TBE: hersenontsteking door een tekenbeet
Bij reizigersvaccinaties denk je misschien al gauw aan tropische bestemmingen. Maar ook dichter bij huis zijn er bestemmingen waarbij het goed is om na te denken over vaccinaties. Neem bijvoorbeeld het TBE-vaccin dat kan helpen voorkomen dat je tekenencefalitis oploopt. In zeldzame gevallen leidt dat tot hersen(vlies)ontsteking.
Het is oppassen geblazen voor teken als je gaat wandelen, kamperen, fietsen, paardrijden of iets anders onderneemt in de natuur.
Teken kunnen allerlei ziekteverwekkers bij zich dragen, zoals de Borrelia burgdoferi - bacterie die kan leiden tot de ziekte van Lyme - en het TBE-virus, voluit ‘tick-borne encephalitis-virus’.
Populaire vakantielanden
Teken die besmet zijn met het TBE-virus komen veel voor in landen die populair zijn bij de Nederlandse vakantieganger, te weten delen van Zuid- en Oost-Duitsland, Zuid-Scandinavië, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. Ook komen ze veel voor in Oost-Europa.
Teken die besmet zijn met het TBE-virus komen veel voor in populaire vakantielanden
Het vervelende van TBE is, dat als je ermee besmet raakt, het heel goed zo kan zijn dat je er de eerste 7 tot 14 dagen niets van merkt.
Krijgt iemand wel klachten, dan verloopt de ziekte vaak in 2 fasen. Na een incubatietijd van 7 tot 14 dagen volgt een fase met o.a. koorts, vermoeidheid, algehele malaise en hoofdpijn als mogelijke symptomen. Dit duurt meestal 2 tot 7 dagen en wordt gevolgd door een periode van ongeveer 1 week zonder klachten.
Ziekenhuisopname noodzakelijk
Daarna volgt de tweede fase van de ziekte met ernstige hoofdpijn, koorts en hersen(vlies)ontsteking. Dan is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Een deel van de patiënten ontwikkelt neurologische restverschijnselen, uiteenlopend van epilepsie, geheugenproblemen tot persoonlijkheids- en gedragsverandering.
Ongeveer 1 tot 2 procent van de patiënten met TBE overlijdt. Er zijn nog geen specifieke medicijnen tegen teken-encefalitis.

Teek zo snel mogelijk verwijderen
TBE tast zowel de hersenen als het ruggenmerg aan en kan voor blijvende schade zorgen. Meestal wordt TBE overgebracht door teken. Heel soms lopen mensen het op door het drinken van ongepasteuriseerde melk of rauwmelkse kaas.
Een teek zo snel mogelijk na een beet verwijderen, kan mogelijk helpen om besmetting met het TBE-virus voorkomen. Al moet gezegd worden dat het TBE-virus al snel na de beet wordt overgebracht.
Het snel verwijderen van teken kan echter ook de kans op andere ziektekiemen die teken overbrengen verkleinen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
Preventieve maatregelen
Het is verstandig om zoveel mogelijk te doen om tekenbeten te voorkomen. Er zijn allerlei preventieve maatregelen te nemen tegen tekenbeten. Uiteenlopend van het dragen van beschermende kleding tot het halen van TBE-vaccinatie.
Wie meer informatie wil hebben over risicogebieden en TBE-vaccinaties kan hiervoor onder meer terecht bij het LCR (Landelijk Centrum Reizigersadvisering) of een GGD-afdeling Reisvaccinaties.
Adressen en telefoonnummers vind je op www.lcr.nl.