Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Seksuele gezondheid

Condooms passen én strijden tegen hiv en andere soa’s

Leestijd: 4 minuten

Met ribbels, fluorescerend, extra lang of met ‘vleugels’ om ze makkelijker aan te trekken. In de aanloop naar Wereld Aids Dag opende Soa Aids Nederland een pop-up condoom winkel op Utrecht CS, mét paskamer. Deze ludieke actie was volop in het nieuws, tot vreugde van Soa Aids Nederland die mensen er op wijst dat het gebruik van condooms afneemt, terwijl het aantal soa’s stijgt. Gelukkig daalt het aantal nieuwe hiv-gevallen.

1 December: Wereld Aids Dag

De kennis van jongeren over soa’s, maar ook over voorplanting en seksualiteit is op een aantal punten matig en ook gedaald de laatste jaren. Dat beeld kwam eerder dit jaar naar buiten tijdens de presentatie van het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland.

De helft van de jonge mannen had onveilige seks met hun laatste partner

De helft van de jonge mannen had onveilige seks met hun laatste partner

De helft van de jonge mannen had onveilige seks met hun laatste partner.

Ook blijkt het aantal tienerzwangerschappen sinds jaren weer te stijgen.

Daarnaast hebben er jaarlijks ongeveer 30.000 abortussen plaats, waarvan één op de drie bij meisjes onder de 25.

Verder beschouwt een groeiend aantal jongeren de morning-afterpil als regulier anticonceptiemiddel.

Ook ‘grijpen’ meisjes na onbeschermde seks, steeds vaker naar een overtijdsbehandeling, de zogenaamde abortuspil.

Dit zijn schrikbarende cijfers, zo stellen Rutgers, Soa Aids Nederland, Edulin-Q, Pfizer en huisarts Hugo Boender: de partijen achter Love Control, een lesproject voor mbo-studenten over seksuele gezondheid.

Onveilige seks

 

Ook blijken steeds meer jongeren losse bedpartners te hebben. Van de jonge vrouwen en mannen geeft respectievelijk tweederde en de helft aan wel eens onveilige seks te hebben gehad met hun laatste partner.

Daarentegen wordt er steeds vaker getest op soa’s. Bij 1 op de 5 mensen wordt ook écht een soa gevonden. Zo’n soa is wel steeds minder vaak hiv/aids, constateren Aidsfonds en Soa Aids Nederland.

Stichting Hiv monitoring maakte onlangs de hiv-cijfers van vorig jaar bekend. In 2017 kregen 750 mensen te horen dat ze besmet zijn met het hiv-virus. Een jaar eerder waren dat er nog 820. Het aantal besmetting daalt, maar langzaam.

‘Nederland kan het eerste land worden met nul nieuwe hiv-infecties’

Bovendien zijn er ook zo’n 2300 Nederlanders die niet weten dat ze besmet zijn. Aidsfonds en Soa Aids Nederland stellen ook dat er ‘nog té veel mensen met hiv té laat bij een arts komen voor een behandeling’.

Toch laten de organisaties weten dat ze ervan overtuigd zijn dat het mogelijk is om hiv volledig uit te bannen in Nederland. “Alleen als we nog beter worden in preventie en in het tijdig vinden van infecties kunnen we de hiv-epidemie in Nederland stoppen’’, benadrukt een woordvoerder. ’’De nieuwe cijfers laten zien dat we in Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben om het eerste land ter wereld te worden met nul nieuwe hiv-infecties.”

Hiv/aids in cijfers

 

In Nederland waren er vorig jaar naar schatting in totaal zo’n 23.1000 mensen met hiv. Driekwart van hen is man, een kwart vrouw. Van hen heeft 90 procent de diagnose hiv/aids gekregen van zijn arts en daarvan volgt 93 procent een behandeling.

Bij maar liefst 95 procent van de mensen die een hiv-behandeling krijgen, werkt dit succesvol. Het virus wordt onderdrukt en is daardoor niet meer te vinden in het bloed en kan ook niet worden overgedragen.

Met deze percentages streeft Nederland de internationale hiv-bestrijdingsdoelen van de VN voor 2020 voorbij die qua percentages op 90-90-90 liggen.

Hoewel de strijd tegen hiv in Nederland succesvoller verloopt dan in veel andere landen, is het volgens Aidsfonds en Soa Aids Nederland belangrijk om nog meer veel meer te doen aan hiv-preventie om de hiv/aidsepidemie helemaal te stoppen.

Veilig vrijen, het gebruik van anticonceptie en het jezelf laten testen op soa’s als je een nieuwe bedpartner krijgt, moet voortdurend worden blijven gepromoot.

 

Kosten vergoeden

Aidsfonds en Soa Aids Nederland vinden daarnaast dat huisartsen actiever hiv-tests moeten aanbieden aan patiënten. Een vroegere diagnose vergroot de kans op behandelsucces.

Liefst moeten de kosten van de tests ook worden vergoed via de basisverzekering, suggereren Aidsfonds en Soa Aids Nederland. En ook moet de wachtlijsten bij de GGD die er zijn voor soa-tests worden teruggedrongen. Om op die manier de drempels die er zijn om jezelf regelmatig te laten testen op soa’s zoals hiv te laten verdwijnen. Verder moet het mogelijk worden om jezelf op hiv te testen, buiten een arts om, bijvoorbeeld met hiv-zelftesten.

‘In landen met de hiv-preventiepil PrEP daalt het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch’

1 December = Wereld Aids Dag

Tot slot zijn Aidsfonds en Soa Aids Nederland van mening dat PrEP, de hiv-preventiepil moet worden ingezet. Minister Bruins van VWS heeft besloten dat de pil vanaf volgend jaar inderdaad beschikbaar moet zijn. Maar Soa Aids wil dat de pil liefst gisteren nog wordt verstrekt.

“In landen waar PrEP wordt toegevoegd aan de bestaande preventiemiddelen, daalt het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch,’’ stelt de woordvoerder namens Aidsfonds en Soa Aids Nederland. ’’Hoe sneller we PrEP in Nederland uitrollen, des te sneller kunnen we hier zo’n effect realiseren. “

1 december = Wereld Aids Dag

Activiteiten op Wereld Aids Dag

 

Overal ter wereld wordt op 1 december Wereld Aids Dag gehouden om aandacht te vragen voor de strijd tegen hiv en aids. Kijk hier voor een overzicht.

Aidsfonds houdt zelf een liefdescampagne met een evenement event op het Leidseplein. Je kunt tussen 11 en 16 uur met een gigantisch hart op de foto.

Ook kun je de Universele Verklaring van de Liefde tekenen.

Aidsfonds heeft de verklaring opgesteld, omdat de organisatie staat voor de liefde. Alle liefdes zijn even bijzonder, vindt de organisatie, en moeten beschermd worden tegen de gevolgen van hiv en aids

Love Control

 

Het lesproject Love Control startte een jaar geleden om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren. Inmiddels zijn al ruim 2300 gastlessen gegeven op meer dan vijftig roc’s aan 31.000 jongeren van 16 tot 23 jaar. Lees meer over Love Control op: www.pfizer.nl/vrouw-en-gezondheid.

Het lesproject Love Control startte een jaar geleden om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren

Bronnen

Bronnen