met roken

Je hebt tot 4x meer kans om te stoppen met behulp van je huisarts of een professionele hulpverlener dan met wilskracht alleen.

Tips om succesvol te beginnen

Maak een afspraak met je huisarts

Sommige mensen denken dat roken een probleem is dat ze helemaal zelf moeten oplossen en dat huisartsen zich daar niet mee bezig houden. Huisartsen zullen graag met je bespreken hoe je kunt stoppen en daarbij hulp aanbieden. Ze kunnen je persoonlijke situatie inschatten en advies geven over een passende behandeling om je voorgoed van het roken af te helpen.

Bekijk je behandelopties

Een huisarts of zorgverlener kan je helpen om inzicht te krijgen in de diverse mogelijkheden om je stoppoging te ondersteunen. Zij kunnen je op basis van je rookgeschiedenis advies geven over de juiste behandeling. Sommige opties zijn uitsluitend via hen verkrijgbaar.

Je rookgedrag analyseren

Weten wat voor een type roker je bent, helpt je bij het kiezen van de juiste aanpak of medicatie. Soms heb je meerdere stoppogingen nodig om succesvol te stoppen met roken. Bespreek met je huisarts de voor jou beste manier. Dit maakt de kans op succes groter.

Stoppen-met-rokenhulp

De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken. Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100%: u hoeft sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer te betalen. Kijk voor meer informatie over stoppen met roken bij uw zorgverzekeraar.

Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. Neem daarom eerst contact op met bijvoorbeeld uw huisarts of een geregistreerde coach, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding. 

VIND HULP OM TE STOPPEN MET ROKEN

Tips om gemotiveerd te blijven

Zorg voor een gezond eetpatroon

Een van de eerste dingen die opvalt wanneer je stopt met roken, is een verandering in eetlust. Eet daarom met mate en probeer dagelijks minimaal vijf porties fruit en groente te eten en laat vette voedingsmiddelen staan.

Zorg voor afleiding

Kies je favoriete komiek en laat je lekker afleiden. Er zijn talloze gratis video’s op internet, variërend van een paar seconden vrolijkheid tot volledige voorstellingen van een cabaretier. Dit zou lang genoeg moeten zijn om je verlangen te laten verdwijnen. Bovendien wordt je algehele stemming erdoor verbeterd, wat erg belangrijk is als je geen sigaretten meer wilt aanraken.

Tel uit je winst

Hopelijk is je financiële positie beter dan toen je een roker was en kun je je geld uitgeven aan leuke dingen in plaats van aan je verslaving. Reken eens uit wat je in een maand bespaard.

De voordelen om te stoppen met roken

Stoppen met roken bespaart veel geld. Daarnaast weten we allemaal dat roken schadelijk is voor ons lichaam. Maar hoe snel zal het zich herstellen? Hoe oud u ook bent, stoppen met  roken zal uw gezondheid verbeteren. Bekijk onze video voor een kort overzicht van de voordelen en ga langs bij uw huisarts voor persoonlijke hulp, adviezen en tips om te stoppen met roken.

Bekijk de video

Tips om kennis op te doen

Leer rooktriggers overwinnen

Waardoor ben je (weer) gaan roken? Was je met vrienden een avondje uit of was er een stressvol moment in je relatie? Of misschien iets op je werk waardoor je bent gaan roken? Als je weet wat de oorzaak was, kun je deze triggers de volgende keer proberen te vermijden of anders mee om te gaan.

Deel ervaringen met anderen

Hoewel stoppen soms een eenzaam proces kan lijken, kun je veel hebben aan de verhalen van mensen die het stopproces hebben doorlopen en doorstaan. Je kunt mensen opbellen van wie je weet dat ze voorgoed zijn gestopt. Ook kun je op internet zoeken naar succesverhalen en daar je motivatie uit halen.

Evalueer je eerdere stoppogingen

Voor een succesvolle stoppoging is het belangrijk om te weten in welke omstandigheden je het eerder moeilijk vond om niet te roken. Als je dit weet, kun je bepaalde situaties tijdelijk actief vermijden.