Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Venture Café over seksuele voorlichting én een lab op een chip

Leestijd: 5 Minuten

Het aantal tienerzwangerschappen en abortussen moet omlaag, vindt staatssecretaris Blokhuis van VWS. Pfizer en Remedica zijn dezelfde mening toegedaan. Beide partijen hebben de handen ineen geslagen om Love Control, een lesproject gericht op relationele en seksuele vorming, voor het mbo te ontwikkelen, gericht op seksuele voorlichting.

Judith van der Pijl (Pfizer) en Tanja Maathuis (Remedica)

Judith van der Pijl, productmanager van Pfizer en Tanja Maathuis, algemeen manager van communicatie- en educatiebureau Remedica, vertelden bezoekers van het Venture Café, over alle ins- en outs van het lesproject. Love Control was daarmee één van de vijf 'Pfizer Talks-sessies' over ‘Life Sciences & Health’.

’’Wij doen hieraan mee omdat wij als bedrijf continu op zoek zijn naar partnerschappen om de gezondheidszorg verder te verbeteren’’, vertelt Judith van der Pijl.

"Relationele en seksuele vorming zijn geen standaardonderdeel meer van het het curriculum van het mbo"

Noodkreet vanuit het mbo

 

Tanja Maathuis vertelt dat Edulin-q, de onderwijstak van haar bedrijf, al jaren gastlessen rond gezondheid en burgerschap geeft op scholen en zo’n drie jaar geleden een noodkreet ontving vanuit het mbo.

Het afgelopen jaar startte het lesproject Love Control en inmiddels zijn al ruim 2300 gastlessen gegeven op meer dan vijftig roc’s aan 31.000 jongeren van 16 tot 23 jaar.

’’Relationele en seksuele vorming zijn geen standaardonderdeel meer van het het curriculum van het mbo, dat vooral competentiegericht onderwijs voor staat’’, vertelt Maathuis.

’’Het doel van onze lessen is het voorkomen van tienerzwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen. Wat er door onze gastdocenten wordt verteld tijdens de gastlessen, horen veel leerlingen vaak echt pas voor de eerste keer.’’

 

Meisjes gaan tijdens de gastles beseffen dat ze zelf de baas zijn over hun lichaam

‘’Studenten wordt in een veilig klimaat de ruimte geboden om met verhalen te komen. En dat doen ze ook. Pas dan kun je de vertaalslag maken van kennisoverdracht naar bewustwording en eigenaarschap. Meisjes gaan tijdens de gastles beseffen dat ze zelf de baas zijn over hun lichaam en wij kunnen ze vervolgens de vaardigheden aanleren hoe en met wie ze daarvoor keuzes kunnen maken. Onderwerpen zoals wensen en grenzen, de werking van het lichaam, seksuele diversiteit en soa’s komen daarbij aan bod.’’

Tijdens de lessen worden alle mogelijk anticonceptie op een laagdrempelige manier besproken. ‘’Meisjes weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is. Maar ze geven tegelijkertijd aan dat ze de pil wel eens vergeten te nemen en dan ook niet goed weten wat ze daarmee aan moeten.’’

 

Een groot succes

 

Verschillende mensen vertellen over hun ervaring met Love Control. Eén van hen is mbo-studente Patricia. ’’Ik vond het goed dat bij ons in de les over homoseksualiteit en genderdysforie werd gesproken. Bij ons op school is dat nog wel een taboe’’, vertelde ze. ’’Er zitten twee tienermoeders bij mij in de klas. Dat zijn goede moeders. Maar als we deze gastles Love Control eerder hadden gekregen, had dit misschien voorkomen kunnen worden of beter gepland.’’

Tot slot vertelt Judith van der Pijl dat de lessen een groot succes zijn. Dat blijkt uit de vraag naar een collegebrede uitrol van Love Control, die steeds meer grote mbo-scholen bij Remedica neerleggen.

’’Love Control wordt omarmd door het mbo. Maar het wordt te groot voor Pfizer alleen. Daarom is er behoefte aan partners, die net als Pfizer zelf, financiële steun willen verlenen aan het project en daarmee hun betrokkenheid bij dit maatschappelijke probleem in de gezondheidszorg tonen. We werken al samen met Remedica, Rutgers en condoomfabrikant Wingman, maar zoeken meer partners,’’ stelt de productmanager.

Ze vervolgt: ’’Love Control sluit aan bij het preventieplan van staatssecretaris Blokhuis om ongewenste tienerzwangerschappen te voorkomen. Het doel van Blokhuis is dat organisaties gaan samenwerken om bestaande initiatieven te versterken. ’’Er gaat ook al veel goed op het gebied van seksuele voorlichting in Nederland, maar educatie op scholen blijft een aandachtspunt, zeker bij risicogroepen. Daar willen wij graag verandering in brengen.’’

We werken al samen met Remedica, Rutgers en condoomfabrikant Wingman, maar zoeken meer partners

Na het verhaal van Judith van der Pijl en Tanja Maathuis is het flink omschakelen voor het publiek naar de PfizerTalk van Patrick Waander van Heerde, directeur en medeoprichter van het bedrijf Enzyre dat simpel uitgelegd een laboratorium op een chip op de markt wil brengen.

Lab-op-een-chip

 

Het lab-op-een-chip moet het leven van mensen redden die nu doodbloeden na een ongeluk of tijdens een operatie. Ook moet het ervoor zorgen dat mensen met hemofilie en gebruikers van bloedverdunners minder of gerichtere medicatie kunnen gebruiken.

‘’In de Verenigde staten zijn bloedingen doodsoorzaak nummer drie in acute ziekenhuissettingen’’, stelt Waander van Heerde. Vaak zijn bloedingen niet op te lossen, omdat het testen ervan teveel tijd kosten.

Op dat moment laat hij de vondst van Enzyre zien aan het publiek: een apparaatje net iets groter dan een creditcard met daarop een chip dat direct aan  de hand van slechts een paar druppels bloed zestien verschillende bloedwaarden kan aflezen en via een usb-kabel direct via een computersysteem aan een arts kan doorsturen.

 

Het testen kan gewoon op kamertemperatuur

 

De methode van zijn bedrijf is volgens Waander van Heerde simpel, goedkoop en efficiënt. ’’Je hebt echt alleen dat kleine apparaatje nodig en het testen kan gewoon op kamertemperatuur.’’

De chip wordt nu getest bij mensen met hemofilie A en B. Mensen met hemofilie missen stollingsfactor VIII of VIX in hun bloed en de chip kan razendsnel meten welke factor ontbreekt en in welke mate.

’’Als mensen met hemofilie gaan sporten, spuiten ze preventief stollingsfactor om te zorgen dat ze geen tekort krijgen. Maar ze hebben geen idee hoeveel ze moeten spuiten.’’

Zoeken naar investeerders

 

Enzyre is dringend op zoek naar investeerders om de chip verder te kunnen ontwikkelen. ’’De komende jaren willen we het apparaatje eerst voor mensen met hemofilie op de markt brengen en daarna voor bij gebruik op operatiezalen en voor mensen die noac’s (soort bloedverdunners) gebruiken. ’’Het gebruik van onze chip kost nu nog honderd euro per persoon. Maar dat bedrag zal steeds verder dalen naar mate hij meer wordt gebruikt.’’

Het lab-op-een-chip kan tot een enorme kostenbesparing in de zorg leiden

Waander van Heerde denkt dat het lab-op-een-chip tot een enorme kostenbesparing kan leiden in de zorg. ’’In Nederland zijn er 1500 hemofiliepatiënten die per persoon jaarlijks 250.000 euro aan behandelkosten kosten.

Het kan toch al veel schelen als mensen beter weten hoeveel stollingsfactor ze moeten bij spuiten…en er zijn nog veel meer mensen die bloedingen krijgen na een ongeluk of in een operatiekamer. En nog veel meer mensen die bloedverdunners krijgen en daardoor spontane bloedingen oplopen.’’

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.