Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Longkanker

November is longkankermaand

November is uitgeroepen tot longkankermaand. Wereldwijd wordt er tijdens de Lung Awareness Month door patiëntenorganisaties extra aandacht besteed aan longkanker. Ook patiëntenorganisatie Longkanker Nederland organiseert deze maand een aantal speciale activiteiten.

Longkanker is niet de meest voorkomende vorm van kanker, maar longkanker is wel de dodelijkste vorm van kanker. In Nederland wordt er jaarlijks bij ongeveer 12.000 mensen longkanker vastgesteld.

November = Longkankermaand | Pfizer Nederland

Aandacht voor longkanker

 

Jaarlijks sterven ook meer dan 10.000 mensen aan uitzaaiingen in de longen of luchtpijp. In de maand november wordt aandacht gevraagd voor longkanker.

De eerste Lungcancer awareness day werd gehouden in 1995. Dit initiatief werd genomen door longartsen en familieleden van patiënten die werden getroffen door longkanker. Het evenement werd al snel in vele landen overgenomen en groeide uit van een dag naar een maand.

Longkanker heeft net als diverse andere aandoeningen een eigen lintje

Over de hele wereld wordt er nu in november op allerlei manieren aandacht besteed aan de ziekte.

Longkanker heeft net als diverse andere aandoeningen een eigen lintje. Het eerste lintje voor longkanker was kleurloos. Maar dat bleek een onpraktische kleur te zijn voor een lint. Dit veranderde naar een meer praktische kleur, te weten wit.

Door een wit lintje te dragen in November geef je aandacht aan de longkankermaand en wanneer mensen je vragen naar het witte lintje kan je het bewustzijn vergroten door hen te vertellen over longkanker.

Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland vindt de longkankermaand een belangrijk evenement. Onder de Nederlandse bevolking is nog weinig bekend over de symptomen van longkanker.

Longkanker Nederland ziet het als haar taak om ervoor te zorgen dat mensen in een vroeg stadium eventuele symptomen van longkanker herkennen. Dit kan een groot verschil maken in de behandeling van deze ziekte.

Acties tijdens de longkankermaand

 

In Nederland worden er allerlei acties gehouden tijdens de longkankermaand.

Zo houdt Pfizer Oncologie, samen met de tumorwerkgroep Pulmonale Oncologie van V&VN Oncologie op dinsdag 6 november 2018 een nascholingsbijeenkomst met de titel ‘Longkanker in perspectief, share the future’.

Die is bedoeld voor longoncologie-verpleegkundigen en wordt gehouden in De Driehoek in Utrecht.

Ook houdt Longkanker Nederland samen met het Meander Medisch Centrum én andere ziekenhuizen op zaterdag 3 november 2018 een landelijke themamiddag voor mensen met longkanker en hun naasten.

Ook dit jaar is de locatie het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Meer informatie is te vinden via deze link

Bronnen

Bronnen