Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Maarten van der Weijden lanceert magazine over trombose bij kanker

oktober 2017

13 oktober is het Wereld Trombose Dag. Op deze dag lanceert Elfsteden-zwemmer en Olympisch Kampioen Maarten van der Weijden het eerste exemplaar van het magazine ‘Bloedserieus’, een magazine voor mensen met kanker (en trombose).

Mensen met kanker hebben namelijk zes keer meer kans om een levensbedreigend bloedstolstel in de aderen te ontwikkelen. Het herkennen van de signalen van trombose en het snel opzoeken van medische hulp is cruciaal. Er is onder kankerpatiënten nog veel onbekendheid over de impact van trombose. Bij snel ingrijpen is de kans op overlijden of blijvende klachten een stuk kleiner. Het magazine is gemaakt in samenwerking met de Trombosestichting en het Dutch Thrombosis Network.

Persoonlijk verhaal

Op 13 oktober zal Maarten van der Weijden het magazine ‘Bloedserieus’ officieel lanceren. Hij doet dit tijdens een informatieavond over trombose in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. Naast de introductie van het magazine, zal hij ook vragen beantwoorden van Internist en hoogleraar Saskia Middeldorp.

Zware behandeling

Maarten van der Weijden kreeg zelf geen trombose, maar onderging een zware behandeling tegen bloedkanker en kreeg daarbij te maken met verschillende complicaties. Zo kreeg hij tijdens zijn behandeling een hersenvliesontsteking en ook nog eens een bloedprop tussen zijn ruggenwervels, waardoor hij het risico liep om blijvend verlamd te raken. Gelukkig kwam het niet zover en genas hij. Na zijn behandeling wist hij het wedstrijdzwemmen weer op te pakken en behaalde in 2008 een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen. Maarten zet zich tegenwoordig in voor mensen met kanker. In augustus 2018 gaat hij t.b.v. het inzamelen van geld voor kankeronderzoek de Elfstedentocht zwemmen.

Info trombose en kanker

Mensen met kanker hebben zes keer meer kans om trombose te krijgen. Zijn er uitzaaiingen, dan is die kans zelfs twintig keer hoger. Trombose is een groot en onderschat probleem. Elk jaar sterven er 1250 Nederlanders aan trombose en 7000 aan een longembolie, veroorzaakt door een niet goed behandelde trombose. Bij een kwart tot de helft van hen was het overlijden mogelijk te voorkomen geweest als de embolie op tijd was ontdekt en behandeld.

Uitleg

In het magazine ‘Bloedserieus’ komen verschillende deskundigen en patiënten aan het woord. Zij leggen uit wat trombose precies is en hoe je klachten kunt herkennen.

Tevens is te lezen dat er ook in Nederland veel wetenschappelijke belangstelling is naar de vraag waarom kanker het risico op trombose verhoogt en is er veel informatie voor patiënten. Zoals bij welke patiëntenverenigingen mensen met kanker en trombose terecht kunnen en welke oefeningen je kunt doen om een nieuwe trombose te voorkomen.

Magazine aanvragen?

Het magazine is voor patiënten, naasten en geïnteresseerden gratis te bestellen via: bloedserieusmagazine.nl

Samenwerkingspartners

‘Bloedserieus’ is tot stand gekomen via samenwerking van de Trombosestichting Nederland, Dutch Thrombosis Network en communicatiebureau Volle Maan. Het magazine is tot stand gekomen met financiële steun van Pfizer.

Pagina beoordelen Like Dislike