Patiëntenzorg op de IC
Tijdens de Intensivistendagen in februari 2019 gingen we in gesprek met enkele intensivisten. In onderstaande video’s vertellen Dylan de Lange, Ellen Smit, Ilse van Stijn en Nicole Juffermans welke drie dingen een intensivist moet weten over verschillende aspecten rondom de patiëntenzorg op de IC.
We moeten meer naar het totaalplaatje van de patiënt kijken.
"Goedemiddag mevrouw. Wij komen voor u spelen. Luister maar of u dit lied kent." MuzIC speelt live muziek voor patiënten op de intensive care. Een opname op de IC kan voor alle betrokkenen een ingrijpende gebeurtenis zijn. In de video vertelt Ellen Smit, intensivist in het Spaarne ziekenhuis en initiatiefneemster MuzIC, over het groeiende succes van muziek op de IC. Volgens haar is een intensivist vaak bezig met de technische kant van het vak, het orgaanfalen, maar ligt er ook een patient in bed die persoonlijke benadering en aandacht wil. Muziek kan daarvoor zorgen, ondanks dat elke mens verschilt.
We moeten weten wat de oudere patiënt echt wil
“Het is belangrijk dat we ons realiseren dat de levensverwachting van de mens toeneemt. We leven langer, maar dat maakt ook dat er meer oudere patienten op de IC terecht zullen komen. Daar moeten we goed over nadenken.” Ilse van Stijn, intensivist in het OLVG, benoemt in deze video de verschillende factoren die de uitkomst van een reanimatie bepalen buiten het ziekenhuis. Niet alleen de leeftijd is belangrijk.
De IC patient verschilt van een normale patiënt
Meer dan 50% van de IC patiënten heeft een infectie, 70% hiervan wordt behandeld met antimicrobiële therapie. De dosering van antibiotica is meestal getest bij proefpersoenen of bij gemiddelde patienten. Helaas is een IC patient geen gemiddelde patiënt. Er is nooit zo maar een probleem, maar vaak problemen op meerdere vlakken en ook krijgt deze patiënt vaak verschillende therapieën die interactie met elkaar hebben. Dit is volgens Nicole Juffermans, internist-intensivist in het Amsterdam UMC, een enorme issue. “ In de video geeft Nicole tips over het inzetten van anbitiotica ter verbetering van de zorg rondom de IC patiënt.
Patiënten kunnen besmet raken door bacteriën van andere patiënten
“Uitbraken op de IC zijn altijd al een relevant onderwerp geweest. Al eeuwenlang kunnen patiënten besmet raken door bacteriën van andere patiënten.” Volgens Dylan de Lange, intensivist in het UMC Utrecht, proberen de moderne IC’s dat in Nederland al zoveel mogelijk te beperken. In deze video zijn visie over de maatregelen die genomen worden om kruisinfecties te voorkomen.