Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Als stamceldonor maak jij misschien wel het verschil’

Leestijd: 4 Minuten

’’Binnen de geneesmiddelensector wordt vaak geroepen dat we met het maken van geneesmiddelen bijdragen aan een betere wereld. Maar goede zorg gaat veel verder dan medicijnen,’’ zegt Naomi van Tricht, commercial strategy - en salesmanager oncology van Pfizer.

Zelf werd zij stamceldonor. Volgens Naomi zou iedereen zichzelf eens moeten afvragen wat hij of zij zelf kan bijdragen aan een betere, gezondere wereld. Om te beginnen haar eigen Pfizer-collega’s.

Onderhand behoort Naomi tot het ‘vaste meubilair’ van Pfizer. Al bijna twintig jaar loopt ze er rond, met haar karakteristieke zwarte bril en stralende lach.

Door haar ouders werd ze ooit het verpleegstersvak ingestuurd. In de zorg was immers altijd werk. ’’En later zou ik toch wel trouwen was hun idee,’’ vertelt ze lachend.

In het Spaarneziekenhuis waar ze haar opleiding volgde, werd Naomi al jong afdelingscoördinator. Maar de wereld buiten lokte en ze besloot te solliciteren op de functie van artsenbezoeker bij UCB Farma.

'Het is belangrijk dat we naast het maken van medicijnen kijken hoe we patiënten verder kunnen ondersteunen’

Schot in de roos

Het bleek een schot in de roos. ’’Het werk was heel uitdagend, met veel medische kennis waar ik me in kon verdiepen en je werkte met het idee dat je met jouw werk patiënten verder kon helpen.’’

Dat gegeven werd de rode draad in haar carrière, die ze al snel verder vervolgde bij Pfizer. Daar bekleedde Naomi allerlei functies, onder meer bij de divisies hemofilie, antistolling en nu bij de afdeling hemato-oncologie (bloedkanker).

’’Steeds heb ik me bij Pfizer bezig kunnen houden met projecten waarmee Pfizer echt iets probeert te betekenen voor mensen.’’ Soms is dat letterlijk zo, door ernstig zieke patiënten via compassionate use programma’s al toegang te geven tot geneesmiddelen die nog in ontwikkeling zijn. Maar Pfizer doet ook genoeg buiten haar ‘core business’, het maken van geneesmiddelen om. ’’Het is belangrijk dat we naast het maken van medicijnen kijken hoe we patiënten verder kunnen ondersteunen,’’ zegt Naomi.

Bert Elbertse van Matchis en Naomi van Tricht
Bert Elbertse van Matchis en Naomi van Tricht

Meer dan geneesmiddelen

’’Vaak is een geneesmiddel niet het enige dat belangrijk is voor een patiënt. Er zijn ook allerlei andere factoren die een rol spelen.’’ En dat is nu precies wat Naomi drijft in haar vak. ’’Wat kunnen we nu écht voor mensen betekenen,’’'zegt ze. ’’Die urgentie vind ik belangrijk. Het idee dat je kunt bijdragen aan het welzijn van mensen. Dat je het laatste redmiddel kunt leveren. Maar ook dat je de familie van een patiënt kunt ondersteunen. Die zijn net zo betrokken bij een ziekte.’’

Bij haar huidige afdeling, hemato-oncologie (bloedkanker) ervaart Naomi zeker dat de patiënt centraal staat. ’’Bloedkankers vormen echt een ‘ultra rare ziektegebied’. Soms zijn er maar een handjevol mensen per aandoening waarmee wij werken. Maar het gaat wel om levensbedreigende ziekten.’’ De afgelopen jaren begon Naomi steeds meer na te denken over hoe ze zelf een persoonlijke bijdrage kon leveren om het leven van anderen verbeteren.

Via haar werk kwam Naomi in aanraking met het fenomeen stamceltherapie. ’’Daardoor kunnen mensen écht genezen van leukemie.’’ En opeens ging er een lampje branden. ’’Ik bedacht, wij kunnen wel medicijnen maken die kanker kunnen onderdrukken of die het leven van mensen verlengen. Maar als mens heb ik de kans om mensen te helpen genezen wanneer ik stamcellen doneer.’’

‘Stamceldonatie is niet ingrijpend’

'Stamceldonatie is niet ingrijpend’

Naomi besloot uit te zoeken hoe ze zelf stamceldonor kon worden en kwam bij stichting Matchis uit. ’’Ik ontdekte dat het doneren van stamcellen eigenlijk helemaal niet zo ingrijpend is. Je krijgt hooguit wat griepachtige verschijnselen en wordt een dagje opgenomen in het ziekenhuis. Meer is het niet. Dat heb ik toch zeker wel voor een ander over.’’

Inmiddels is het genetisch materiaal van Naomi opgeslagen in de wereldwijde stamceldonorbank en is het wachten totdat ze opgeroepen wordt. ’’De kans is klein dat dit snel of zelfs ooit gebeurt.’’ En wanneer ze wordt opgeroepen, kan het maar zo zijn dat ze een geschikte match blijkt voor een patiënt aan de andere kant van de wereld.

Precies daarom komt Naomi met haar oproep aan anderen om zich aan te melden als stamceldonor, om te beginnen bij haar collega’s. ’’Er is een enorm tekort aan stamceldonoren. Meld je daarom aan. Want misschien ben jij wel diegene die het verschil kan maken voor een ander.’’

Bronnen
Meld je aan als stamceldonor

Bronnen

Interview met Naomi van Tricht, commercial strategy - en salesmanager oncology van Pfizer.

Meld je aan als stamceldonor

https://www.matchis.nl/word-stamceldonor/

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.