Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Kindervaccins

RIVM informeert ouders beter over vaccinaties

3 minuten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is afgelopen jaar begonnen met het beter informeren van ouders over het vaccineren van kinderen tegen bijvoorbeeld polio, rode hond en mazelen. Dit is het RIVM gaan doen omdat de vaccinatiegraad langzaam begon te dalen en dat is gevaarlijk, vindt het Rijksinstituut. 

RIVM informeert ouders beter over vaccinaties

Het RIVM heeft een bedrag van twee miljoen euro uitgetrokken om ouders beter te kunnen informeren. De organisatie begon in april 2017 met een digitale bijscholingscursus voor jeugdartsen. Daarnaast wordt de twee miljoen ingezet voor langere gesprekken met ouders. Ook heeft de organisatie de publiekswebsite https://rijksvaccinatieprogramma.nl/ in een nieuw, fris jasje gestoken en is het RIVM actief op social media. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hoopt door het geven van goede, heldere informatie de onrust over vaccinaties weg te nemen.

Behoefte aan meer informatie

Ouders krijgen steeds meer behoefte aan informatie over vaccinaties. Een groeiend aantal ouders twijfelt over het nut ervan. ’’Het doel is niet om mensen te overtuigen. We moeten het vaccinatieprogramma alleen uitleggen. Mensen maken zich zorgen, daar moet je serieus mee omgaan,’’ zei Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) over de informatiecampagne van het RIVM in de Volkskrant en diverse andere landelijke media. 

'Mensen maken zich zorgen, daar moet je serieus mee omgaan'

Daling aantal vaccinaties 

Van de baby’s is 93 procent op tweejarige leeftijd volledig ingeënt. Wel was de afgelopen twee jaar een daling van een half procent te zien. De groep twijfelaars betreft ‘hoogopgeleide, bewust en gezond levende ouders’. Ze nemen niet zomaar aan dat vaccineren noodzakelijk is. Ook daalt het aantal gevaccineerden dat is aangesloten bij de gereformeerde kerk of een antroposofische levensstijl heeft. 

Het is volgens Van Vliet de bedoeling dat jeugdartsen getraind worden in, én tijd krijgen voor, het bespreken van kritiek van ouders. Uit zijn hoofd kan hij zo opsommen met welke vragen ouders allemaal komen. Over wat een vaccin doet, of er kans is op bijwerkingen zoals autisme of allergieën. Hoe erg je ziek kunt worden als je je niet laat vaccineren. En waarom baby’s al zo vroeg prikken krijgen. 

’Antroposofen vragen vaak of borstvoeding niet voldoende beschermt tegen ziekten’

Veel foute informatie op internet

Hij heeft er geen probleem mee dat mensen googelen voordat ze hun kind een prik laten geven. ’’Het heeft ook voordelen. Mensen zijn beter voorbereid en kunnen betere vragen stellen.’’ "Alleen", zo vervolgt hij, "is er helaas veel foutieve informatie in omloop op internet. Hierdoor komen mensen via Google verhalen tegen over hersenbeschadigingen en autisme door bijwerkingen van vaccinaties en andere vermeende zaken." 

En hoewel deze verhalen niet kloppen, kunnen ze wel leiden tot twijfels bij ouders over of het wel verstandig is om je te laten inenten. ’’Foutieve informatie is gelukkig eenvoudig te weerleggen’’, meent Van Vliet. ’’Een veel voorkomende vraag van antroposofen is bijvoorbeeld of borstvoeding niet voldoende bescherming biedt. Het antwoord is: nee, niet tegen deze infectieziekten, wel tegen een heleboel andere.’’

Vaccinatie in cijfers 

  • In 2015 kregen bijna 770.000 kinderen van 0 tot 19 jaar samen 1.547.000 vaccinaties via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). 
  • Er waren in dat jaar maar weinig gevallen van ziekten zoals de bof en de mazelen, waartegen wordt gevaccineerd. Er waren zeven meldingen van mazelen en 39 op de 100.000 mensen kregen kinkhoest. 
  • In 2014 was er nog een kinkhoestepidemie met 55 ziektegevallen op de 100.000 mensen. Eén baby overleed toen aan de gevolgen van kinkhoest. 
  • In 2015 was voor het tweede jaar op rij een lichte daling te zien van het aantal vaccinaties bij kinderen, te weten van een half procent. 
  • Per inenting lag de vaccinatiegraad tussen de 92 en 99 procent. Een grote uitzondering daarop is de vaccinatie tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het opkomstpercentage van meisjes voor deze prik lag in 2015 op 61 procent.  
  • Om de vaccinatiegraad te halen om bijvoorbeeld een infectieziekte zoals mazelen te elimineren moet het inentingspercentage minimaal 95 procent zijn.  
     
Melkmeisje

Geschiedenis van vaccinaties

De Britse wetenschapper Edward Jenner wordt gezien als de grondlegger van de vaccinaties zoals we die nu kennen. 

In de 19e eeuw viel het hem op dat melkmeisjes beschermd leken tegen de besmettelijke en toen gevaarlijke pokken. 

Hij ontdekte dat dit kwam doordat ze tijdens hun werk al besmet raakten met de koepokken, een niet ernstige variant. Hij besmette mensen daarna expres met het koepokkenvirus door het virus via een sneetje in hun huid over te brengen en dat had effect.

In Nederland ging het Rijksvaccinatieprogramma in 1957 van start met vaccins tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Sindsdien is het al vele malen uitgebreid en aangepast, naar gelang de technische en medisch-wetenschappelijke vooruitgang. 

Bronnen

Bronnen