Het is eenvoudig om stamceldonor te worden
Leestijd: 4 Minuten
Het is eenvoudig om zelf stamceldonor te worden. Iedereen die tussen de 18 en 50 jaar oud is, in Nederland woont en goed gezond is, kan zich aanmelden. Dit kan via internet, via de website van stichting Matchis. Daarop kan een aanmeldformulier met medische vragen worden ingevuld.

Vervolgens wordt een setje thuisgestuurd met lange wattenstaafjes om zelf wangslijmvlies af te nemen. Dat gaat weer per post naar Matchis waarna de zogenaamde HLA-typering (weefseltypering) wordt vastgesteld. Daarna wordt het monster anoniem in de wereldwijde stamceldonorbank opgenomen.
Waarom aanmelden tot en met 50 jaar?
In Nederland ligt de grens voor het aanmelden op 50 jaar, omdat de kwaliteit van de stamcellen op hogere leeftijd merkbaar afneemt. Uit onderzoek blijkt bovendien dat stamcellen van jongere donoren van tussen de 18 en 35 jaar betere transplantatieresultaten geven.
Ga naar stamceldonor.nl om je aan te melden.
Wanneer wordt een donor opgeroepen?
Het kan jaren duren voordat een donor daadwerkelijk wordt opgeroepen of zelfs nooit. De kans op een match tussen donor en ontvanger is namelijk klein. Van alle Nederlandse donoren (ongeveer 170.000) geven er ongeveer honderd per jaar stamcellen voor een patiënt ergens ter wereld.
Wanneer een match tussen een patiënt en een donor met precies dezelfde HLA-typering wordt gevonden, wordt de donor benaderd.
Een stamceltransplantatie kan alleen worden uitgevoerd wanneer de weefseltypering van donor en patiënt zoveel mogelijk overeenkomen.
Uit de stamcellen van de donor ontstaan namelijk de witte bloedcellen van het afweersysteem. Als zij in het lichaam van de patiënt belanden en dat als vreemd beschouwen, kunnen ernstige en zelfs dodelijke complicaties optreden.
Uitgebreide medische keuring
Wanneer een match tussen een patiënt en een donor wordt gevonden via de stamceldonorbank, neemt Matchis direct contact op met de potentiële donor. Die ondergaat een volledige medische keuring en krijgt uitgebreide voorlichting.
De medische keuring wordt gedaan door een onafhankelijk arts. Die bekijkt bijvoorbeeld of een donor veilig onder narcose kan worden gebracht, wanneer hij stamcellen doneert via beenmergdonatie.
Ook wordt bijvoorbeeld onderzocht of een donor geen risico loopt op overmatig bloedverlies. Verder wordt bij stamcelafname via het bloed onderzocht of de donor geen verhoogde kans heeft op complicaties door de groeifactor die hij van tevoren krijgt toegediend.
Pas wanneer alle grote risico’s zijn uitgesloten, heeft de stamceldonatie plaats. Hiervoor wordt de donor een dag opgenomen in het ziekenhuis. Afname van stamcellen bij ‘vreemde’ donoren gebeurt alleen in het LUMC in Leiden en het Radboudumc in Nijmegen.
In Nederland staat 0,99 procent van de bevolking geregistreerd als stamceldonor, dat zijn ongeveer 170.000 mensen
In Nederland staat 0,99 procent van de bevolking geregistreerd als stamceldonor, dat zijn ongeveer 170.000 mensen. Ter vergelijking: In Duitsland is 6,3 procent van de inwoners geregistreerd. Juist daarom is Matchis naarstig op zoek naar nieuwe stamceldonoren. Om de kans op een match zo groot mogelijk te maken zijn er zoveel mogelijk donoren nodig.
Bronnen:
- https://www.matchis.nl/word-stamceldonor/hoe-werkt-stamceldonatie/
- https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/aanmelden-als-stamceldonor-het-is-hard-nodig-zo-werkt-het
- https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/orgaandonatie
- https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/stamceldonatie
- Bert Elbertse van stichting Matchis
- http://www.suedkurier.de/region/kreis-konstanz/konstanz/Diagnose-Blutkrebs-Eine-junge-Konstanzerin-hofft-auf-eine-Stammzellspende;art372448,9056567
- https://www.dkms.de/de en https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2016/12/29/neuspe...