Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Longkanker

Meer longkanker bij jongere vrouwen

Leestijd: 3 minuten

Het aantal kankerpatiënten in Nederland blijft stijgen. Deels omdat kanker eerder wordt ontdekt via bevolkingsonderzoek. Maar ook zijn er kankersoorten die steeds meer voorkomen, zoals longkanker bij jongere vrouwen. Onderzoekers maken zich verder zorgen over de toename van het aantal - ook jongere - mensen met huidkanker.

Maar liefst 109.663 Nederlanders kregen in 2016 de diagnose van de ziekte, 1263 mensen meer dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). 

Net als in 2014 is huidkanker de meest voorkomende soort; 16.182 mensen kregen die vorm van kanker en daar zijn de naar schatting 4000 mensen die jaarlijks de diagnose basaalcelcarcinoom krijgen nog niet mee geteld omdat die niet worden geregistreerd. 

Daarnaast kregen 13.739 mensen te horen dat ze darmkanker hadden, en kregen 14.890 mensen de diagnose borstkanker.
Het aantal longkankerpatiënten steeg in een jaar tijd met bijna 400 mensen van 12.168 in 2016 tot 12.564 in 2017. Daarvan waren er 7028 man en 5536 vrouw. Het aantal mannelijke patiënten is nog wel groter, maar het aantal vrouwelijke patiënten stijgt relatief harder. 
 

toename bij jonge vrouwen

Meer longkanker bij vrouwen

Deze stijging wordt volgens KWF Kankerbestrijding deels veroorzaakt doordat er meer relatief jonge vrouwen longkanker krijgen, ook geregeld zonder ooit één sigaret gerookt te hebben.

Het aantal vrouwen met longkanker zal de komende 10 jaar meer dan verdubbelen, stelt KWF. In 2007 waren er krap 4000 vrouwen met longkanker, in 2020 zal dat aantal volgens de stichting ruim 8500 zijn. ’’Als vrouwen net zo veel roken als mannen blijken ze gevoeliger te zijn om longkanker te krijgen,’’ zei een woordvoerder van KWF al in 2012. ’’Dit houdt waarschijnlijk verband met hun hormoonhuishouding.’’

Andere vormen die ook steeds meer voorkomen, zijn onder meer huidkanker bij jongere mensen, slokdarmkanker bij mannen en zaadbalkanker bij jonge mannen.

De toename van het aantal kankerpatiënten kan deels worden verklaard doordat kanker eerder wordt ontdekt via bevolkingsonderzoeken, zoals bij darmkanker het geval is. De échte oorzaak van de groei is echter ouderdom, zei Valery Lemmens van het IKNL al eerder in verschillende media. "De babyboomgeneratie in Nederland heeft de leeftijd bereikt waarop de kans op kanker het grootst is."
 

Jongeren massaal onder zonnebank

Maar niet alle toename van kanker is te wijten aan ouderdom, zoals bij huidkanker. Vooral een groeiend aantal jongere mensen krijgt die ziekte. "We hebben ons zongedrag de afgelopen decennia drastisch aangepast. We gaan op vakantie naar landen waar ons huidtype niet geschikt voor is en jongeren gaan massaal onder de zonnebank’’, zegt de onderzoeker. 

Voor KWF Kankerbestrijding reden genoeg om zich volop in te spannen voor betere zonbescherming, met name bij kinderen. ’’Kinderen zijn namelijk extra kwetsbaar. Ernstige verbranding in de jeugd, verdubbelt de kans op huidkanker op latere leeftijd”, stelt een woordvoerder. ’’Bescherm de huid door goed te smeren, bedekkende kleding te dragen en zoveel mogelijk uit de zon te blijven.’’
 

toename kanker bij jonge mensen

Kleine stapjes vooruit

De drie belangrijkste vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. ’’Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke, maar het grootste deel van de toename zit gelukkig in de groep met een vroeg stadium melanoom”, aldus Lemmens.

Er zijn volgens haar ook vormen van kanker die juist minder voorkomen. Een belangrijk voorbeeld is longkanker bij mannen. "Dit in tegenstelling tot longkanker bij vrouwen. Vrouwen zijn blijven roken, terwijl mannen daar vrij massaal mee zijn gestopt." Een andere kankersoort die minder vaak voorkomt, is maagkanker.

Lemmens zegt voorzichtig dat de overlevingskansen voor mensen met kanker toenemen. ’’Die gaan vooruit, maar met kleine stapjes.’’ 

Bronnen

Bronnen

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/03/gestage-groei-aantal-kankerpatienten-in-nederland-a1544333

https://www.iknl.nl/cijfers/nieuws/nieuws-detail/2017/02/03/gestage-groei-aantal-pati%C3%ABnten-met-kanker-in-nederland

https://nos.nl/artikel/2156334-aantal-patienten-met-kanker-toegenomen.html

https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/meer-kankerpatienten-dan-ooit-huidkanker-komt-meeste-voor

https://www.kwf.nl/kanker/pages/default.aspx

https://www.parool.nl/binnenland/-aantal-vrouwen-met-longkanker-gaat-meer-dan-verdubbelen~a3153453/