Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling van uitzaaiingen in de hersenen

Als je longkanker met uitzaaiingen in je hersenen hebt, kun je daar niet meer van genezen. Uitzaaiingen in de hersenen worden bijna altijd behandeld om het leven te verlengen, om de kwaliteit van leven te behouden of te verbeteren, of om pijn te verminderen.

Je zult samen met je behandelaar bepalen welke behandeling het beste voor je is. Dat hangt weer af van een aantal factoren. Zoals in welke delen van je hersenen de uitzaaiingen zich bevinden en hoe lichamelijk fit je bent. Daarnaast is het belangrijk om te weten van welke symptomen je last hebt door de uitzaaiingen in je hersenen.

Zo worden steroïden bijvoorbeeld gebruikt om zwelling van de hersenen tegen te gaan. Een zwelling ontstaat wanneer de hersenen geïrriteerd raken en gaan ontsteken. Dat kan komen door de groei van uitzaaiingen, een operatie of bestraling.

Verder kun je bijvoorbeeld anti-epileptica krijgen om epileptische aanvallen te voorkomen. Voordat je begint met het gebruik van anti-epileptica is het belangrijk om te weten of de aanvallen komen door een andere behandeling. En of het anti-epilepticum dat je gaat gebruiken wel goed samengaat met andere medicijnen die je gebruikt. Het is goed om hier met je arts over te praten.

De meest voorkomende behandelingen die worden ingezet om de uitzaaiingen in de hersenen onder controle te brengen zijn:

Chemotherapie

Veel vormen van chemotherapie werken niet bij de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen, vanwege de bloed-hersenbarrière. Dat is een fijn vertakt netwerk van haarvaten dat giftige stoffen waaronder chemotherapie uit je hersenen houdt. Wel kan chemotherapie helpen om tumoren in de longen te verkleinen zodat deze zich minder snel zullen verspreiden naar de hersenen.
 

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie wordt gebruikt als je een vorm van longkanker hebt die wordt veroorzaakt door een bepaalde genmutatie. Medicijnen die bijvoorbeeld specifiek gericht zijn op zogenaamde EGFR-mutaties, ALK-herrangschikkingen en ROS-herrangschikkingen worden nu ontwikkeld om door de bloed-hersenbarrière te kunnen gaan. Daarbij zijn ze ook werkzaam in de rest van het lichaam. Deze medicijnen pakken net als bij chemotherapie de primaire tumor aan en beperken het vermogen van de tumor om zich uit te zaaien naar de hersenen. 

Immunotherapie

Mensen met niet-kleincellige longkanker stadium 3a, 3b, 3c en 4 kunnen immunotherapie krijgen. Immunotherapie maakt het immuunsysteem sterker zodat het kankercellen kan doden. Immunotherapie kan zeker als je niet veel uitzaaiingen hebt, zorgen voor verlenging van je leven met behoud van levenskwaliteit.

Radiotherapie

Als je meerdere uitzaaiingen in je hersenen hebt, kan je oncoloog jou radiotherapie aanbevelen. Om de klachten van uitzaaiingen te behandelen, de groei van uitzaaiingen te beperken en tumorcellen uit te schakelen.

Dit kan door middel van bestraling van de volledige hersenen of alleen gericht op de hersenuitzaaiingen. Dat laatste noem je stereotactische radiotherapie.
 

Stereotactische radiotherapie

Stereotactische radiotherapie (SRS) is een vorm van hooggedoseerde straling die heel gericht wordt gegeven.
 

Protonentherapie

Protonentherapie is een nog gerichtere manier van bestralen bij kanker. Vooral als de tumor dichtbij kwetsbare organen zit, kan protonentherapie helpen. Dankzij de protonentherapie is de kans kleiner dat de organen beschadigen. Het wordt aanbevolen voor tumoren in een vroeg stadium of tumoren die niet operatief kunnen worden verwijderd vanwege hun locatie.
 

Chirurgie

Opereren kan een optie zijn als je enkele uitzaaiingen in de hersenen hebt of wanneer de tumor te groot is voor precisiebestraling. Andere voorwaarden zijn dat je geen andere tekenen van kanker in je lichaam hebt en de tumoren makkelijk bereikbaar zijn.

Het kan zijn dat tumoren helemaal of gedeeltelijk worden weggehaald om te zorgen dat je minder last van ziekteverschijnselen hebt. Daarna krijg je vaak bestraling van je complete hersenen. Kleincellige tumoren reageren beter op alleen radiotherapie. Bij niet-kleincellige longkanker wordt vaker gekozen voor een operatie.

Palliatieve zorg

Als alle mogelijke behandelopties helaas niet blijken te werken, kun je palliatieve zorg krijgen om je pijn en andere klachten te verminderen. Palliatieve zorg bestaat bijvoorbeeld uit pijnstillers, maar ook uit ergotherapie of andere behandelingen waarmee je een zo goed mogelijke levenskwaliteit houdt in je laatste levensfase.

‘Als je niet meer beter wordt’ is de titel van een boekje dat Pfizer ontwikkeld heeft in samenwerking met mensen met longkanker, hun naasten en patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. Het biedt jou en je naasten antwoord op allerlei mogelijke vragen waar jullie misschien mee zitten. Ook wijst het boekje de weg naar allerlei organisaties die jullie kunnen helpen. Het boekje kun je krijgen van je oncoloog, vraag ernaar.

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.