Skip directly to content

Reumapatiënt en arts hebben vaak niet dezelfde behandeldoelen

Capelle aan den IJssel, 12 oktober 2016. Hoewel reumatologen tevreden zijn over de gesprekken die zij met de reumapatiënten voeren,1 denken patiënten daar toch vaak anders over. Dit komt naast het verschil in behandeldoelen ook tot uiting in het feit dat 2 van de 3 reumatoïde artritis (RA) patiënten in Nederland een betere relatie met zijn reumatoloog wil.2 Dat blijkt uit onderzoek van GfK dat op Wereldreumadag bekend is gemaakt.

Waar hebben patiënten behoefte aan?

Artsen focussen zich primair op medicatie en mogelijke bijwerkingen,3 terwijl het bij patiënten vooral draait om het bestrijden van pijn (70%) en het zo goed mogelijk kunnen functioneren in het dagelijks leven (61%).3 Meer dan de helft is namelijk niet meer in staat bepaalde activiteiten te doen en een kwart kan niet meer werken.4 Hoewel 94% van de patiënten met RA concrete behandeldoelen heeft, stelt slechts 1 op de 4 deze samen op met de reumatoloog.5

Patiënt is bang om als lastig te worden ervaren 

In het onderzoek, dat op initiatief van Pfizer werd gedaan, geven patiënten aan dat zij het tijdens hun bezoek aan de reumatoloog graag willen hebben over (nieuwe) klachten en beperkingen die zij ervaren.6 4 van de 10 patiënten hebben er echter moeite mee om hun zorgen en angsten met de arts te delen.7 Bijvoorbeeld over de vraag in hoeverre ze nog een zelfstandig bestaan kunnen leiden, over de schade die de RA toebrengt aan hun gewrichten en over de medicatie. Ze zijn bang om als ‘lastige patiënt’ te worden gezien en dat dit ten koste gaat van de behandeling.

Op de hoogte blijven over nieuwe ontwikkelingen 

Wat patiënten verder belangrijk vinden, is dat zij door hun arts op de hoogte worden gehouden over nieuwe behandelmethoden. Bijna de helft van de patiënten zou namelijk iets aan zijn medicijnen willen veranderen en bij 1 op de 3 is de ziekte nog actief.8 Artsen zijn echter niet ontevreden over de behandelingen die zij geven.9

Sleutelrol voor reumaconsulent 

Reumatoloog Harbers van Reumazorg Zuid West Nederland: "Dit onderzoek laat zien dat het van groot belang is om samen met de patiënt duidelijke behandeldoelen af te spreken. Artsen zijn primair gericht op het verminderen van de ontstekingen. Zij meten hiervoor regelmatig de ziekteactiviteit en passen de medicatie aan totdat het doel is bereikt.

Patiënten zijn weliswaar tevreden over de behandeling, maar hebben wel hele andere behandeldoelen voor ogen. Om dit beter af te stemmen zouden de reumatologen nog scherper kunnen kijken welke behoeften kunnen worden opgevolgd door de reumaconsulent. Die heeft een sleutelrol in de behandeling en focust zich veel meer op alle aspecten die betrekking hebben op het omgaan met RA in het dagelijks leven."

In Nederland hebben ruim 200.000 mensen reumatoïde artritis; een auto-immuunziekte waardoor chronische gewrichtsontstekingen ontstaan.

Het onderzoek is uitgevoerd in augustus/september 2016 door GfK in opdracht van Pfizer onder ruim 400 patiënten met RA die onder behandeling zijn van een reumatoloog.

Daarnaast is er kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder reumatologen.
 
Bekijk hier het volledige GfK rapport.

Referenties GfK rapportage kwantitatief onderzoek patiënten:
2 pag. 9, 3 pag. 10 ,4 pag. 20, 5 pag. 8, 6 pag. 10, 7 pag. 11, 8 pag. 9 

Referenties GfK rapportage kwalitatief onderzoek reumatologen:
1 pag. 13, 9 pag. 6

PP-ENB-NLD-0113