Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Pfizers geschiedenis op gebied antibiotica

4 minuten

Pfizer is ’s werelds grootste antibioticaproducent en heeft een lange geschiedenis op het gebied van antibiotica. Deze wordt in vogelvlucht geschetst via een tijdlijn.

Tartaarzuur van Pfizer

1849

De geschiedenis van Pfizer begon met de bouw van een fabriek in Brooklyn door de neven Charles Pfizer en Charles Erhart. De een was leerling-apotheker, de ander banketbakker. Ze besloten samen om het antiwormmiddel Santonine gebruiksvriendelijker te maken. De hygiëne in New York was in die tijd nogal slecht. Het middel werkte prima, maar was erg vies. Banketbakker Erhart zorgde voor een betere smaak door het middel te vermengen met amandeltoffee. Met een bedrag van 2500 dollar, geleend van de vader van Charles Pfizer, richtten de neven Pfizer & Company op, als een bedrijf in fijnchemicaliën. De rode bakstenen fabriek die ze lieten bouwen, fungeerde als kantoor, laboratorium, fabriek en warenhuis.

1862

Pfizer begon met de productie van de stoffen wijnsteenzuur en kaliumwaterstoftartraat die van levensbelang zijn voor de chemische en de voedingsindustrie. 1868 Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog maakte Pfizer een verdubbeling in omzet door de groeiende behoefte aan wijnsteenzuur. Dat droegen soldaten bij zich in hun EHBO-koffers om wonden mee te behandelen.

1880

Pfizer importeert citroen- en limoenconcentraat en begint met de productie van citroenzuur.

1882

Aangespoord door de groeiende verstedelijking richting West-Amerika en het groeiende aantal klanten ten westen van de Mississippi, opent Pfizer een kantoor en een warenhuis in Chicago, Illinois: de eerste locatie buiten New York.

1899

Als één van de leiders van de Amerikaanse chemische industrie viert Pfizer zijn vijftigste verjaardag. Het portfolio van het bedrijf bestaat uit een brede reeks van industriële en farmaceutische producten, aangevoerd door citroenzuur, kamfer, borax, jodium, wijnsteenzuur en kaliumwaterstoftartraat. Het bedrijf heeft kantoren in New York en Chicago en drijft handel over de hele wereld.

1914

Decennia lang is citroenzuur het populairste product van Pfizer. Het wordt oorspronkelijk gemaakt van het sap van citroenen, limoenen en zure sinaasappelen en wordt vooral gebruikt voor medische doeleinden en in maaltijden, frisdranken, schoonmaakmiddelen en industriële processen. Tot 1880 worden de meeste ingrediënten voor citroenzuur geïmporteerd uit Italië, maar de politieke instabiliteit en het onvoorspelbare weer leiden tot extreem hoge prijzen en een onbetrouwbare levering. Wanneer in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, komt helemaal een einde aan de import vanuit Italië. Pfizer gaat op zoek naar andere leveranciers.

1917

Een nieuw tijdperk breekt aan wanneer James Currie in dienst treedt bij Pfizer. Hij heeft als voedseltechnoloog voor de Amerikaanse regering gewerkt en hij heeft onderzoek gedaan naar het gisten van kaas. Hij heeft ontdekt dat gisting het bijproduct citroenzuur oplevert. Andere wetenschappers is dit al tientallen jaren eerder opgevallen, maar ze staan niet stil bij de mogelijkheden. Currie voert gistexperimenten uit met suiker en beschimmeld brood. Het lukt om daarmee kleine hoeveelheden ruw citroenzuur te produceren. Maar het produceren van grote hoeveelheden is weer een heel ander verhaal. Hij komt naar Pfizer om dit te realiseren.

1928

Alexander Fleming ontdekt per toeval penicilline en brengt daarmee eindelijk een hoopgevend middel in de strijd tegen infectieziekten. Het kan alleen nog niet in grote hoeveelheden worden geproduceerd.

1929

Uiteindelijk lukt het James Currie en zijn assistent Jasper Kane om Pfizer van de afhankelijkheid van de import van Europese citrusvruchten te bevrijden. Kane ontwikkelt vervolgens een gistmethode met melasse (een soort stroop) in plaats van suiker. Op dat moment kent nog niemand de gevolgen, maar dit proces blijkt uiteindelijk de sleutel te zijn tot grootschalige productie van penicilline.

1942

In de herfst van 1942 komt Pfizer-wetenschapper Jasper Kan op het idee om penicilline op dezelfde manier te produceren als citroenzuur, namelijk via gisting in dieptetanks. Dit is riskant omdat Pfizer hiervoor de productie van citroenzuur en andere goedlopende producten moet beperken en zich moet concentreren op de productie van penicilline. Ook kunnen de bestaande gistingsfaciliteiten verontreinigen door de zich zeer snel verspreidende penicillinekiemen. Het hoger management waagt echter de gok en geeft gehoor aan de oproep van de Amerikaanse overheid om penicilline te gaan produceren voor geallieerde soldaten die vechten tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Het lukt Pfizer in een mum van tijd om een enorme productie van penicilline op gang te brengen.

1944

Negentig procent van de penicillinevoorraad die soldaten die landen op de Normandische Kust tijdens D-Day bij zich hebben, is geproduceerd door Pfizer. 1949 Pfizer begint met een wereldwijde zoektocht naar nieuwe antibiotica. Er worden brieven over de hele wereld gestuurd met de vraag om bodemmonsters, van woestijnzand, oceaanbodem tot mijnmonsters. Uiteindelijk komen ruim 135.000 monsters aarde binnen waarmee meer dan 20 miljoen tests worden gedaan. Dit leidt tot het eerste antibioticum dat door Pfizer zelf wordt ontdekt en ontwikkeld. Het draagt de naam Terramycin® , omdat het uit de aarde (=terra in het Latijn) komt.

1950 tot nu

Pfizer opent door de jaren heen vestigingen over de hele wereld en groeit uit tot één van ‘s werelds grootste geneesmiddelfabrikanten. Het bedrijf ontwikkelt vele tientallen antibiotica en is nog altijd de grootste antibioticumproducent ter wereld.

1970

In de jaren zestig en zeventig blijft Pfizer nieuwe medicijnen ontwikkelen en op de markt brengen. Nieuwe antibiotica worden gevolgd door medicijnen tegen jicht, suikerziekte, depressie, hartziekte, schimmelinfecties en andere ziekten. Hierdoor verdwijnt antibiotica wat op de achtergrond.

2017

Pfizer is anno 2017 weer zeer actief op het gebied van antibiotica. Met 80 antibiotica in portfolio is Pfizer de grootste antibioticaproducent ter wereld. Pfizer is ook bezig met de ontwikkeling van nieuwe antibiotica die bedoeld zijn voor de behandeling van infecties door multiresistente bacteriën. Daarnaast worden diverse vaccins ontwikkeld die infecties met bijvoorbeeld ziekenhuisbacterie MRSA moeten tegengaan. Verder spant Pfizer zich op allerlei manieren in om gepast antibioticagebruik wereldwijd te stimuleren en helpt het bedrijf met het zoeken naar oplossingen voor het wereldwijd groeiende probleem van antibioticaresistentie.

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike