Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ideeën voor kankerzorg van de toekomst

4 minuten

Tientallen bezoekers van het salonevent Our Future Bodies van TEDxEindhoven en Pfizer lieten hun ideeën voor de kankerzorg van de toekomst achter op een wand van plexiglas. Deze ideeën dienen als inspiratie voor het volgende TEDxEindhoven salonevent, later dit jaar. Daarnaast wil Pfizer graag weten welke vraagstukken leven in de samenleving en hoe Pfizer deze samen met andere zorgpartijen kan oppakken, om daarmee de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Opvallend is dat bij alle ideeën - hoe verschillend ook - de kankerpatiënt en zijn levenskwaliteit centraal staan. Pfizer heeft alle ideeën - die op gele memoblaadjes waren geschreven - verzameld en alvast onderverdeeld in verschillende categorieën. Eén veelgenoemd onderwerp is de ‘kwaliteit van leven als behandeluitkomst’. 

‘Hoe kunnen we zorgen dat kwaliteit van leven een behandeluitkomst wordt?

Met andere woorden: hoe kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat artsen bij kanker niet alleen kijken naar het verwijderen of verkleinen van tumoren door gebruik van medicijnen, radiotherapie, operatie en bestraling. 

Maar dat ze ook letterlijk het vergroten of behoud van kwaliteit van leven als behandeluitkomst centraal stellen. Door bijvoorbeeld met een patiënt te kijken hoe hij kan blijven werken of andere dingen kan doen die voor hem of haar belangrijk zijn.

Ziek zijn en werken 

Een tweede thema dat meermalen genoemd werd, is het onderwerp ‘ziek zijn en werken’. Veel patiënten vinden het belangrijk om tijdens of na hun ziekte te kunnen blijven werken of snel weer aan het werk te kunnen gaan. Hoe kun je daar als arts of werkgever aan bijdragen? Daarnaast opperden diverse bezoekers dat werkgevers meer aandacht moeten hebben voor de mantelzorgers onder hun personeel. Kunnen zij mensen betaald vrij geven als zij moeten zorgen voor een naaste? 

Ook willen de TEDxEindhoven-salonevent bezoekers graag dat een volgende keer wordt gepraat over de ‘patiënt en zijn omgeving en de invloed van een ziekte op hun dagelijks leven’ en daarnaast over preventie van kanker, door aanpassing van levensstijl en voeding. Wat kun je met andere woorden zelf doen om te voorkomen dat je ziek wordt? 
 

Technologieën van de toekomst 

Veel belangstelling onder de bezoekers is er ook voor het thema ‘Technologieën van de toekomst?’ Ze vragen zich via de gele memopapiertjes bijvoorbeeld af of het ‘Straks mogelijk wordt om een bh te ontwikkelen die bij de draagster ervan kan detecteren of deze een vroege vorm van borstkanker heeft?’ En ‘Gaat het ons ooit lukken om 3d-printers te ontwikkelen die organen kunnen printen, waardoor giftige behandelingen zoals chemotherapie overbodig worden.’

Veel werd er gepraat over technologieën van de toekomst 

Een andere veelgestelde vraag gaat over de term personalised medicines die je steeds vaker hoort. Hoe zit het met al die personalised medicines, ofwel maatwerk-behandelingen. 

Hoe kunnen die op een zo snel mogelijke manier worden ontwikkeld en hoe zorgen we er met zijn allen voor dat ze betaalbaar en daarmee toegankelijk zijn voor iedereen? 
 

Hoe kunnen transparantie en big data leiden tot steeds betere personalised medicines?’

Plus, hoe kunnen transparantie, het open delen van ‘big data’ en het doorspitten van grote hoeveelheden gegevens van onderzoeken, DNA-profielen of over medicijnen leiden tot het maken van steeds betere personalised medicines? Komt er met andere woorden ooit echt een uniek kankermedicijn voor iedere patiënt, omdat elke kankerpatiënt uniek is? 

Voorlichting en bewustzijn 

Een volgend onderwerp waar het TEDx-saloneventpubliek graag aandacht voor wil is voorlichting. Kanker is voor veel mensen nog steeds een ongeneeslijke en een enge ziekte. Door het creëren van meer bewustzijn voor kanker, in de samenleving en op de werkvloer ontstaat vanzelf meer kennis en begrip, zo is het idee. Bezoekers vragen zich of hoe je dit kunt realiseren. 
 

Kanker als chronische ziekte 

Het laatste onderwerp dat bezoekers hebben aangedragen en waarvan ze willen dat het terugkomt op het volgende salonevent is ‘Kanker als chronische ziekte’. Want, stel dat mensen over 20, 30 jaar niet meer sterven aan de gevolgen van kanker, maar ermee kunnen leven zoals met andere chronische aandoeningen zoals diabetes en reuma? Je kunt er dan wel oud mee worden, maar moet er dan wel letterlijk mee leven. Chronische ziekten hebben vaak grote gevolgen op het dagelijks leven van patiënten en dat van hun omgevingen. Die gevolgen kunnen uiteenlopen van vermoeidheidsklachten tot pijn en zijn van invloed op tal van gebieden, variërend van werk, relaties tot een kinderwens. Hoe kun je daar mee omgaan? De komende maanden gaan TEDxEindhoven en Pfizer over alle aangedragen thema’s nadenken, en bedenken welke inspirerende sprekers hierbij passen, voor het volgende salonevent over de toekomst van de kankerzorg. 
 

Pagina beoordelen Like Dislike
Bronnen

Bronnen

  • Ideeën die bezoekers hebben achtergelaten tijdens het salonevent Our Future Bodies van TEDxEindhoven en Pfizer.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.