Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Longkanker

Minder longkanker bij vrouwen onder de zestig

Leestijd: 4 minuten

Het aantal kankerpatiënten in Nederland blijft stijgen. Deels omdat kanker eerder wordt ontdekt via bevolkingsonderzoek. Maar ook worden we met z'n allen steeds ouder. Soorten kanker die veel voorkomen zijn onder meer borstkanker, prostaatkanker, darmkanker en longkanker. Een lichtpunt is dat onderzoekers constateren dat het aantal vrouwelijke longkankerpatiënten dat jonger is dan zestig daalt.

Minder longkanker bij vrouwen onder de zestig | Pfizer Nederland

Maar liefs 116.000 Nederlanders kregen in 2018 te horen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden in 1989, waren dat er nog 56.000. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende kankersoort met 15.000 nieuwe diagnoses in 2018. Bij mannen komt prostaatkanker het vaakst voor met 12.500 nieuwe patiënten.

Op de derde plaats staat bij zowel mannen als vrouwen darmkanker, met in totaal ongeveer 14.000 nieuwe patiënten in 2018. In 2014 werd het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ingevoerd.
 

Ook longkanker is een veelvoorkomende kankersoort

Elke twee jaar krijgen mannen tussen de 55 en 75 jaar oud een uitnodiging voor dit bevolkingsonderzoek. In de jaren na de introductie is er een toename in het aantal diagnoses geweest. Inmiddels ligt het niveau weer op de hoogte van voor de invoering van het onderzoek.

De komende jaren wordt bekeken of de overleving van mensen met darmkanker daadwerkelijk verbetert door vroege opsporing van patiënten via het bevolkingsonderzoek.

Ook longkanker is een veelvoorkomende kankersoort met 13.969 nieuwe patiënten in 2018. Van hen zijn er ruim 6000 vrouw. Eerder maakten deskundigen zich zorgen over de stijging van het aantal jonge vrouwelijke longkankerpatiënten. Maar nu blijkt het aantal vrouwen van onder de 60 dat longkanker krijgt te dalen. Zo bewijzen recente cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), waarin data over alle kankerpatiënten in Nederland worden verzameld.

Sinds de NKR begon met registreren in 1989, steeg het aantal vrouwen met longkanker en relatief ook steeds harder dan mannen.
 

Minder rokers

Dat nu ook het aantal vrouwen met longkanker van jonger dan 60 daalt, is te danken aan het dalen aantal jonge vrouwelijke rokers sinds eind jaren ’70, begin jaren ’80. ’’Dat weerspiegelt zich nu in een afname in de incidentie’’, aldus Mieke Aarts, senior onderzoeker bij Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Bij mannen is al lange tijd een afname in de incidentie van longkanker zichtbaar. Dat dit bij vrouwen later gebeurt, komt omdat vrouwen later zijn begonnen én gestopt met roken.

Van de veelvoorkomende vormen van kanker heeft longkanker de laagste overleving

Van alle Nederlanders met kanker bij elkaar opgeteld, is 64 procent vijf jaar na de diagnose nog in leven. Bij mensen met longkanker is dit slechts in 19 procent het geval.

De vijfjaarsoverleving is ook slecht voor mensen met eierstokkanker (38 procent), slokdarmkanker (24 procent), maagkanker (23 procent) alvleesklierkanker (9 procent) en aantal nog zeldzamere vormen van kanker.

De belangrijkste oorzaak voor de toename van het aantal mensen met kanker werd al eerder genoemd, namelijk ouderdom. Valery Lemmens, woordvoerder van het IKNL, zei hier eerder over tegen de NOS: ’’De babyboomgeneratie in Nederland heeft de leeftijd bereikt waarop de kans op kanker het grootst is.’’

Jongeren massaal onder zonnebank

Maar niet alle toename van kanker is te wijten aan ouderdom. Denk hierbij aan huidkanker. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staat huidkanker op de tweede plek van meest voorkomende soorten kanker.

Vooral een groeiend aantal jongere mensen krijgt die ziekte. ’’We hebben ons zongedrag de afgelopen decennia drastisch aangepast. We gaan op vakantie naar landen waar ons huidtype niet geschikt voor is en jongeren gaan massaal onder de zonnebank’’, zegt onderzoeker Mieke Aarts.

 

Minder longkanker bij vrouwen onder de zestig | Pfizer Nederland

Voor KWF Kankerbestrijding reden genoeg om zich volop in te spannen voor betere zonbescherming, met name bij kinderen. ’’Kinderen zijn namelijk extra kwetsbaar. Ernstige verbranding in de jeugd, verdubbelt de kans op huidkanker op latere leeftijd”, stelt een woordvoerder. ’’Bescherm de huid door goed te smeren, bedekkende kleding te dragen en zoveel mogelijk uit de zon te blijven.’’

Kleine stapjes vooruit

De drie belangrijkste vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. ’’Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke, maar het grootste deel van de toename zit gelukkig in de groep met een vroeg stadium melanoom’’, aldus Lemmens.

Er zijn volgens haar ook vormen van kanker die juist minder voorkomen. Een belangrijk voorbeeld is longkanker bij mannen. ’’Dit in tegenstelling tot longkanker bij vrouwen. Vrouwen zijn blijven roken, terwijl mannen daar vrij massaal mee zijn gestopt.’’ Een andere kankersoort die minder vaak voorkomt, is maagkanker.

Lemmens zegt voorzichtig dat de overlevingskansen voor mensen met kanker toenemen. ’’Die gaan vooruit, maar met kleine stapjes.’’

Bronnen:

Bronnen:

Pagina beoordelen Like Dislike