Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijging besmettingen meningokokken W

3 minuten

30 mei 2018 - Het aantal mensen dat is besmet met een tot 2015 nog zeer zeldzame meningokokbacterie type W is fors gestegen. Dat meldt het AD op basis van nieuwe cijfers van het RIVM. Dit jaar zijn 57 personen op de intensive care van het ziekenhuis beland en zijn 11 mensen overleden.
 

Nederland stevent dit jaar volgens het Algemeen Dagblad af op een recordaantal besmettingen. Nu al evenaart het aantal doden het totaal van 2017. In de eerste vier maanden van 2017 werden 27 mensen in het ziekenhuis opgenomen. In dezelfde periode van 2018 waren dat er 50. In de jaren voor 2015 ging het om zo'n 4 besmettingen per jaar en overleed niemand. 

Sinds oktober 2015 zijn er 28 patiënten doodgegaan. Waar eerder vooral ouderen getroffen werden, worden nu ook kinderen ziek. Vorige week overleed een 14-jarig meisje uit Wijk bij Duurstede aan meningokokken. 

‘Het begint vaak heel onschuldig, maar binnen 24 uur kan iemand komen te overlijden’

De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via kleine druppeltjes door de lucht. De meeste mensen worden er niet ziek van. ’’Het begint vaak heel onschuldig’’, stelt hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, Arie van der Ende in de krant. ’’Dat maakt deze ziekte ook zo moeilijk. Mensen denken vaak dat het om een griepje gaat. Maar bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten. Binnen 24 uur kan iemand komen te overlijden’’. 
 

Mensen denken vaak dat het om een griepje gaat

Wie krijgt het? 

In principe kan iedereen geïnfecteerd raken met meningokokken type W, maar jonge kinderen en tieners lopen het grootste risico. Oudere mensen die ziek worden hebben vaak een verminderde weerstand. Maar kinderen in de pubertijd en bezoekers van bijvoorbeeld kroegen, lopen een hoger risico omdat ze meer contacten hebben. Expert Arie Van der Ende: ’’Vanaf 14 jaar neemt het dragerschap van de ziekte fors toe, vooral door sociaal gedrag zoals kroeg- en discobezoek, roken en zoenen.’’ Hij vervolgt dat de ziekte eerder vooral in de wintermaanden voorkwam, maar dat er nu door het jaar heen gevallen binnenkomen. ’’Dat wijst erop dat er iets merkwaardigs aan de hand is met deze bacterie.’’
 

Met het inenten van 14-jarigen wordt gewacht tot dit najaar

Zorgelijke situatie 

De meningokokkenexpert noemt de situatie ‘zorgelijk’. ’’Wat opvalt is de hoge mortaliteit: de sterfte ligt met 15 procent van het aantal mensen dat met meningokokken W-infectie op de ic belandt, erg hoog.’’ Hij benadrukt dat er daarnaast tientallen mensen in levensgevaar waren. ’’Deze mensen kunnen blijvende schade over houden aan de infectie. Dat kan hersenschade zijn, of mensen verliezen armen of voeten als gevolg van bloedvergiftiging.’’
Om de verspreiding van het dodelijke type W tegen te gaan, besloot de minister van VWS het kabinet in september 2017 om zowel baby's van 14 maanden als 14-jarigen hiertegen te laten inenten. ’’Het is heel erg belangrijk dat de 14-jarigen gevaccineerd gaan worden’’, betoogt Van der Ende.

Goede voorlichtingscampagne 

Baby’s worden nu al ingeënt. Met het inenten van 14-jarigen wordt gewacht tot dit najaar. Het klopt zoals het AD vermeldt dat Britse tieners al langer worden ingeënt, omdat daar al langer een stijging van het aantal meningokokken W-gevallen gaande is. Dat met de Nederlandse 14-jarigen wordt gewacht tot komende herfst komt echter niet doordat er een tekort aan vaccins zou zijn.

Er zijn voldoende vaccins beschikbaar voor alle 194.000 14-jarigen die een uitnodiging krijgen voor de vaccinatie. Het RIVM heeft echter tijd nodig heeft om een goede voorlichtingscampagne over de opname van de nieuwe vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma te kunnen starten.