Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

De huid verslapt als je ouder wordt en de hersenen ook

Leestijd: 3 minuten

Het slapper en minder elastisch worden van de huid is een van de eerste uiterlijke tekenen van veroudering. Nu lijkt het er op dat niet alleen onze huid verslapt. Onze hersenen doen dat ook, zeggen onderzoekers.

Onderzoekers van de universiteit van Newcastle en die van de staatsuniversiteit van Rio de Janeiro hebben bestudeerd hoe de hersenen zich plooien en hoe die hersenvouwen veranderen naarmate je ouder wordt.

oude dame met gesloten ogen

De hersenvouwen worden door de jaren minder diep

Simpel uitgelegd worden de hersenvouwen door de jaren minder diep, doordat er minder druk op de hersenschors komt te staan. Dit effect is volgens de wetenschappers het meest duidelijk te zien bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers hopen dat ze door deze vondst in de toekomst beter kunnen voorspellen wie er bepaalde hersenziekten krijgt, waarbij de veroudering van hersenen en dus het veranderen van de hersenvouwen een rol speelt.

Zoogdierhersenen lijken op walnoten

Hoofdonderzoeker Yujiang Wang van de Universiteit van Newcastle geeft uitleg. “Eén van de belangrijkste kenmerken van de hersenen van zoogdieren zijn de groeven en de vouwen die erin zitten. Daardoor lijken ze een beetje op een walnoot. Tot nu toe lukte het nooit om die vouwen op een goede manier te meten en er conclusies aan te verbinden, maar daar is nu dus verandering in gekomen.”

Een simpele universele wet

Voor hun onderzoeken maten de wetenschappers de hersenvouwen van meer dan duizend mensen.

“Het was al langer bekend dat de dikte en het formaat van de hersenschors veranderen als we ouder worden.
Maar nu hebben we aangetoond dat onze hersenen zich vouwen volgens een universele wet en dat die voor mannen en vrouwen gelijk is - al hebben vrouwen iets minder hersenvouwen.”

‘We onderzoeken of je kunt voorspellen of iemand dement wordt’

Ook konden de onderzoekers bewijzen dat de druk die van binnenuit op de hersenschors komt en als het ware zorgt dat de hersenvouwen strak blijven zitten, met de jaren minder sterk wordt. “Bij de ziekte van Alzheimer wordt dat effect al op vroegere leeftijd gezien en is het duidelijker zichtbaar. De volgende stap is nu om te onderzoeken of we aan de hand van veranderingen van vouwen kunnen voorspellen of iemand dement wordt.”

kleindochter met oma

Wat is de hersenschors?

De hersenschors is de buitenste hersenlaag waar informatie uit de rest van het lichaam wordt ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd.

Vervolgens wordt deze geïnterpreteerde informatie in de hersenschors weer omgezet in gedachten en concrete aansturingen van het lichaam.

De uitbreiding van de hersenschors is het meest duidelijke kenmerk van de evolutie van het zoogdierbrein. En hoe slimmer het dier, hoe meer vouwen en groeven er in zitten.

Als je de hersenschors helemaal zou uitvouwen, zou je een dertig keer zo groot oppervlakte hebben.

Bronnen:

Bronnen:

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.