Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Praat over seks

Roze Olifant is een programma voor artsen, verpleegkundig specialisten, mammacareverpleegkundigen, seksuologen en andere zorgprofessionals in ziekenhuizen om seksualiteit en intimiteit beter bespreekbaar te maken bij mensen met borstkanker.

Borstkanker-roze olifant-pfizer

Lees meer over de Roze Olifant "voor borstkankerbehandelaren"

Het programma de Roze Olifant is ontwikkeld door een programmacommissie met vertegenwoordigers van Borstkankervereniging Nederland (BVN), stichting Sick and Sex, zorgverleners met affiniteit voor het onderwerp en Pfizer Oncology.
 

Kwaliteit van leven

Zij kwamen op het idee voor de Roze Olifant omdat uit onderzoek blijkt dat hier grote behoefte aan bestaat onder mensen met borstkanker. Zeker nu de behandelingen steeds beter worden en mensen sneller terug kunnen en willen keren naar hun leven van alledag.

Seksualiteit en intimiteit zijn daar een belangrijk onderdeel van. Maar vaak ervaren mensen met borstkanker problemen op dit vlak, bijvoorbeeld als gevolg van hun behandeling of door een veranderd zelfbeeld.

Seksualiteit is vaak de ‘olifant in de spreekkamer’

In de spreekkamer wordt vaak gesproken over behandelingen, maar weinig of niet over onderwerpen die te maken hebben met de kwaliteit van leven, zoals seksualiteit en intimiteit.

Maar hoe breng je seksualiteit en intimiteit dan ter sprake in de spreekkamer? Patiënten beginnen er zelf niet over en zorgprofessionals doen dit vaak ook niet. Kortom, seksualiteit is vaak de ‘olifant in de spreekkamer’.

Het probleem is overduidelijk aanwezig, iedereen weet het en toch wordt er niet over gepraat. Het programma de Roze Olifant - dat moet zorgen dat praten over seksualiteit en intimiteit wel een plek krijgt in het zorgpad - heeft daarom deze naam gekregen.

Borstkanker-roze olifant

Toolbox

Het programma de Roze Olifant bestaat uit een toolkit met trainingsmaterialen die leden van een borstkankerteam kunnen gebruiken om zichzelf te trainen in het praten over seksualiteit en intimiteit en borstkanker. In de toolkit zit onder meer een werkmap voor het team met daarin materialen voor drie teamsessies.

Tijdens de eerste sessie praten de leden van het mammacareteam over of en hoe ze seksualiteit en intimiteit ter sprake brengen tijdens gesprekken met patiënten en waar mogelijk hun partners.

Vervolgens bedenken ze tijdens een tweede sessie samen hoe ze dit op een goede manier kunnen doen en wisselen ze tips en ervaringen uit. Om tijdens de derde sessie te praten over hoe ze gesprekken over seksualiteit en intimiteit kunnen borgen in het zorgpad.

roze olifant toolbox

In de toolkit zit ook veel achtergrondinformatie over seksualiteit bij borstkanker. Ook zit er voor elk teamlid een persoonlijk werkboekje in waarin belangrijke informatie, ideeën en eigen ervaringen kunnen worden opgeschreven.

Meld je aan!

Wil je zelf ook aan de slag met het programma de Roze Olifant. Meld je dan aan via deze link om de toolbox te ontvangen.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.