Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeringsfonds voor veelbelovend medisch onderzoek

2 minuten

7 juni 2018 - Pfizer heeft een investeringsfonds opgericht voor biotechbedrijven en andere startende ondernemingen die zich bezighouden met veelbelovend medisch onderzoek. In het fonds zit een bedrag van 600 miljoen dollar, waarvan een kwart gereserveerd wordt voor bedrijven die zich richten op neurowetenschappen, zoals onderzoek naar alzheimer en parkinson. 

Daarnaast wil het fonds zich richten op veelbelovend onderzoek van bedrijven die zich focussen op kanker, zeldzame ziekten, ontstekingsziekten, immunologie en andere gebieden waarop zich snel ontwikkelende technologieën kunnen leiden tot een doorbraak voor patiënten. 

Het neurowetenschappelijke onderzoeksveld is en blijft belangrijk voor Pfizer

Eerder dit jaar maakte Pfizer bekend dat ze niet meer investeert in eigen onderzoekprogramma’s naar de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Dit deed Pfizer tientallen jaren, echter zonder gewenst resultaat. 

Pfizer, andere geneesmiddelbedrijven en overheden/academische centra hebben voor alzheimer tussen 2002 en 2012 244 moleculen onderzocht en uiteindelijk leidde dit maar tot één medicijn.

Voor Pfizer is en blijft alzheimer een belangrijk onderzoeksgebied
Voor Pfizer is en blijft alzheimer een belangrijk onderzoeksgebied

Het neurowetenschappelijke onderzoeksveld is en blijft echter belangrijk voor ’s werelds grootste geneesmiddelenbedrijf. Daarom is nu het speciale ondernemingsfonds opgericht. Pfizer hoopt dat het op deze manier veelbelovend onderzoek van anderen kan blijven ondersteunen en dat dit alsnog leidt tot nieuwe doorbraken op het gebied van alzheimer en parkinson. 

’’Door de manier te veranderen waarop we investeren in neurowetenschap hopen we een energieke gemeenschap van biotechondernemers te ondersteunen die bezig zijn met het leren begrijpen van moleculaire mechanismen van neurologische ziekten. We hopen potentiële behandelingen voor mensen met neurologische aandoeningen vooruit te brengen,’’ zegt Denis Patrick, adjunct-directeur van de wereldwijde Pfizer-divisie R&D (onderzoek en ontwikkeling).

Al steun voor zes bedrijven 

Zes bedrijven die zich richten op doorbraken in de neurowetenschappen en die nu al geld krijgen via het investeringsfonds zijn Aquinnah, Autifony, Cortexyme, MindImmune, MISSION en Neuronetics. 
Aquinnah en Cortexyme, richten zich op alzheimer, Autifony daarnaast op schizofrenie en MindImmune onder meer ook op de ziekte van Huntington. MISSION houdt zich bezig met kanker, ontstekingsziekten en neurodegeneratie en Neuronetics ontwikkelde een hersenstimulatieprogramma om klachten van mensen met een depressie te verhelpen. 

Al eerder richtte Pfizer het Dementia Discovery Fund (DDF) op. DDF is een gespecialiseerd durfkapitaalfonds voor bedrijven die medicijnen voor alzheimer ontwikkelen. Sinds de lancering in oktober 2015 heeft DDF meer dan 190 miljoen dollar opgehaald en er wordt nu al geïnvesteerd in 12 geneesmiddelenbedrijfjes en projecten. 

Zij houden zich onder meer bezig met ontstekings- en biologische processen in het centrale zenuwstelsel, de rol die mitochondriën (de energiefabriekjes van de cel) spelen en verbindingen tussen zenuwcellen en de invloed hiervan op psychische aandoeningen zoals depressie. 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.