Skip directly to content

Pfizer heeft voldoende voorraad Salazopyrine® om vanaf vrijdag 18 november alle patiënten van sulfasalazine te voorzien

16 november 2016 – Pfizer heeft door extra inspanning voldoende nieuwe voorraad van haar (spécialité)geneesmiddel Salazopyrine® om het dreigende tekort aan sulfasalazine, dat ontstaan was door productie- en leveringsproblemen bij generieke aanbieders van sulfasalazine, definitief te keren. Vanaf vrijdag 18 november kan er in de Nederlandse apotheken voor alle patiënten die sulfasalazine gebruiken weer voldoende medicatie beschikbaar zijn.

Om het dreigende tekort aan sulfasalazine definitief te keren, heeft Pfizer de productie van haar spécialité Salazopyrine® verhoogd.

Bovendien heeft Pfizer, sinds het begin van het dreigende tekort begin november, continu nauw overleg gevoerd met groothandels en apothekers om ervoor te zorgen dat in de afgelopen periode de medicatie voor patiënten beschikbaar is gebleven. Gezamenlijk hebben groothandelaren en Pfizer de nog aanwezige verpakkingen Salazopyrine®, plus de nog bij Pfizer aanwezige noodvoorraad, zo verdeeld dat er naar het zich laat aanzien geen patiënt zonder zijn/haar medicatie is komen te zitten.

‘Wij zijn blij dat wij het dreigende tekort aan sulfasalazine voor alle patiënten die hiervan afhankelijk zijn, hebben kunnen oplossen’, aldus Wiebke Rieb, algemeen directeur van Pfizer Nederland. ‘Dat gezegd, ditmaal hebben wij door snel en adequaat handelen kunnen beperken dat patiënten geen toegang meer hadden tot hun medicatie. Maar ook voor de toekomst is het belangrijk dat bij dreigende tekorten alle partijen de handen ineen slaan en gezamenlijk optrekken om tot een oplossing te komen en hierover eenduidig te communiceren.’

Bevoorrading
Pfizer ontvangt op woensdag 16 november 20.000 verpakkingen Salazopyrine® in haar magazijn. Donderdag 17 november worden de groothandels beleverd.
Nog voor het weekend, vrijdag 18 november, kan er in alle apotheken ruim voldoende voorraad Salazopyrine® zijn om alle patiënten van sulfasalazine te voorzien. Dit onder voorbehoud van de snelheid van verwerking bij de groothandel. Deze voorraad is voldoende voor minimaal 1 maand.

Hierop volgend verwacht Pfizer op 19 december een nieuwe levering á 20.000 verpakkingen.

Pfizer heeft geen sulfasalazine productie- en leveringsproblemen maar werd in de afgelopen periode wel onverwacht geconfronteerd met een acuut sterk toegenomen vraag. Tot dat moment gebruikte ongeveer 10% van de patiënten die op sulfasalazine is aangewezen Salazopyrine®.

Volgens het Reumafonds zijn er in Nederland ongeveer 16.000 mensen die sulfasalazine gebruiken.

                                                                                                                                                                                                         PP-SAL-NLD-0003