Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Juiste voeding en lekker bewegen

Leestijd: 4 minuten


Voeding speelt een grote rol in het leven van veel mensen met IBD (chronische inflammatoire darmziekten). Van sommige voedingsmiddelen gaan zij zich beter voelen, maar van andere juist slechter. Wanneer doe je het goed? En waarom is sporten zo goed voor je als je IBD hebt? 

Juiste voeding en lekker bewegen

De CCUVN, vereniging voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa wijst er op haar website op dat er nog geen dieet is dat IBD geneest of ontstekingen kan voorkomen. De vereniging benadrukt wel dat voeding een belangrijk onderwerp is voor patiënten en dat er ook veel onderzoek naar wordt gedaan. 
Sommige ‘gezonde’ producten kunnen bij mensen buikklachten veroorzaken  

Voor advies over goede voeding verwijzen de CCUVN en maag-darm-lever-behandelcentra mensen met IBD naar de website van het Voedingscentrum. Daarop is uitgebreide informatie te vinden over gezonde voeding en het hebben van een gezonde levensstijl. 

Onderzoek onder patiënten

Er zijn echter producten die horen in een gezond voedingspatroon en die bij mensen met IBD buikklachten veroorzaken, stelt de CCUVN. De vereniging deed in 2015 onderzoek onder bijna 300 IBD-patiënten en stelde op basis daarvan een top vijf samen van voedingsmiddelen die veel mensen als ‘heilzaam’ beschouwen en ook een top vijf van levensmiddelen die zij juist liever mijden.

Voedingsmiddelen die mensen met IBD als heilzaam ervaren, zijn vezelrijke voeding zoals volkoren brood, thee, bladgroente, vette vis en kip. Producten waar ze vaak last van hebben, zijn pittig en/of gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten en energiedranken. 

De CCUVN wijst mensen er wel op dat deze lijstjes niet voor iedereen hoeven te gelden. Mensen met IBD weten waarschijnlijk zelf wel uit ervaring wat ze wel en niet kunnen eten om buikklachten te voorkomen. Daarnaast adviseert de CCUVN mensen om te zoeken naar alternatieven voor ‘gezonde’ levensmiddelen die ze weg laten uit hun voedingspatroon. 

Voor je gezondheid is het goed om te sporten

Alternatieve diëten

De patiëntenorganisatie waarschuwt mensen er voor dat op internet diverse alternatieve diëten circuleren die claimen dat ze de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa genezen. 
Tot nu toe is er nog geen dieet bekend waarvan dat zo is. Het bewijs dat een bepaald voedingspatroon goed of slecht zou zijn voor mensen met IBD, is moeilijk te leveren. Bij het oplaaien van ontstekingen spelen ook andere factoren een rol.

Arts raadplegen

Soms krijgen mensen met IBD het advies van hun arts om het zogenaamde FODMAP-dieet te volgen. Dit gebeurt wanneer zij naast IBD ook last hebben van het prikkelbare darmsyndroom. Het betreft een streng en ingewikkeld eliminatiedieet dat door een gespecialiseerde diëtist wordt begeleid.

Mensen die overwegen om een bepaald dieet te gaan volgen, doen er verstandig aan om eerst hun arts te raadplegen  en een voedingsplan op te stellen onder begeleiding van een diëtist. Liefst een diëtist die ervaring heeft met IBD-patiënten of patiënten met MDL-klachten (maag-darm-lever). 

Voor je gezondheid is het goed om te sporten of regelmatig te bewegen, ook als je IBD hebt 

Mensen met ondergewicht, vernauwingen in de dunne darm of een ileostoma doen er sowieso niet verstandig aan om aan een dieet te beginnen. In hun geval kunnen bepaalde diëten nog meer gewichtsverlies of klachten veroorzaken. 

IBD en sporten 

Voor je gezondheid is het goed om te sporten en/of regelmatig te bewegen, ook als je IBD hebt. Omdat je energie krijgt van sporten, kan het ook een positief effect hebben op de chronische vermoeidheid die je wellicht ervaart.  Je hoeft niet meteen naar de sportschool te rennen of je te storten op een intensieve sport. Een dagelijkse wandeling buiten van een half uurtje doet ook veel goed. Zolang je maar beweegt en daardoor ontspant. 

IBD en sporten 

Advies van fysiotherapeut

Een bekend gegeven is dat het voor mensen met IBD soms lastig is om te gaan sporten, uit angst voor vermoeidheid of voor incontinentie. Vermoeidheid speelt een rol bij veel chronische aandoeningen. Wat kan helpen is om bij een fysiotherapeut aan te kloppen die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met een chronische ziekte.

Het hebben van een stoma is over het algemeen geen probleem bij sporten

Een fysiotherapeut kan je adviseren in de beginfase en je bijvoorbeeld oefeningen laten doen om je bekkenbodemspieren te trainen, om incontinentie te voorkomen.  
Het hebben van een stoma is over het algemeen geen probleem bij sporten. Welke sport uiteindelijke het beste voor je is, hangt van een aantal dingen af. Maar bovenal van wat jij leuk vindt en wat je lichaam aan kan.

Welke sport?

Je kunt onderscheid maken tussen piek-inspanningssporten (voetbal, hockey, tennis, squash, skiën, (kite-)surfen of atletiek) en duursporten (hardlopen, wielrennen, snelwandelen, roeien of zwemmen). 

Tijdens een behandeling met corticosteroïden is het beter piekinspanningen te vermijden. Omdat je spieren en pezen tijdens het uitrekken dan makkelijker kunnen scheuren. Korte intensieve bewegingen (sprinten, voetballen of tennissen) zijn dan niet aan te bevelen. 

Voor je botten is het hartstikke goed om te sporten. En helemaal als je prednison gebruikt. Omdat het botontkalking als mogelijke bijwerking heeft. Duursporten zoals wandelen, joggen, zwemmen en fietsen zijn het beste. 
 

Maar wat je ook kiest: blijf sporten en luister goed naar je lichaam. Voor meer informatie over sporten met een stoma, bijvoorbeeld over krachtsporten of passende stomamaterialen, verwijzen wij je graag naar je stomaverpleegkundige of MDL-arts

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.