Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Een foto van je linkerhand en andere onderzoeken

Leestijd: 2 minuten

De impact van een groeihormoonstoornis is enorm voor kinderen en ouders. Wanneer een arts vermoedt dat sprake is van groeihormoontekort, worden verschillende onderzoeken uitgevoerd. Zo wordt een röntgenfoto van de linkerhand van een kind gemaakt om zijn botleeftijd te kunnen vaststellen.

Het is belangrijk te weten of de botleeftijd overeenkomt met de werkelijke leeftijd van je kind. Als de botleeftijd lager uitvalt, kan dat eventueel wijzen op een tekort aan groeihormoon. Verder wordt de aanmaak van groeihormoon getest. Normaal gesproken geeft de hypofyse dag en nacht groeihormoon af aan het lichaam, in steeds wisselende hoeveelheden. De pieken liggen ‘s avonds en ‘s nachts.
 

Infuus dat hypofyse prikkelt

Met bloedonderzoek is wel te bepalen hoeveel groeihormoon er op dat moment in het bloed zit, maar niet of er sprake is van groeihormoontekort. Om dat te bepalen, krijgt je kind een infuus met een stof die de hypofyse prikkelt om groeihormoon af te geven. Tijdens de test wordt regelmatig bloed afgenomen. Wanneer na herhaaldelijk testen blijkt dat de hypofyse onvoldoende reageert en te weinig groeihormoon afgeeft, kan de specialist met zekerheid zeggen dat je kind groeihormoontekort heeft.

in de nacht maak je het meeste groeihormoon aan

Soms laat de arts nog een MRI-scan van de hersenen maken

Soms zal de arts nog een MRI-scan van de hersenen laten maken. Dat gebeurt alleen als het vermoeden bestaat dat het tekort aan groeihormoon is ontstaan doordat de hypofyse is beschadigd of zich niet goed heeft ontwikkeld. Wanneer de kinderarts met zekerheid vaststelt dat een behandeling met groeihormoon nodig is, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te starten. Zodat het lichaam de kans krijgt om de achterstand in te lopen en zich te herstellen.
 

Lichamelijke en psychologische gevolgen

Een groeihormoonstoornis en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor ouders en kinderen. Kinderen krijgen opmerkingen naar hun hoofd zoals ‘Ik dacht dat je veel jonger was, je bent zo klein’ of ze worden gepest. Afhankelijk van hun leeftijd lopen ze tegen allerlei beperkingen aan, zoals geweigerd worden bij de bioscoop omdat ze erg jong lijken. Ook kan het lastig zijn om leuke kleren te vinden of om uit logeren te gaan: de injectiespuit moet immers altijd mee. Het is goed om hier met je kind, andere ouders en de kinderarts over te praten.


Meer informatie

Klik hier onder voor de brochure Groeihormoondeficiëntie (GHD) Informatie voor ouders en verzorgers.

Brochure Groeihormoondeficiëntie (GHD) Informatie voor ouders en verzorgers

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.