Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles over infectieziekten

Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën, parasieten of schimmels. Meestal zijn infectieziekten, zoals verkoudheid, griep en schimmelinfecties onschuldig. Maar er zijn ook ernstige infectieziekten die gevaarlijk zijn en om goede medische behandeling vragen. Op deze pagina vind je artikelen over onze strijd tegen infectieziekten. De artikelen zijn verdeeld over drie thema’s: antibiotica, antischimmel en intensive care.  

Schimmelinfecties

Antibiotica  

Je kunt via de filteroptie op deze pagina aangeven over welk onderwerp je meer wil lezen. Het eerste thema dat aan bod komt is antibiotica en antibioticaresistentie. De vondst van het eerste antibioticum in 1928 was een belangrijke ontwikkeling binnen de medische geschiedenis. Infectieziekten waren niet altijd meer dodelijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het leven van twee tot drie miljoen gewonde soldaten gered dankzij de massaproductie van penicilline door Pfizer.  

Keerzijde van de vondst van antibiotica is het grote en groeiende gevaar van antibioticaresistentie. Deskundigen voorspellen dat in 2050 wereldwijd jaarlijks 10 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van antibioticaresistentie. Pfizer voelt zich verantwoordelijk om dit probleem op te lossen en werkt nauw samen met de infectieziekten-gemeenschap om antibioticaresistentie op allerlei verschillende manieren aan te pakken.  

Hierbij hebben we vijf punten van aandacht: een actief antibioticaresistentie ‘stewardshipprogramma’, innovatieve monitoring-tools, een duidelijke visie op beleid rondom antibiotica en de productie ervan. Daarnaast hebben we een portfolio met antibiotica en doen we onderzoek naar nieuwe middelen om bacteriële infecties mee te bestrijden.  

Schimmelinfecties

Antischimmel  

Een tweede belangrijk onderwerp betreft schimmelinfecties. Een schimmelnagel, zwemmerseczeem of ringworm zijn voorbeelden van onschuldige schimmelinfecties. Er zijn ook gevaarlijkere schimmelinfecties die je organen kunnen aantasten. Iedereen heeft wel eens van schimmelinfecties gehoord of er zelf last van gehad. Maar wat is een schimmelinfectie eigenlijk? Zijn ze besmettelijk. Voor wie zijn ze gevaarlijk? En hoe worden ze behandeld. We proberen al deze vragen te beantwoorden. Ook besteden we aandacht aan de opmars van resistentie tegen schimmelinfecties. 
 

Kinderinfecties  

Speciale aandacht besteden we daarbij aan kinderen. Zij lopen risico op schimmelinfecties en virale en bacteriële infecties als ze heel jong zijn of een verzwakt immuunsysteem hebben. Kinderen hebben vaak een andere behandeling nodig dan volwassenen. De groei van het lichaam, de organen en weefsels, de stofwisseling en het immuunsysteem hebben allemaal invloed op het gedrag van geneesmiddelen in een kinderlichaam. Daarom is voor een goede behandeling een compleet overzicht en kennis nodig van de ziekteverwekker, het beoogde medicijnen en de mogelijke invloed hiervan op het lichaam van het kind. 

Schimmelinfecties

Intensive care 

Het derde thema op de pagina infectieziekten is de intensive care (IC). Infecties kunnen in sommige gevallen je lichaam binnendringen en levensbedreigend zijn. Je kunt met een invasieve infectie zelfs op de IC belanden. Het verblijf op de IC is intensief voor patiënt en zijn familie.  

Als Pfizer ondersteunen wij mooie initiatieven waarmee getracht wordt het verblijf op de IC wat te verlichten. Zo bieden wij al jaren een patiëntendagboekje aan waarin gebeurtenissen op de IC kunnen worden bijgehouden. Ook zijn we betrokken bij het project MuzIC waarbij muzikanten optreden aan het bed van IC-patiënten.  

We ondersteunen ook projecten die bedoeld zijn voor artsen. Een voorbeeld daarvan is de Ultimate Intensivist. Dat is een computerspel voor op de smartphone - eventueel in combinatie met een 3D-bril - waarmee intensivisten hun vaardigheden, competenties en kennis trainen. Het spel is onlangs uitgebreid met nieuwe modules.  

Naast de Ultimate intensivist hebben we ook een podcastserie rondom intensive care en infectieziekten. Hier komen verschillende onderwerpen aan bod zoals de behandeling van sepsis, infecties bij kinderen en muziek op de IC.

Pagina beoordelen Like Dislike