Skip directly to content

Pfizers betrokkenheid en inzet om trachoma te stoppen

Ian Read (Pfizer CEO) sprak op 19 april 2017 tijdens de Neglected Tropical Diseases Summit in Genève over de betrokkenheid en inzet van Pfizer om trachoma te stoppen.

Trachoma (of trachoom) is een bindvliesontsteking van het oog veroorzaakt door Chlamydia trachomatis. Het is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid door een infectie in de wereld.

Trachoma is ook een van de tien verwaarloosde tropische ziekten ( Neglected Tropical Diseases - NTD) die 5 jaar geleden tijdens de  London Declaration zijn benoemd om tegen 2020 uitgeroeid te zijn ofwel onder controle gebracht te zijn.

Verwaarloosde tropische ziekten kregen jarenlang weinig aandacht. Ze hebben vaak moeilijke namen, treffen de armste bevolkingsgroepen en komen voor in gebieden waar de toegang tot drinkbaar water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg ontoereikend is.

In het persbericht van Uniting to Combat NTDs n.a.v. de meeting in Genève zegt Ian Read: “The impressive progress made toward eliminating blinding trachoma is a testament to the power of collaboration in helping to address neglected tropical diseases. Pfizer is working with more than 100 public and private partners to advance the World Health Organization’s goal of eliminating trachoma by 2020, so that the 185 million individuals in affected communities have the opportunity to live the healthiest life possible.”

Pfizer doneerde sinds 1999 in totaal al meer dan 600 miljoen doses antibioticum voor de behandeling van trachoom in samenwerking met het International Trachoma Initiative (ITI). Het ITI is in 1998 door Pfizer en de Edna McConnell Clark Foundation opgericht en maakt gebruik van een door de WHO aanbevolen SAFE-strategie om trachoma te voorkomen en te behandelen. SAFE staat voor:

  • Surgery to prevent blindness (operaties om blindheid te voorkomen)

  • Antibiotics to treat active infections (antibiotic om actieve infecties te behandelen)

  • Facial cleanliness (verzorging van het gezicht)

  • Environmental improvements (zoals openbare toiletten ter voorkoming van broedplaatsen van vliegen die de ziekte helpen verspreiden)

Op LinkedIn vertelt Ian Read meer over de London Declaration , de NTD Summit 2017 in Genève en Pfizers inzet rond trachoma.

Via de website van de International Trachoma Initiative is meer informatie over het ITI vinden.

                                                                                                                                                                                                                   PP-PFE-NLD-0063