Pfizer investeert enorm in antibioticaresistentie actiefonds
Leestijd: 3 minuten
Pfizer investeert honderd miljoen dollar in een nieuw antibioticaresistentie actiefonds. Het fonds moet voorzien in de wereldwijde behoefte aan nieuwe antibiotica door de snelle stijging van het aantal antibioticaresistente infecties. Het actiefonds is een samenwerking van meer dan twintig biofarmaceutische bedrijven die voor 2030 twee tot vier nieuwe antibiotica willen ontwikkelen.

Het fonds betreft een samenwerking van geneesmiddelenbedrijven, welzijnsorganisaties, ontwikkelingsbanken en internationale organisaties om antibiotica-ontwikkeling nieuw leven in te blazen en te versnellen.
‘We geloven dat er een combinatie nodig is van preventieve maatregelen’
’’Zoals we hebben kunnen zien door de COVID-19 pandemie moeten we investeren in de ontwikkeling van medicijnen om de volgende publieke gezondheidscrisis te voorkomen’’, zegt Pfizer-CEO Albert Bourla. ’’We geloven er sterk in dat we de groeiende dreiging van antibioticaresistentie niet kunnen aanpakken zonder samenwerking. En we geloven ook dat een combinatie nodig is van preventieve maatregelen, verantwoordelijk antibioticaresistentie stewardship en innovatief denken om bestaande obstakels uit de weg te ruimen. Het nieuwe antibioticaresistentie actiefonds geeft ons het voertuig om dat te doen door te investeren in en het stimuleren van een potentieel sterkere pijplijn voor antibacteriële medicijnen.’’
Tien miljoen doden
Elk jaar sterven wereldwijd zo’n 700.000 mensen aan de gevolgen van antibioticaresistentie.
Deskundigen schatten dat in 2050 elk jaar zelfs tien miljoen mensen overlijden als niet wordt ingegrepen.
Om antibioticaresistentie te bestrijden, moeten antibiotica alleen worden gebruikt wanneer dat echt nodig is.
Alleen zo bewaren ze hun effectiviteit.

Antibiotica ontketende samen met vaccinaties een revolutie in de gezondheidszorg in de twintigste eeuw en zorgde ervoor dat vele ziekten in de westerse wereld zo goed als uitgeroeid werden.
Maar door de tijd heen wisten de bacteriën die voor deze ziekten verantwoordelijk zijn zich zo aan te passen dat vele antibiotica op den duur ook weer ineffectief werden.
Door de groeiende antibioticaresistentie wordt het moeilijk om veelvoorkomende infecties zoals longontsteking, TBC en salmonella te behandelen. En dat leidt tot langere ziekenhuisverblijven, hogere medische kosten en toename van het aantal sterfgevallen.
Pfizer hanteert een meervoudige aanpak om antibioticaresistentie te bestrijden
Pfizer hanteert een meervoudige aanpak om antibioticaresistentie te bestrijden. We zijn een van de grootste ontwikkelaars van vaccins waarmee infectieziekten worden voorkomen, waardoor de behoefte aan antibiotica en de kans op resistentie daalt.
Daarnaast zijn we een van de weinige grote onderzoeksgedreven geneesmiddelenbedrijven die zich nog bezig houden met onderzoek naar en de ontwikkeling van anti-infectiemiddelen.
Daarbij werken we samen met diverse partners, om de kritieke gaten in de preventie en behandeling van infectieziekten wereldwijd te dichten. Ook zijn we toegewijd aan verantwoordelijk antibiotica stewardship.
ATLAS-platform
Bij Pfizer zijn we daarnaast trots dat we een van de grootste antibioticaresistentie surveillanceprogramma’s ter wereld hebben: ATLAS. Dat is het enige platform dat zowel toegang biedt tot antischimmel- en antibacteriële resistentiedata via een enkele bron. Het platform is voor iedereen vrij toegankelijk via internet en een mobiele app.

Pfizers toewijding aan het antibioticaresistentie actiefonds is gebaseerd op ons jarenlange inzet om infectieziekten te bestrijden en verschillen in gezondheidsniveau tussen patiënten wereldwijd te verkleinen.
Samen met organisaties over de hele wereld is Pfizer bezig met het herdefiniëren van de manier waarop we infectieziekten bestrijden door betekenisvolle en duurzame oplossingen te bedenken voor ’s werelds grootste gezondheidsuitdagingen. Om zo de meest kwetsbare mensen op aarde te beschermen.