Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Leven met reumatoïde artritis

Leestijd: 4 minuten

Reumatoïde artritis (RA) is een van de meer dan 200 verschillende reumatische aandoeningen die er zijn en onder de verzamelnaam reuma vallen. Deze aandoeningen hebben te maken met het bewegingsapparaat in je lichaam: botten, spieren, gewrichten en pezen. Reumatoïde artritis is één van de meestvoorkomende vormen van reuma.

AandoeningenWat is RA? | Oorzaak van RA Wat gebeurt er bij RA? Diagnose | Behandeling | Open communicatie | Medicijnen | Meer informatie

Reuma komt op alle leeftijden voor, er zijn ook kinderen met een vorm van reuma.  De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen. Klachten die bij reuma horen zijn onder meer pijn, stijfheid en vermoeidheid. 
 

Meest voorkomende reumatische aandoeningen 

De meest bekende reumatische aandoeningen naast reumatoïde artritis (RA) zijn: 

  • Fibromyalgie (weke-delen reuma)
  • Artrose
  • Jicht
  • Axiale spondyloartritis en ziekte van Bechterew
  • Artritis psoriatica 
  • Juveniele idiopatische artritis (jeugdreuma)
     

RA komt op alle leeftijden voor, maar vooral bij vrouwen tussen de 40 en 60

Reumatoïde artritis is een ziektebeeld dat gekenmerkt wordt door chronische gewrichtsontstekingen, waar je niet van kunt genezen. De aandoening kent een grillig verloop: soms is de ziekte actief en heb je veel klachten, soms is er een rustige periode. De aandoening komt op alle leeftijden voor, maar vooral bij vrouwen tussen de 40 en 60. 
 

Wat is RA precies? 

Bij RA zijn je gewrichten chronisch ontstoken. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat houdt in dat je afweersysteem bepaalde lichaamseigen stoffen als lichaamsvreemd beschouwt. 

Normaal beschermt je afweersysteem, je lichaam tegen binnendringende bacteriën, virussen en andere indringers die voor infecties kunnen zorgen. Maar in geval van een auto-immuunziekte valt je afweersysteem je eigen weefsels en/of organen aan. 

Bij RA zijn het de gewrichten die worden aangetast met zwelling, pijn en stijfheid als gevolg. De handen, polsen, enkels of voeten zijn pijnlijk, dik en stijf waardoor het lastig om ze te buigen of strekken. Ook grotere gewrichten zoals knieën of ellebogen kunnen ontstoken raken.
 

Waardoor wordt RA veroorzaakt? 

Het is nog niet precies bekend waardoor RA, veel andere soorten reuma en andere auto-immuunziekten worden veroorzaakt. Feit is dat onze genen een rol spelen en dat er ook invloeden van buitenaf een rol spelen. Genetische afwijkingen verhogen je kans erop. Het wil echter dan niet zeggen dat je ook RA krijgt. 

Bij RA zijn je gewrichten chronisch ontstoken
Bij RA zijn je gewrichten chronisch ontstoken

Wat gebeurt er bij RA? 

Bij RA worden ontstekingseiwitten in een verhoogde hoeveelheid gevonden in de gewrichten. Een van die ontstekingseiwitten is TNF-alpha, voluit Tumor Necrose Factor alpha. De ontstekingseiwitten worden door witte bloedcellen gemaakt.

Ze spelen een belangrijk rol als ‘boodschapper-eiwitten’ in ons afweersysteem. Ze activeren de afweercellen waardoor de ontstekingsreactie op gang komt.
Bij reumatische ontstekingsziekten als RA worden teveel van deze eiwitten gemaakt. Daardoor loopt de ontstekingsreactie uit de hand en kunnen chronische ontstekingen ontstaan. Met klachten als pijn, stijfheid en gezwollen gewrichten als gevolg. 

Mensen met RA hebben in het begin van hun ziekteproces vaak alleen vage klachten

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Mensen met RA hebben in het begin van hun ziekteproces vaak alleen vage klachten die niet meteen in de richting van een auto-immuunziekte wijzen, zoals vermoeidheid en lichte gewrichtspijn. Dat kan het lastig maken voor een arts om snel de juiste diagnose te stellen. Daarom zal hij of zij de patiënt regelmatig willen terugzien en steeds opnieuw gerichte testen willen doen. 

De diagnose RA wordt gesteld op basis van lichamelijke verschijnselen, lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek. Het is fijn wanneer de diagnose kan worden gesteld voordat er veel schade is aangericht aan gewrichten. In dat geval kan een patiënt al in een vroeg stadium behandeling krijgen waarmee gericht wordt getracht om de RA onder controle te houden en gewrichtsschade te voorkomen. 

Hoe wordt reumatoïde artritis behandeld?

Er bestaat nog geen genezende behandeling voor RA. Het doel van de bestaande behandelingen is om de symptomen onder controle te houden en gewrichtsschade te vertragen. Het verschilt echt per patiënt of en in welke mate een behandeling aanslaat.

Het kan daarnaast lang duren voordat een behandeling op maat is gevonden. Het kan zo zijn dat je als RA-patiënt diverse medicijnen moet proberen voordat je hetgene hebt gevonden dat voor jou het juiste is.
 

Open communicatie

Het is belangrijk om goed en open te communiceren met je arts over je klachten. De reumatoloog streeft er naar dat er minder ontstekingen optreden zodat je gewrichten minder beschadigen. Aan de andere kant wil je als patiënt vooral minder pijn en wil je ondanks je RA een zo normaal mogelijk dagelijks leven leiden. Daar moet je met elkaar over praten, omdat dit kan helpen bij de zoektocht naar een zo goed mogelijke behandeling voor jou. 

Met de Gesprekswijzer kun je je op je gesprek met de reumatoloog voorbereiden. Dit hulpmiddel zet je voora al aan het denken over wat gaat beter of misschien minder goed, wat wil ik weer kunnen en welke vragen heb ik. 
 

Verschillende soorten medicijnen 

Je kunt als RA-patiënt verschillende soorten medicijnen voorgeschreven krijgen. Vaak krijg je een combinatie van middelen, omdat geen van de geneesmiddelen alle symptomen bestrijdt waarvan je last kunt krijgen. 

De medicijnen kunnen worden onderverdeeld in de categorieën pijnstillers, ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), corticosteroïden en langwerkende anti-reumatische geneesmiddelen (DMARD’s), die dan weer onder te verdelen zin in klassieke reumaremmers, biologische geneesmiddelen en Januse kinase (JAK)-remmers. 

Meer informatie:

Meer informatie over reumatoïde artritis kunt u vinden op: www.reumazorgnederland.nl en www.reumanederland.nl.

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.