Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Lesje vaccineren van Arjen Lubach

Leestijd: 2 minuten

De column van Pauline Bijster inspireerde ook programmamaker Arjen Lubach om in zijn programma Zondag met Lubach op humoristische en heldere wijze uit te leggen waarom het volgen van het Rijksvaccinatieprogramma volgens hem belangrijk is. 

Volgens Lubach danken we het aan vaccinaties dat we ziekten van difterie tot polio tegenwoordig alleen nog maar tegenkomen als scheldwoord op een Amsterdams zebrapad. Toch daalt de algemene vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma. Omdat er een groeiende groep hoogopgeleide ouders is zoals Pauline Bijster met prikangst. Tijd volgens Lubach om hardnekkige mythes over vaccinaties te ontkrachten. 

‘Er zitten stoffen in vaccins die onnatuurlijk klinken, maar die zijn nodig'

Mythe 1: Er zit veel chemische rotzooi in vaccins

Vaak wordt geroepen dat er stoffen zoals kwik, koelvloeistof en formaldehyde in vaccins zitten. Lubach en zijn team zochten het uit: er zit geen kwik in kindervaccins, alleen een onschuldig ‘familielid’ in bepaalde griepvaccins.  Ook bevatten vaccins geen koelvloeistof, enkel een onschadelijke, verwante stof. Alleen formaldehyde zit wel in vaccins. Maar dan in een minuscule, niet giftige dosis. 

’’Er zitten stoffen in vaccins die onnatuurlijk klinken, maar die zijn nodig. Je kunt je niet tegen difterie inenten met een ‘groene happinesssmoothie’. Sterker nog, stelt Lubach: je eigen lichaam maakt elke dag formaldehyde aan. ’’En het zit ook in fruitsmoothies, in een veel grotere dosis dan in vaccins.’’

 

Mythe 2: ‘Als je gevaccineerd bent, kun je nog steeds ziek worden’

Vaccins werken inderdaad nooit bij honderd procent van de mensen, aldus Lubach. Maar als je ziek wordt, verloopt dat in het algemeen minder erg dan wanneer je niet ingeënt zou zijn. 

 

Mythe 3: Van vaccins krijg je nare bijwerkingen

Ja, je kunt bijwerkingen krijgen van vaccins, zoals van elk medicijn, stelt Lubach. Maar ernstige bijwerkingen zijn extreem zeldzaam voegt hij toe. ’’Natuurlijk zijn bijwerkingen zoals koorts en een stijve arm wel vervelend, maar minder vervelend dan mazelen of polio.’’

 

Mythe 4: Je kunt autisme krijgen van vaccinaties

De bron van deze paniek is een studie van Andrew Wakefield die in 1998 werd gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet. Hoewel het onderzoek al snel niet bleek te kloppen en werd ingetrokken, er sindsdien talloze grote studies uitwezen dat er geen verband bestaat tussen vaccinatie en autisme én de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVVA) afstand deed van de mythe, blijft hij in leven. 

Mythe: Je kunt autisme krijgen van vaccinaties

‘Allemaal dankzij vaccinatie’

Dan kijkt Arjen Lubach stellig in de camera. ’’Vaccinatie werkt! Dankzij vaccinatie zijn de pokken al helemaal van de wereld verdwenen,’’ zegt hij. ’’Dat is toch fantastisch? En polio bestaat nog maar in drie landen. Vorig jaar waren er minder dan honderd gevallen wereldwijd. We zijn er bijna. We staan op matchpoint tegen polio. En de mazelen waar wereldwijd in arme landen elk jaar nog steeds tienduizenden kinderen aan sterven, is sinds 2016 helemaal verdwenen uit Noord- en Zuid-Amerika. Allemaal dankzij vaccinatie.’’

'Als je niet vaccineert, breng je mogelijk niet alleen je eigen kind, maar ook dat van anderen in gevaar'

De programmamaker stelt tot besluit dat meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma zijns inziens de plicht is van iedereen. ’’Je kunt wel zeggen ‘ik vaccineer mijn kinderen niet tegen mazelen, want we hebben zulke goede ziekenhuizen en ze gaan er toch niet aan dood'. Maar als we deze ziekte wereldwijd willen uitbannen, moet de vaccinatiegraad boven de 95 procent blijven. Als je niet vaccineert, breng je mogelijk niet alleen je eigen kind, maar ook dat van anderen in gevaar.’’

Met kritisch nadenken over vaccinaties is volgens hem niets mis. ’’Maar in wiens handen leg je het lot van je kind. In dat van wetenschappers die door het ontwikkelen van vaccins miljoenen levens hebben helpen te redden? Of in dat van de ‘moeder van Milan die na een avondje Facebooken haar vertrouwen in de Westerse wetenschap heeft opgezegd’?” 

Bronnen
Meer informatie

Bronnen

Meer informatie

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.