Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Pfizers voortrekkersrol antibioticaresistentie krijgt erkenning

Leestijd: 3 minuten

Antibioticaresistentie is een belangrijke bedreiging voor onze wereldwijde samenleving. Als we niet ingrijpen, wordt voorspeld dat in 2050 jaarlijks 10 miljoen mensen overlijden aan infecties die niet meer behandelbaar zijn. Dat zijn meer mensen dan nu sterven door kanker, mazelen en diabetes bij elkaar.1 Pfizer is vastbesloten om nauw samen te werken met de volksgezondheidsgemeenschap en overheden om stappen te ondernemen om antibioticaresistente aan te pakken.

Onlangs zijn twee belangrijke rapporten, van de Access to Medicines Foundation en van de AMR Industry Alliance, gepubliceerd over de voortgang van de geneesmiddelenbedrijven.

Pfizers voortrekkersrol antibioticaresistentie krijgt erkenning | Pfizer Nederland

Met name het ‘2020 Benchmark-rapport’ van de Access to Medicines Foundation erkent Pfizer als een van de top-twee toonaangevende grote, op onderzoek en ontwikkeling gebaseerde, geneesmiddelbedrijven op het gebied van infectieziekten. Onze toonaangevende positie is zelfs toegenomen. Dit blijkt uit een stijging van 9 procent in onze algemene score in vergelijking met het Benchmark-rapport van 2018.

Lees de onderstaande publicaties voor meer informatie over de inzet van Pfizer om goed gebruik van antibiotica te bevorderen (Antimicrobial Stewardship), ons ATLAS Surveillance-programma en onze vaccin-pijplijn:

De dreiging van antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie is een steeds ernstigere bedreiging die optreedt wanneer ziekteverwekkers resistent worden tegen de effecten van antimicrobiële geneesmiddelen. Het is verontrustend dat het iedereen, van elke leeftijd, in elk land kan treffen.

Nu al zorgt antibioticaresistentie wereldwijd elk jaar voor 700.000 doden.1 Zonder effectieve antimicrobiële middelen kunnen infecties, zoals longontsteking of routinematige operaties zoals keizersneden en het plaatsen van gewrichtsimplantaten, eerder fataal worden.

Antibiotica worden elke dag ingezet om een reeks van infecties die worden veroorzaakt door bacteriën te behandelen. Maar een aantal bacteriën ontwikkelen resistentie tegen deze geneesmiddelen.

Pfizers voortrekkersrol antibioticaresistentie krijgt erkenning | Pfizer Nederland

Hoe kunnen we antibioticaresistentie tegenhouden?

Veel mensen zijn zich volledig onbewust van antibioticaresistentie en het gevaar ervan. Gelukkig zijn er stappen die we allemaal kunnen nemen om het bewustzijn te verspreiden en om te helpen deze zogenaamde ‘superbugs’ te stoppen.

Het verminderen van de verspreiding van antibioticaresistentie is niet alleen de verantwoordelijkheid van artsen, de geneesmiddelensector of overheden. Deze dreiging kan iedereen treffen en is de verantwoordelijkheid van iedereen.
 

Welke stappen kunnen we allemaal nemen?

  • Was regelmatig je handen.
  • Neem alleen antibiotica en antischimmelmiddelen wanneer dat nodig is en zoals voorgeschreven - inclusief het niet missen van doseringen en het afronden van de hele kuur om het risico van resistentie van microben te verminderen.
  • Blijf op de hoogte van aanbevolen vaccinaties, die helpen om het risico op het krijgen van bepaalde infecties in de eerste plaats te verminderen.
Pagina beoordelen Like Dislike