Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vermoeidheid bij leukemie onder controle krijgen

Als je leukemie hebt of hebt gehad, kun je nog last hebben van vermoeidheid. Soms beïnvloedt de vermoeidheid zelfs je hele leven en lukken de simpelste dingen niet meer. Elke stap is er dan een te veel. Laat staan dat je kunt werken. Je kunt je er gestresst en depressief door voelen. Het digitaal programma Untire in de vorm van een app kan dan misschien een steuntje in de rug zijn en je helpen om te gaan met je vermoeidheid.

unitred

Jaarlijks krijgen zo’n 9700 Nederlanders te horen dat ze leukemie of een andere hematologische kankersoort hebben. Tachtig procent van de mensen met kanker is het eerste jaar na hun behandeling nog ernstig vermoeid. Veertig procent heeft daar veel langer last van, soms jarenlang. Het gaat om zoveel mensen, dat ze hand in hand een rij kunnen vormen van de Utrechtse Domkerk tot aan de Eiffeltoren.

Misschien ben jij wel een van hen. Ben je het zat om altijd moe te zijn? Om altijd het gevoel te hebben dat je lichamelijk én geestelijk uitgeput bent? Mis je het om normaal deel te kunnen nemen aan alledaagse bezigheden? Of om niet te kunnen werken door je vermoeidheid? En om altijd nee te moeten zeggen als iemand vraagt of je ergens mee naartoe wil?

App Untire 

Misschien heb je dan baat bij de app Untire: een digitale behandeling die wordt voorgeschreven door dokters en verpleegkundigen. Ook kun je het aangereikt krijgen door je zorgverzekeraar of een patiëntenvereniging. Untire is een simpel, praktisch eHealthprogramma in de vorm van een app. De effectiviteit ervan is wetenschappelijk bewezen en dit wordt bevestigd door gebruikers in de praktijk, van over de hele wereld. De app Untire bevat een zelfmanagementprogramma en geeft je tips en oefeningen om vermoeidheid bij kanker te verminderen en weer zoveel als mogelijk je normale leven te kunnen leven.

app untired

De app bevat informatie over veel voorkomende thema’s die spelen bij vermoeidheid: angst, bezorgdheid, grenzen, slaap, voeding, zelfzorg en beweging. Verder besteedt de app sinds kort in samenwerking met Pfizer aandacht aan vermoeidheid, werk en cognitief functioneren. Ook is er een online community waarin je contact kunt hebben met lotgenoten.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft daarnaast wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van Untire gedaan. Uit onderzoek blijkt tot nu toe volgens de makers van de app dat de vermoeidheid afneemt na een aantal weken en dat het geluksgevoel van mensen toeneemt.

Fijn dat het weer maandag is! 

Pfizer werkt graag mee aan Untire. De app past goed bij de campagne ‘Fijn dat het weer maandag is’. Die is Pfizer gestart om maatschappijbreed meer aandacht en bewustzijn te creëren voor werkbehoud bij ziekte. Als je ziek wordt, staat je leven op zijn kop. Je krijgt een diagnose die je moet verwerken en vervolgens moet je wennen aan het leven met een aandoening die je misschien voor altijd hebt.

Maar na een tijdje verlang je weer naar een zo normaal mogelijk leven. Kunnen werken past daar voor veel mensen bij. Maar helaas is werkbehoud lang niet altijd vanzelfsprekend voor leukemiepatiënten. Dit willen wij helpen veranderen met onze campagne. Daarnaast maken we hulpmiddelen die kunnen helpen om het thema werk & ziek te bespreken, op de werkvloer en in de spreekkamer. Lees hier meer over de campagne  ‘Fijn dat het weer maandag is!’.
 

werk en ziek

Untire is bedoeld voor mensen met kanker van alle leeftijden en het maakt niet uit wat voor diagnose je hebt, in welke fase van behandeling je zit of wat je prognose is. De app is te downloaden en te gebruiken via de website www.untire.me

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike