Skip directly to content

Pfizer neemt minderheidsbelang in AM-Pharma en verkrijgt optie tot overname

Optie kan worden uitgeoefend na afronding van de fase II studie met recombinant alkalische fosfatase

Bunnik, Nederland, en New York, VS – 11 mei 2015 – Vandaag maakt AM-Pharma, een privaat Nederlands biofarmaceutisch bedrijf, bekend dat Pfizer Inc (NYSE: PFE) een minderheidsbelang in AM-Pharma heeft genomen en daarnaast een optie tot overname van de rest van de aandelen in het bedrijf heeft verkregen. De optie kan worden uitgeoefend na afronding van de fase II studie met recombinant humaan alkalische fosfatase (recAP) voor de behandeling van acuut nierfalen in patiënten met sepsis. Momenteel zijn er geen geneesmiddelen voor deze ziekte goedgekeurd en kunnen patiënten slechts met dialyse worden behandeld. De resultaten van de fase II studie worden verwacht in de tweede helft van 2016.

De overeenkomst bevat een eerste betaling door Pfizer van 87,5 miljoen dollar voor het verkrijgen van het minderheidsbelang en de exclusieve optie tot overname. Daarnaast zijn er mogelijke vervolgbetalingen ter hoogte van 512,5 miljoen dollar na het uitoefenen van de optie en de uiteindelijke marktintroductie van recAP. Verdere details van de overeenkomst zijn niet openbaar gemaakt.

Mikael Dolsten, M.D., Ph.D., President, Worldwide Research and Development bij Pfizer geeft aan dat: “Pfizer er veel aan gelegen is om de wetenschap verder te ontwikkelen om zo patiënten met acuut nierfalen aan een behandeling te helpen die nu nog niet voor handen is. Eerdere klinische resultaten met recAP duiden op de unieke mogelijkheid van behandeling van deze patiënten met sepsis-geassocieerd acuut nierfalen. We zien er naar uit om met onze partner AM-Pharma samen te werken en zo de ontwikkeling van recAP naar een potentiele eerste-in-zijn-klasse medicijn voor patiënten te versnellen.”

Erik van den Berg, directeur van AM-Pharma voegt daar aan toe: “Deze overeenkomst is een belangrijke stap voor AM-Pharma en wij verwelkomen Pfizer als aandeelhouder en toegewijde partner. Deze deal levert niet alleen een goede return voor onze aandeelhouders, maar is de volgende stap in de ontwikkeling van recAP als mogelijke behandeling van patiënten met acuut nierfalen en andere ontstekingsziektes.”

Namens Pfizer traden Ropes & Gray LLP en De Brauw Blackstone Westbroek N.V. op als juridisch adviseurs en namens AM-Pharma traden Dechert LLP en Clifford Chance LLP op als juridisch adviseurs.

Acuut nierfalen

Acuut nierfalen is een ontstekingsproces in de nier dat kan leiden tot verlies van nierfunctie. Acuut nierfalen treft jaarlijks ongeveer 3 miljoen patiënten in Europa, de VS en Japan, waarvan ongeveer 700.000 patiënten overlijden. Zo treedt acuut nierfalen op bij maar liefst 4% van de ziekenhuis- en 40% van de intensive care opnames. Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de nierschade, varieert het percentage sterfgevallen van 10% tot wel 70%. In de VS alleen al wordt 10 miljard dollar per jaar uitgegeven aan de behandeling van deze enorme medische uitdaging. De belangrijkste oorzaken van acuut nierfalen zijn sepsis, cardiovasculaire chirurgie, blootstelling aan nefrotoxische geneesmiddelen en trauma. Patiënten die dialyse nodig hebben, hebben de slechtste prognose. Momenteel is dialyse en ondersteunende zorg de enige behandelmogelijkheid want er zijn geen specifieke medicijnen beschikbaar. Patiënten met acuut nierfalen worden in de intensive care behandeld, vaak met de hulp van nefrologen.1,2,3

  1. Murugan R. and Kellum J.A., (2011) Nat Rev Nephrol. Vol 7: 209-217
  2. Heung M. and Chawla L., (2014) Nephron Clin Pract. Vol 127: 30-34
  3. Chertow et al., (2005) J Am Soc Nephrol. Vol 16: 3365-3370

15.PFE.3.276