Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese website van Pfizer over biosimilars

Leestijd: 3 minuten

Wereldwijd worden miljoenen patiënten behandeld met biologische geneesmiddelen en dat worden er steeds meer. Rond 2022 zijn daarnaast meer dan honderd biologische geneesmiddelen uit patent. Dat betekent dat geneesmiddelenbedrijven ze mogen namaken. Veel mensen zullen in aanraking komen met die vaak goedkopere kopieën, ook wel biosimilars genoemd. Pfizer heeft een Engelstalige website gemaakt om mensen hierover te informeren. 
 

Het is ingewikkeld om een biologisch geneesmiddel te maken

Biologische geneesmiddelen worden steeds meer gebruikt, maar zijn ook kostbaar om te maken. Ze worden gemaakt van levend materiaal. Het ontwikkelproces ervan duurt lang en is ingewikkeld. 

Ze bieden daarentegen wel vaak een behandeling op maat voor patiënten omdat ze door hun biologische oorsprong heel specifiek kunnen inwerken op ziekteproces. 

Grotere vraag

De vraag naar biologische geneesmiddelen wordt groter, terwijl aan de andere kant grote behoefte bestaat om de gezondheidszorg nu maar ook in de toekomst betaalbaar te houden voor iedereen. De komst van biosimilars kan daar aan bijdragen. 

Hoe lang duurt het om een biosimilar te ontwikkelen?

Maar wat is nu precies een biologisch geneesmiddel en wat is dan een biosimilar? En hoe verschillen ze van elkaar? Op de website www.pfizerbiosimilars.com kunnen mensen die een origineel biologisch geneesmiddel of een biosimilar gebruiken, antwoord vinden op deze vragen. Er is bijvoorbeeld een helder filmpje te vinden over het maken van biosimilars. 

Ook is er uitleg te vinden over aandoeningen die nu al kunnen worden behandeld met biologische geneesmiddelen of met biosimilars. Belangstellenden kunnen verder informatie vinden over hoe lang het duurt om een nieuwe biosimilar te ontwikkelen en wat dit kost.

Hoe lang duurt het om een biosimilar te ontwikkelen?

Mogelijkheden van extrapolatie 

Verder gaat de website in op de mogelijkheden van extrapolatie. Dat houdt in dat biosimilars gebruikt kunnen worden voor aandoeningen waarop ze niet zo uitgebreid zijn getest als het originele biologische geneesmiddel waarop ze zijn gebaseerd. 
Er is dan al wel bewezen dat een biosimilar dezelfde werking en veiligheid heeft als het originele biologische geneesmiddel voor één bepaalde aandoening. Verder bewijs wordt dan in de praktijk verzameld. 
Doordat er minder uitgebreid klinisch onderzoek hoeft te worden gedaan, kunnen de ontwikkelkosten van biosimilars vaak lager worden gehouden. 
Daardoor worden waardevolle originele biologische geneesmiddelen en biosimilars daarvan sneller toegankelijk voor een grotere groep patiënten. 

Wil je meer weten over biologische geneesmiddelen en biosimilars en wat Pfizer allemaal doet op dit gebied? Neem dan vooral een kijkje op de website: https://www.pfizerbiosimilars.com/

 

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.