Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Infectieziekten

'Vaccineren Ja!/Nee?'

'Vaccineren Ja!/Nee?' is de titel van de tentoonstelling die binnenkort van start gaat in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam (naast het Erasmus MC). De tentoonstelling gaat in op veelvoorkomende onderwerpen van het vaccinatiedebat en ‘injecteert’ iedereen met wetenschappelijk onderbouwde, feitelijke informatie over vaccinatie. Zodat mensen een goed geïnformeerde keuze kunnen maken over vaccinaties.  

vaccineren ja of nee

De tentoonstelling begint op 1 december en duurt t/m 7 juni 2020 en is een samenwerkingsproject van Het Natuurhistorisch en de afdeling Viroscience van het Erasmus MC, met financiële steun van Pfizer Nederland, Stichting Elise Mathilde Fonds, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en HollandBIO. 


De gezondheid van ons allemaal

Bij het betreden van de tentoonstelling in het museum wordt bezoekers gevraagd een positie in te nemen in het vaccinatiedebat: ‘ja - prima’ of ‘nee - liever niet’. Uiteindelijk komen ze elkaar weer tegen bij het zogeheten groepsimmuniteitspel dat laat zien waar het bij vaccinatie om draait: de gezondheid van ons allemaal. 
 

Het eerste vaccin ooit

Het eerste vaccin ooit werd ontwikkeld door Edward Jenner in 1796 en beschermde ons tegen pokken: de enige infectieziekte die ondertussen wereldwijd compleet is uitgeroeid. In de eeuwen daarna en vooral in de afgelopen decennia zijn vaccins tegen talloze infectieziekten ontwikkeld, waaronder tegen polio, mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus. Tegenwoordig heeft Nederland een uitgebreid Rijksvaccinatieprogramma voor mensen van alle leeftijden. Sinds dit programma in 1957 is ingevoerd, zijn naar schatting 8000 levens gered en vele duizenden ziektegevallen voorkomen. 
 

Jenner en bifurcated needles Collectie Hans Rumke.

De vaccinatiegraad in Nederland is hoog, maar wel onderdeel van een verhit publiek debat over of vaccinatie nu wel veilig is of niet. Vaak wordt daarbij vergeten dat voor- en tegenstanders eigenlijk hetzelfde doel voor ogen hebben. Iedereen wil het beste voor zijn of haar kinderen.  

Waar mensen vroeger het vaccinatieadvies van artsen en de overheid volgden, zijn we kritisch en mondiger geworden.

We willen zelf goed geïnformeerd zijn voordat we een beslissing nemen en willen daarvoor verschillende bronnen raadplegen. 


Hoe maak je de beste afweging en de juiste keuze? 

Op internet is veel informatie te vinden over vaccinatie en vaak spreken verschillende bronnen elkaar tegen. Hoe vind je goede informatie en hoe maak je vervolgens de beste afweging en de juist keuze? 

De tentoonstelling Vaccineren Ja!/Nee? gaat in op veelvoorkomende onderwerpen die spelen in het vaccinatiedebat om iedereen met wetenschappelijk onderbouwde informatie te helpen om feiten van fabels te scheiden en een goede geïnformeerde keuze te maken. 

inentingsboekje
Inentingsboekje_CW_Moeliker_1960

Meer informatie

Meer informatie over de prikkelende tentoonstelling is te vinden op de website van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Ook vind je hier een afbeelding van het oude vaccinatieboekje van museumdirecteur Kees Moeiliker zelf, die tot de eerste lichting kinderen behoorde die meedeed aan het Rijksvaccinatieprogramma. 
 

Bronnen

Bronnen

https://rijksvaccinatieprogramma.nl/nieuws/promotieonderzoek-vaccinaties-voorkomen-duizenden-sterfgevallen

Pagina beoordelen Like Dislike