Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Lekker ontspannen in de natuur? Let wel op, in een groeiend aantal Europese landen, komen geïnfecteerde teken voor met teken-encefalitis (TBE).

wat is tbe

Een teek is een spinachtig beestje dat voorkomt in struikgewas en bosrijke gebieden. De teek hecht zich vanuit grassprieten en struikgewas aan voorbijgangers, vooral op een plek waar de huid warm, vochtig en dun is. 

Door een beet van een besmette teek kan het teken-encefalitisvirus worden overgedragen. Hierdoor kun je mogelijk TBE (teken-encefalitis) oplopen, een ziekte die de hersenen en het ruggenmerg aantast. Heel soms ontstaat het ook door het eten van rauwmelkse kaas of drinken van rauwe melk die besmet is.

TBE kent twee stadia. Het eerste stadium treedt meestal op na 7-14 dagen. Patiënten ervaren symptomen die vaak lijken op alledaagse ziektes zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid. Deze verdwijnen meestal na 2 tot 4 dagen. Na gemiddeld 8 dagen zonder symptomen kan bij ongeveer 1 op 3 personen een tweede fase van de ziekte met encefalitis (ontsteking van hersenweefsel) en meningitis (hersenvliesontsteking) ontstaan. TBE komt zelden voor, maar kan wel ernstige langdurige effecten met zich meebrengen zoals hoofdpijn of verlammingsverschijnselen.

loop ik risico

Je kunt gebeten worden door een besmette teek op elk moment van het jaar, maar teken zijn het meest actief tijdens de lente en gedurende de zomer. Teken zijn meestal te vinden in beboste gebieden of grasvelden. In een groeiend aantal Europese landen komt TBE voor, zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Slowakije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Slovenië, de Baltische Staten en sommige gebieden van Scandinavië. Ook in Nederland zijn al enkele gevallen van TBE geconstateerd, met name op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.

 

Als je jezelf goed beschermt tegen TBE staat je niets meer in de weg om optimaal van de natuur te kunnen genieten. Precies op de manier zoals jij dat wilt.

Voor specifieke informatie per land, check de website van het LCR.

teek bescherming

Wist je dat je het risico op TBE kan verkleinen door makkelijke voorzorgsmaatregelen te nemen?

  • Deze helpen voorkomen dat je gebeten wordt door een besmette teek.
  • Draag in bossen en natuurgebieden lange mouwen en een lange broek.
  • Draag lichtgekleurde kleding, zodat je de teken makkelijker kunt zien en verwijderen.
  • Gebruik een insectenwerend middel met DEET.
  • Controleer je lichaam regelmatig op teken.
  • Laat je informeren of vaccinatie voor jou zinvol is.
Zoek vaccinatieadres

Hoe verwijder ik een teek?

Als je een teek op je huid vindt, geen paniek! Verwijder deze met een tekentang of een fijnpuntig pincet. Als je gebruik maakt van speciaal gereedschap, volg dan de instructies voor het gebruik. Als je een fijn pincet gebruikt, zet deze dan zo dicht mogelijk tegen de huid en trek de teek er langzaam met een vaste hand en in een rechte lijn uit. Probeer de teek heel te laten en trek de teek eruit zonder te draaien. Desinfecteer de plaats van de beet na het verwijderen van de teek. Gebruik hiervoor jodiumtinctuur of 70% alcohol. Gebruik geen brandende sigaret, lucifer, alcohol of vaseline om de teek te verwijderen.

tbe versus ziekte van lyme

De ziekte van Lyme is ook een bekende ziekte die door teken doorgegeven kan worden maar dit is niet hetzelfde als TBE. TBE is een hersen(vlies)ontsteking die veroorzaakt wordt door het tekenencefalitis-virus, ook wel ‘tick-borne encephalitis’ virus (TBE tick-borne encephalitis -virus) genoemd. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, die veroorzaakt wordt door de Borrelia-bacterie. Bij de ziekte van Lyme kan een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt, voorkomen.

*TBE annual epidemiological report 2018
 

Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. Wanneer de ziekte van Lyme niet in een vroeg stadium wordt behandeld met antibiotica kunnen er ernstige klachten ontstaan.

De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica, voor TBE is er een vaccin beschikbaar. Dit vaccin beschermt niet tegen de ziekte van Lyme.

Check de website van het RIVM voor meer informatie.