Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Peter Spoorendonk

Belangrijk is dat in het geval er knelpunten ontstaan, deze gezamenlijk opgelost worden.

Sinds 2014 ben ik werkzaam bij Pfizer op de afdeling Market Access, Public Affairs en Policy. Het allerbelangrijkste van mijn werk is om te zorgen dat patiënten snel en optimaal toegang hebben - en houden - tot Pfizer’s nieuwe en innovatieve geneesmiddelen en vaccins.

Pfizer blogs

Om die reden werkt Pfizer nauw samen met regelgevende instanties, vergoedingsinstanties en externe belanghebbenden, waaronder patiëntengroepen. 

Dit lijkt eenvoudig maar dit is het niet altijd. Er komt veel bij kijken. Zaken die geregeld moeten worden zijn de vergoeding, de mogelijkheid om het geneesmiddel te kunnen declareren en opname in het zorgbudget. 

Het Nederlandse systeem van geneesmiddelenprijzen en -vergoedingen is weliswaar transparant en duidelijk, het is ook behoorlijk rigide. In veel gevallen is de prijs van het geneesmiddel het onderwerp van gesprek tussen Pfizer en de andere partijen in de zorg (VWS, zorgverzekeraar, ziekenhuis). Pfizer is zich bij deze gesprekken wel degelijk bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

Soms moeten de overheid en Pfizer het eens worden over de prijs (via de zogenaamde ‘sluisprocedure’). Dit was in 2017 voor het eerst het geval. Na een korte onderhandelingsperiode is toen een nieuw kankergeneesmiddel van Pfizer beschikbaar gekomen. De gesprekken hadden een looptijd van slechts 7 weken. Hierbij was de reactiesnelheid van Pfizer 8 dagen en die van VWS 24 dagen. Wij zijn er best trots op dat deze afspraak zo snel gemaakt is en patiënten met het middel behandeld konden worden en dat het sindsdien vergoed is uit het basispakket.

Belangrijk is dat in het geval er knelpunten ontstaan, deze gezamenlijk opgelost worden. Hier zetten mijn collega’s en ik zich 100% voor in. 

Waar ik mij ik ook vol voor inzet is het hockeyteam van mijn zoon. In de weekenden ben ik met veel plezier elftalbegeleider.

In mijn werk voel ik mij op mijn best als ik complexe zaken mag analyseren. Hierbij ben ik doelgericht en pragmatisch. Privé voel ik mij prettig in Spanje. Het Spaanse klimaat en de cultuur in Catalonië staan bij mij hoog in het vaandel. Samen met familie en vrienden kan ik daar heerlijk tot rust komen.

Peter Spoorendonk
Peter Spoorendonk, Director Market Access & Policy
Lees de blogs van Peter Spoorendonk