Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Rallyrijden voor een kunstneus die meningokokkeninfecties opspoort

Op de parkeerplaats bij de officiersmess van vliegbasis Volkel staan 86 sportauto’s en oldtimers blinkend in de ochtendzon. Hun eigenaren lopen verlekkerd over het terrein heen en weer om elkaars bolides te bewonderen, van Ferrari, Porsche tot Alfa Romeo. Ondertussen wachten ze op het startschot voor de Jan Lammers Zeldzame Ziektefonds Rally. Deze is bedoeld om onderzoeksgeld op te halen voor een ‘kunstneus’ die meningokokkeninfecties opspoort bij couveusekinderen. 

Een belangrijk doel, omdat een derde van de baby’s die een meningokokkeninfectie oploopt en hierdoor een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking kan krijgen, overlijdt, vertelt Charles Ruijgrok, voorzitter van het Zeldzame Ziektenfonds (ZZF) even eerder aan alle rallyrijders en hun bijrijders.
Tranen prikken in de ogen van veel deelnemers bij het horen van Anne van Soest, bestuurslid van het ZZF. Hij verloor zijn dochtertje Angelique toen ze 18 maanden oud was aan de gevolgen van een infectie met meningokokken. 
 

‘En dan met je kindje in je armen dat overleden is’

Anne vertelt hoe zijn vrouw hem op een zondagochtend wakker maakte met het verhaal dat hun kleine poppetje ziek was. Ze belden de huisarts en kregen te horen dat het vast een griepje zou zijn. 

Maar in de loop van de dag werd de dreumes steeds zieker en daarom gingen ze toch naar de huisarts die wat donkere stipjes op haar buik zag. Meteen werd het meisje naar het ziekenhuis gebracht waar werd vastgesteld dat ze meningkoksepsis had: bloedvergiftiging door een meningokokkeninfectie. 

Angeliques ouders moesten machteloos toe zien hoe hun dochter anderhalve dag later een hartstilstand kreeg en enkele uren later - nog geen 36 uur na de eerste ziekteverschijnselen, overleed. ’’In het begin hadden we nog hoop. Maar dan moest ze de eerste keer worden gereanimeerd en je staat erbij en kan niets…Je voelt zoveel onmacht. En dan op 13 juli, 1 over 1 ’s nachts sta je met kindje in je armen dat overleden is omdat er geen medicijn is.’’
 

Infecties opsporen

Na het hartverscheurende verhaal van Anne van Soest, vertelt kinderarts-onderzoeker Tim de Meij van het Amsterdam UMC over de ‘kunstneus’ die hij met collega’s in gebruik wil nemen op de afdeling voor te vroeg geboren kindjes. 

De kunstneus is een elektronisch apparaatje dat in couveuses wordt gehangen en dat in feite aan de poep van baby’s snuffelt. ’’We weten steeds beter dat de ziekte ontstaat in de darmen. En met behulp van de e-nose kunnen we infecties vroegtijdig opsporen en bestrijden: voordat een baby echt ziek wordt,’’ zegt Tim de Meij. 

Met de insteek om door deelname aan de rally minstens 100.000 euro op te halen aan onderzoeksgeld, snellen de rallyrijders en hun bijrijders, waaronder prominenten zoals Rob Geus en Gaston Starreveld, naar hun auto’s. 
 

Pfizer vrijwilligers
De Pfizer vrijwilligers die de organisatie gedurende de dag langs het parcours hielpen om de rally in goede banen te leiden vanwege de goede doelen waar het ZZF voor staat

Jan Peter Balkenende

Bij het startpunt staan oud-premier en groot autoliefhebber Jan Peter Balkenende en voormalig Formule-1 coureur Jan Lammers klaar om de deelnemers nog wat laatste advies te geven. 

Spelregels begrepen, routeboek op orde? Go! De route begint met drie kilometer voluit scheuren over de start- en landingsbanen voor F16’s - de helft ervan die Nederland bezit staat op de basis Volkel. Eén Ferrari weet zelfs 317 kilometer per uur aan te tikken. Andere, wat oudere gebakjes houden het bij een kilometertje of 80 tot 100. 

Jan Peter Balkenende ZZF Rally

Airborne Museum

Van Volkel voert de rally via een puzzelparcours door het prachtige Brabantse en vervolgens Gelderse landschap naar het Airborne Museum in Oosterbeek, waarin de rallyrijders zich even laten terugvoeren naar de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. 

Vanaf Oosterbeek gaat het via landweggetjes met uitzicht op uitgestrekte weilanden en af en toe een verdwaald dorpje, via het Veluwemeer naar de politieacademie in Lelystad waar een hindernisparcours wordt afgelegd en er wordt gefinisht bij landgoed Dorhout Mees in Biddinghuizen. 

Alle deelnemers, maar ook de vrijwilligers - onder meer van Pfizer - die op verschillende plekken langs het parcours staan om de rally in goede banen te leiden en tussentijdse proeven te begeleiden, beleven een topdag. 

Het weer kan niet beter, de route lijkt wel een aflevering van het vermaarde tv-programma Ontdek je Plekje en dat het rallyparcours - met allerlei tussentijdse opdrachten - af en toe flink ingewikkeld is en de deelnemers alle kanten opstuurt, leidt tot grote hilariteit. 

Iedereen komt uiteindelijk met een grote glimlach op het gezicht over de finish. En wie er uiteindelijk wint doet er eigenlijk ook niet toe. Het enige wat echt telt is dat er - mede dankzij de veiling na afloop waarbij enthousiast geboden wordt op allerhande objecten, uiteenlopend van een midweek Efteling tot vliegen in de officiële F16-simulator op Volkel - uiteindelijk maar liefst een bedrag van 110.00 euro wordt opgehaald. 

Voor Angelique komt het meningokokken-onderzoek te laat, maar Anne van Soest, Charles Ruijgrok en andere betrokkenen bij het ZZF zijn dankbaar voor het opgehaalde bedrag. Want het is volgens hen zoals Tim de Meij zegt: ’’Nu kan ons onderzoek met de e-nose van start gaan. Als we hierdoor sneller diagnoses kunnen stellen, kunnen er babylevens worden gered. Of worden voorkomen dat kinderen de rest van hun leven blind of doof zijn of in een rolstoel zitten.’’ 
 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.